ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί θέλεις να τρως γλυκό μετά το φαγητό;

Παραδέξου το. Αγαπάς τα γλυκά και το να μην τρως γλυκό μετά το φαγητό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όταν κάνεις δίαιτα. Οι διαιτολόγοι πάντα συνιστούν να αποφεύγεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου επειδή η ζάχαρη είναι πηγή κενών θερμίδων χωρίς θρεπτική αξία, αφού αποθηκεύει το λίπος και οδηγεί σε αύξηση βάρους. Γιατί όμως σε πιάνει λαχτάρα μετά το φαγητό να φας κάτι γλυκό; Εδώ σου έχουμε μερικές απαντήσεις:

 

 

Το φαγητό σου είναι πολύ αλμυρό

Αν τρως κάτι πολύ αλμυρό ο οργανισμός σου προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του, ζητώντας κάτι γλυκό.

Τι να κάνεις: Το προφανές. Απόφυγε τα τρόφιμα που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αν δεν νιώθεις χορτάτος μετά το φαγητό, πρόσθεσε περισσότερες ίνες στη διατροφή σου, κάτι που θα σου δώσει ένα μακρόχρονο αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντάς σε από το να ζητάς γλυκό μετά το φαγητό. Και η αρκετή πρωτεΐνη βοηθά επίσης.

Το γεύμα σου περιλαμβάνει πολλούς απλούς υδατάνθρακες

Λευκά μακαρόνια, ρύζι, άσπρο ψωμί κ.ά. Οι απλοί υδατάνθρακες πέπτονται πολύ εύκολα, πράγμα που απαιτεί περισσότερη ζάχαρη για καύσιμο και ενέργεια από τον οργανισμό σου. Επίσης, οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος αλλά η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, με αποτέλεσμα να αναζητάς κάτι γλυκό. Το σώμα σου δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές τις αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης, έτσι ζητά ζάχαρη για να το διαχειριστεί.

Τι να κάνεις: Αντικατάστησε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής. Θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα. Διάβασε ακόμη: 5 τρόποι για να κόψεις τη ζάχαρη μαχαίρι!

Τρως “στο πόδι” και γρήγορα

Μετά το γεύμα, η κύρια λειτουργία του σώματος, είναι η πέψη και επειδή η πέψη καταναλώνει ενέργεια, την παίρνει με τη μορφή ζάχαρης. Και τα γλυκά  αποτελούν πηγή γρήγορης ενέργειας. Επίσης για καλή πέψη χρειάζεται να τρως αργά και να μασάς καλά την τροφή σου. Οι περισσότεροι όμως «τρώνε στο πόδι», δε μασάνε την τροφή τους και την καταπίνουν, κάτι που και δεν σε χορταίνει και αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό μετά το φαγητό. 

Τι να κάνεις: Μέτρα τις μπουκιές σου. Κάθε φορά που βάζεις μία μπουκιά στο στόμα μέτρα μέχρι το 30 μασώντας τη, προτού την καταπιείς. Επίσης, πριν αρχίσεις να τρως, κλείσε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές. Το να μην έχεις συσκευές που να σου αποσπούν την προσοχή, σε βοηθάει να δώσεις προσοχή στο φαγητό σου και να τρως πιο αργά (και λιγότερο). Τέλος, προσπάθησε να τηρήσεις ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, ιδανικά 20 με 30 λεπτά, για να απολαύσεις το φαγητό σου. 

Έχεις στρες

Η κατανάλωση ζάχαρης (ή άλλων απλών υδατανθράκων) ενισχύει την απορρόφηση της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που περιέχεται σε κάποια τρόφιμα. Η τρυπτοφάνη στη συνέχεια αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Τα επιδόρπια προκαλούν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, που σε κάνουν να νιώθεις πιο ήρεμος.

Τι να κάνεις: Εάν στο πρωινό σου προσθέσεις κάτι γλυκό, όπως μαρμελάδα ή μέλι, μπορεί να μειώσει την επιθυμία σου για γλυκό, αργότερα στην ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ξυπνάς το πρωί τα επίπεδα σεροτονίνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και η ανάγκη για γλυκό είναι πεσμένη. Διάβασε ακόμη: 2 smoothies που μειώνουν το στρες (και φτιάχνονται εύκολα)

Τρως από συνήθεια

Η επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό προκύπτει από τη συνήθεια να τελειώνεις το γεύμα σου με γλυκό. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος οδηγεί σε μια νευροχημική σύναψη στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί αυτόματα την επιθυμία για αυτά τα είδη τροφίμων. Αν συσχέτισες το φαγητό σου με επιδόρπιο, είναι δύσκολο να αποχωριστείς αυτήν τη συνήθεια, εάν δεν έχεις ικανοποιήσει την ανάγκη σου για γλυκό.

Τι να κάνεις: Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό ή το μάσημα μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει την επιθυμία να φας κάτι γλυκό μετά από το φαγητό.