ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύεις τις τηλεοπτικές συνταγές;

Οι τηλεοπτικοί σεφ δεν είναι διαιτολόγοι, τη δουλειά τους κάνουν. Μάθε 5 λόγους γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύεις τις τηλεοπτικές τους συνταγές.

Τι λάθη κάνουν οι τηλεοπτικοί σεφ:

1 Ρίχνουν πολύ αλάτι
Μπορεί να νοστιμίζει το φαγητό, να σου ανεβάζει τη διάθεση (γι’ αυτό και πολλές φορές όταν νιώθεις χάλια το ρίχνεις τα πατατάκια), να αποκαθιστά τους ηλεκτρολύτες και να ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και του Ph του οργανισμού μαζί με το κάλιο, αλλά δημιουργεί κατακρατήσεις, αυξάνει την πίεση, οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, ευθύνεται για κάποιους τύπου καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν μέχρι 6 γρ. -όσο 1 κουταλάκι- ή 2.300 mg νατρίου ημερησίως αλλά έχε υπόψη σου ότι αλάτι προσλαμβάνεις και από άλλες κρυφές πηγές όπως ψωμί, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, κονσέρβες, σούπες, πίτσες, ελιές, σάλτσες, μπισκότα, κρουασάν, τυριά κλπ. Οπότε όταν μαγειρεύεις φαγητό πράξε συνετά: μία πρέζα αλάτι δεν είναι μία χούφτα αλάτι και πρόσθεσέ το στο τέλος του μαγειρέματος. Έτσι, με μικρότερη ποσότητα νοστιμίζει περισσότερο το φαγητό, ενώ αντίθετα στην αρχή του μαγειρέματος, μπορεί να κάνει το κρέας πιο σκληρό.

2 Χρησιμοποιούν πολύ λάδι και άλλες λιπαρές ουσίες
Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες: νόστιμα αλλά αμαρτωλά αφού μας φορτώνουν με θερμίδες και κάνουν κακό στην υγεία μας. Οι τηλεοπτικοί σεφ ωστόσο ρίχνουν πολύ λάδι στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα ενώ οι διαιτολόγοι συνιστούν στο μαγείρεμα 1 κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα. Μία κουταλιά ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαργαρίνη ή βούτυρο αντιστοιχεί σε 15 γρ. περίπου και δίνει 135 θερμίδες. Τα πιο «κακά» λιπαρά είναι τα τρανς και τα κορεσμένα που βρίσκονται σε κάποιες μαργαρίνες, βούτυρο και κρέμες γάλακτος, επειδή σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Καλύτερες επιλογές είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που περιέχονται σε φυτικές μαργαρίνες, φυτικά σπορέλαια και ελαιόλαδο.

3 Τσιγαρίζουν τις τροφές
Πολλές φορές τσιγαρίζουν τις τροφές με μπόλικο λάδι και κάποιοι δεν προτιμούν για το μαγείρεμα το ελαιόλαδο που έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να φτάσει στους 210ο C χωρίς να διασπαστεί. Αντίθετα το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο διασπώνται πάνω από τους 170ο C δημιουργώντας βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες. Τα λαχανικά χάνουν τις βιταμίνες τους όταν τσιγαρίζονται, ενώ το κρέας γίνεται πιο «βαρύ». Χρησιμοποίησε αντικολλητικό τηγάνι, ώστε να χρειάζεσαι ελάχιστο λάδι για την παρασκευή του φαγητού.

4 Οι μερίδες είναι θεόρατες
Πόσο είναι μία μερίδα; Για τους τηλεοπτικούς σεφ η μερίδα είναι πάντα… μπαμπάτσικη. Τι λένε όμως οι διαιτολόγοι;
Κρέας, ψάρι, πουλερικά: όσο η παλάμη του χεριού σου
Ρύζι και ζυμαρικά: 2 κούπες (βρασμένα)
Φακές, φασόλια και ρεβίθια: 1,5 κούπα
Φασολάκια – μπάμιες: 2 κούπες
2 γεμιστά με 3 πατάτες
Γάλα: 1 ποτήρι
Δημητριακά πρωινού: 30 γραμμ.
Φούτα: 1 μέτριο φρούτο έχει το μέγεθος μίας γροθιάς ή μίας μπάλας του τένις ή 2 μικρά όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κλπ.
Τυρί: όσο ένα σπιρτόκουτο (45 γρ.)

5 Έχουν «κακές» συνήθειες
Για παράδειγμα δοκιμάζουν το φαγητό από την κουτάλα, σκουπίζουν τα χέρια τους στην ποδιά ή σε κάποια πετσέτα κουζίνας που κρέμεται από τον ώμο τους, κόβουν λαχανικά και κρέας στο ίδιο ξύλο κοπής. Σύμφωνα με έρευνες η πετσέτα κουζίνας αποτελεί δεξαμενή μικροβίων σε μεγαλύτερη αναλογία ακόμα και από τη λεκάνη της τουαλέτας αφού περιέχει τα πιο πολλά βακτήρια τα οποία μεταδίδονται με γυμνά χέρια στα τρόφιμα. Ακολουθεί το ξύλο κοπής, η επιφάνεια εργασίας και ο νεροχύτης. Μην αντιγράφεις τις «κακές» συνήθειες και εσύ στην κουζίνα, πλένε τακτικά τα χέρια σου, χρησιμοποίησε διαφορετικά ξύλα κοπής για την προετοιμασία του φαγητού, δοκίμαζε το φαγητό με ένα κουτάλι, διαφορετικό κάθε φορά και πλένε σχολαστικά μετά το φαγητό την κουζίνα σου.