ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως το παρακάνεις με τον καφέ (και δεν το ξέρεις);

Δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτόν. Κάποιοι μάλιστα χρειάζονται ενδοφλέβια για να γίνουν άνθρωποι το πρωί και να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Άλλοι πίνουν τεράστιες κούπες καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουν ζωντανοί και ενεργοί. Υπάρχουν οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης αλλά μήπως το παρακάνεις με τον καφέ (και δεν το ξέρεις);

 

 

 

Οι άνθρωποι έχουμε πολύ διαφορετικές ανοχές στην καφεΐνη, μερικοί μπορούν να πίνουν 5 ή περισσότερους καφέδες κάθε μέρα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες, ενώ άλλοι να είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από ό,τι περιέχει καφεΐνη. Ο μέσος όρος μπορεί να καταναλώνει 400-500mg καφέ (αυτό ισοδυναμεί με έναν ή δύο εσπρέσο μαζί με 1 – 2 φλιτζάνια του τσαγιού καφέ). Αυτή η ποσότητα θεωρείται ασφαλής και δεν συνδέεται με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της καφείνης όπως η ταχυπαλμία, η αϋπνία, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, η ζάλη και η θολή όραση. Διάβασε σχετικά: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

Εάν πίνεις πολύ καφέ

Η καφεΐνη χάρη στη διεγερτική δράση που έχει στο νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη σωματική απόδοση και την αντοχή. Αλλά εάν πιστεύεις ότι το παρακάνεις με τον καφέ θα το καταλάβεις όταν:

Νιώθεις εξάντληση, κυρίως το απόγευμα

Η καφεΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη ροή του αίματος. Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυξημένη ενέργεια και προσοχή, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η διεγερτική δράση διαρκεί λίγο με την ενέργεια να πέφτει και την κούραση να επέρχεται περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωσης καφεΐνης. Για εκείνους που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει και σε αυπνία.

Πίνεις συνεχώς καφέ

Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε όλο και πιο ανεκτικοί στην καφεΐνη. Η επίδραση της καφεΐνης ποικίλει, ανάλογα με τον σωματότυπο, το βάρος, την ηλικία κ.ά., αλλά η ανεκτικότητα στην καφεΐνη ξεκινά όταν κάποιος καταναλώνει καφεΐνη συστηματικά. Έτσι, σταδιακά χρειάζεσαι όλο και μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης για να πετύχεις τα επιθυμητά επίπεδα διέγερσης.

Τα ούρα σου είναι σκούρα

Αν καταναλώνεις πολύ καφέ μέσα στην ημέρα είναι πολύ πιθανό να μην πίνεις αρκετό νερό και να μην ενυδατώνεις τον οργανισμό σου σωστά. Η αφυδάτωση δημιουργεί αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας, επιβραδύνει το πεπτικό σύστημα δημιουργώντας πρήξιμο και, ναι, τα σκουρόχρωμα ούρα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της αφυδάτωσης. Ο καφές έχει διουρητική δράση αλλά δεν προκαλεί ο ίδιος αφυδάτωση παρά μόνον το γεγονός ότι αντί να πίνεις νερό ενδιάμεσα, φτιάχνεις ακόμη μία κούπα καφέ.

Έχεις μια καούρα

Η καφεΐνη χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο. Δοκίμασε να κόψεις εντελώς την καφεΐνη για να διαπιστώσεις εάν θα καταπραΰνει το λαιμό σου.

Δεν μπορείς να χάσεις βάρος

Ο καφές προσθέτει επιπλέον θερμίδες λόγω της προσθήκης ζάχαρης και γάλακτος. Επιπλέον, πίνοντας καφέ με βάση το γάλα για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυξάνει την πιθανότητα να αποθηκεύεται λίπος στο ήπαρ.

 Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι εξαρτημένος από τον καφέ;

Προσπάθησε να μείνεις χωρίς καφέ μια ολόκληρη μέρα για να παρατητήσεις τα συμπτώματα στέρησης. Η έλλειψη της καφεΐνης αρχίζει να γίνεται αισθητή 12 με 24 ώρες μετά την τελευταία κατανάλωση.

 

Πόσο πολύ καφεΐνη πίνεις;

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)*


  • Τσάι (220 ml) – 50 mg 

  • Ελληνικός (80 ml)- 50 mg 
  • Καφές (φίλτρου, ένα φλιτζάνι, 200 ml) – 90 mg 

  • Καφές (εσπρέσο, 30 ml) – 40 mg 

  • Στιγμιαίος (νες, φραπέ 200 ml) – 80 mg
  • 1 ενεργειακό ποτό (250 ml) – 80 mg 

  • 1 αναψυκτικό cola (355 ml) – 40 mg 

  • 50 γραμμ. σοκολάτα υγείας (μαύρη) – 25 mg 

  • 50 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος – 10 mg

  • 200 ml ντεκαφεϊνέ – 3 mg

 

*Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ και τη σοκολάτα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής, τις πρώτες ύλες, τη σύνθεση του προϊόντος και άλλους παράγοντες.