ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γυμνάζεσαι; Μάθε γιατί πρέπει να πίνεις έναν χυμό ανανά (+συνταγή)

Αν ασκείσαι υπάρχουν κάποιοι καλοί λόγοι για να πιεις ένα χυμό ανανά, όχι μόνον επειδή είναι καλοκαίρι.

 

 

Οι αθλητές πίνουν χυμό ανανά για να καταπολεμήσουν την φλεγμονή, οι αυτόχθονες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής τον χρησιμοποιούν για την ανακούφιση από τον πόνο, για τη θεραπεία πληγών, δερματικών τραυματισμών και δυσπεψίας. Και αυτό γιατί η ουσία που διαθέτει, η βρομελίνη, είναι που κάνει όλη τη δουλειά!

 

Το μαγικό συστατικό του ανανά

Ο ανανάς εκτός από του ότι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, περιέχει το ένζυμο bromelain (βρομελίνη), το οποίο είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που παίζει ρόλο στη διαδικασία επούλωσης του οργανισμού. Η έρευνα δείχνει ότι η βρομελίνη συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος, των μώλωπων και του πόνου που οφείλεται σε μυοσκελετικούς τραυματισμούς ενώ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας και της τενοντίτιδας. Σύμφωνα με την American Cancer Society και το University of Maryland Medical Center, η βρομελίνη μπορεί επίσης να:

 

  • Μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας
  • Μειώσει τη διάρροια και τη φλεγμονή στα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • Ανακουφίσει από τα πεπτικά προβλήματα
  • Ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  • Χρησιμοποιηθεί στα διαστρέμματα και τις τενοντίτιδες
  • Μειώσει την ιγμορίτιδα
  • Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και των εγκαυμάτων
  • Καταπολεμήσει τη φελγμονή.

 

Ανανάς: φυσική θεραπεία για τον πόνο

Έτσι, αν θέλεις να ανακαλύψεις τη φυσική θεραπεία για τη φλεγμονή και να αυξήσεις την πρόσληψη βρομελίνης πιες έναν χυμό ανανά. Ο φρέσκος ανανάς, και όχι αυτός που είναι έτοιμος χυμός ή σε κονσέρβα – χάνει γρήγορα τα φυσικά του αποθέματα σε βρομελίνη, είναι η καλύτερη επιλογή. Ο αποξηραμένος ανανάς σου δίνει την ταχύτερη και μεγαλύτερη δόση βρομελίνης που μπορεί να προσφέρει η φύση!

Επίσης, ο φρέσκος ανανάς θα σου δώσει μια ισχυρή δόση βιταμίνης C, η οποία θα προστατέψει το σώμα σου από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η βιταμίνη C μειώνει τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων, χτίζει και επισκευάζει τους ιστούς του σώματος και προάγει την επούλωση πληγών. Η βιταμίνη C μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης και του διαβήτη. Διάβασε σχετικά: Βιταμίνη C: γιατί χρειάζεται να την πάρεις μετά την άσκηση;

 

Ο ανανάς είναι μια πλούσια πηγή μαγγανίου, καλίου και θειαμίνης. Περιέχει πάνω από το 90% της ημερήσιας δόσης σε μαγγάνιο, η οποία απαιτείται για την ισχυρή ανάπτυξη των οστών και την υγεία – ακριβώς ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές καταναλώνουν τακτικά χυμό ανανά. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα φλιτζάνι ανανά έχει μόνο 83 θερμίδες αλλά αρκετή ζάχαρη, οπότε εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος πρέπει να είσαι προσεκτικός στην κατανάλωσή του.

 

Φτιάξε τον παυσίπονο χυμό ανανά

Θα χρειαστείς:

1/2 ανανά ώριμο

1 εκ. ρίζα κουρκούμη

1/2 μαρούλι ρομάνα

1 αγγούρι

 

Οδηγίες

Κόψε τον ανανά σε μικρά κομμάτια. Κόψε το μαρούλι και το αγγούρι σε μικρότερα κομμάτια και τρίψε τη ρίζα. Αποχύμωσέ τα όλα μαζί, ρίξε ελάχιστο νερό και πιες το αμέσως!