ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γυμνάζεσαι; H κάνναβη είναι το superfood που χρειάζεσαι άμεσα!

Η κάνναβη, λόγω της κακής πληροφόρησης και της συσχέτισης του φυτού με τη μαριχουάνα έχει παρεξηγηθεί. Οι σπόροι της (hemp), δεν είναι παράνομοι, επειδή δεν περιέχουν τη γνωστή ψυχοτρόπο ουσία, αλλά το πιο διαδεδομένο φυτικό συστατικό για χορτοφάγους, αθλητές και αθλούμενους.

Γεμάτη θρεπτικά συστατικά!

Η κάνναβη περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά ενώ είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με GLA, λιπαρό οξύ, ιδαίτερα ευεργετικό για το σώμα. Ακόμη αποτελεί καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, βιταμινών (βιταμίνη Ε, C, B1, B6) και ιχνοστοιχείων (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο).

Η κάνναβη κάνει καλό στο δέρμα

Οι σπόροι κάνναβης είναι πλούσιοι με «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά ενισχύουν την υγεία του δέρματος ενώ βελτιώνουν τα συμπτώματα εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων.

Η κάνναβη κάνει καλό στην υγεία

Σύμφωνα με έρευνες του Harvard Medical School, οι σπόροι κάνναβης περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επειδή δεν έχουν ψυχοδραστική επίδραση στον εγκέφαλο (όπως τα φύλλα και τα άνθη του φυτού), μπορείς να τους προσθέσεις στο γιαούρτι, στη βρώμη, στα shake πρωτεΐνης ή τις σαλάτες σου.

Η κάνναβη είναι φουλ στις πρωτεΐνες

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η φυτική πρωτεΐνη είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχει και τα 21 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των 8 απαραίτητων, τα οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει. Έτσι έχεις μια γρήγορη λύση για σνακ μετά την προπόνηση με λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά. Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το σιτάρι και η σόγια, η κάνναβη δεν έχει συσχετισθεί με οποιεσδήποτε αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Η κάνναβη αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό

Κάθε κουταλιά σπόρων πρωτεΐνης (περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης) χωνεύεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό. Το 65% της πρωτεΐνης που περιέχει η κάνναβη αποτελείται από γλομπουλίνη σφαιρίνη (edistin) και περιέχει σημαντική ποσότητα από αλμπουμίνη, οποία θεωρείται η πιο αφομοιώσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρωτεΐνη κάνναβης περιέχει το υψηλότερο ποσοστό γλομπουλίνης στο φυτικό βασίλειο.

Η κάνναβη έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα και από τα ψάρια

Ανεξάρτητα από τους στόχους σου στο γυμναστήριο, οι σπόροι κάνναβης είναι ένας γευστικός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να τροφοδοτήσεις το σώμα και το μυαλό σου. Και αυτό επειδή τα ω-3 που περιέχουν οι σπόροι κάνναβης είναι ίδιας βιολογικής αξίας με εκείνα ενός λιπαρού ψαριού, που βοηθούν στη συγκέντρωση, την υγεία του εγκεφάλου αλλά και στη μείωση της φλεγμονής. Το καλύτερο; Περιέχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι τα ψάρια.

Η κάνναβη σε προστατεύει από τον διαβήτη

Οι σπόροι κάνναβης είναιν ένα super food για άτομα που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από διαβήτη χάρη στα καλά λιπαρά  που περιέχουν. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τη γλυκόζη από το αίμα και να την μετατρέψει σε ενέργεια. Αποτέλεσμα; Καλύτερες επιδόσεις στο γυμναστήριο και μειωμένη ανάγκη για γλυκά.

Σε τι μορφή θα τη βρεις

Τα διατροφικά προϊόντα της κάνναβης, όπως το αλεύρι,  οι σπόροι, προστίθενται σε άλλα άλευρα για αρτοσκευάσματα όπως πίτες, κέικ, ψωμί και πίτσες. Επίσης, μπορεί να αναμειχθεί με σπόρους, χυμούς, ροφήματα πρωτεΐνης για αθλητές.

Θα τη βρεις ως βιολογική πρωτείνη, ως έλαιο, ως τσάι. 

Επίσης υπάρχει σε βούτυρο, σε λεμονάδα, σε ψωμί.

Αν γυμνάζεσαι και έχεις ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη χρησιμοποίησε σκόνη κάνναβης, η οποία περιέχει 15.5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Φίλια Μητρομάρα