ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να πίνεις ωμά ασπράδια αυγών;

Πιθανότατα τα ωμά αυγά να τα έχεις συνδέσει με την ταινία Rocky, ή τέλος πάντων με την αύξηση όγκου. Αρκετοί πιστεύουν ότι είναι ο πιο υγιεινός, γρήγορος τρόπος να καταναλώσεις πρωτεΐνη και να κάνεις αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου και τη μυϊκή αποκατάσταση. Οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση ωμών αυγών δεν είναι μεγάλοι αλλά είναι ορατοί.

 

 

Διαφέρουν τα ωμά σε θρεπτικά συστατικά από τα βρασμένα;

Τόσο τα ωμά αυγά όσο και τα βρασμένα αυγά είναι πηγές βιταμινών όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και φωσφόρου. Τα ωμά και τα βρασμένα αυγά περιέχουν ποικίλες ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών με μικρές διαφορές. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ωμό αυγό περιέχει 99 mg φωσφόρου, ενώ ένα μεγάλο μαγειρεμένο αυγό περιέχει 86 mg. Ένα μεγάλο ωμό αυγό περιέχει 41 IU βιταμίνης D, ενώ ένα μεγάλο μαγειρεμένο αυγό περιέχει 44. Διάβασε σχετικά: Φάε αυγό να δεις καλό (και στην προπόνησή σου)! Τα 10 οφέλη τους

Γιατί πίνεις το αυγό σου;

Ένας από τους βασικούς λόγους για την κατανάλωση ωμών αυγών είναι η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις γρήγορα αφού ένα μεγάλο αυγό διαθέτει σχεδόν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition επιβεβαίωσε ότι τα ασπράδια αυγών που μαγειρεύονται χωνεύονται καλύτερα από τα ωμά ασπράδια ενώ η κατανάλωση των μαγειρεμένων αυγών οδηγεί σε πιο αποτελεσματική μετουσίωση της πρωτεΐνης, η οποία καθιστά την πρωτεΐνη διαθέσιμη στον οργανισμό. Διάβασε σχετικά: 5 τροφές που αυξάνουν την αντοχή σου

Γιατί δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να πίνεις ωμά ασπράδια αυγών; 

1 Επειδή μειώνουν τη βιοτίνη: Τα ωμά αυγά περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύεται στη βιοτίνη και την αποτρέπει να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι παρενέργειες της ανεπάρκειας βιοτίνης περιλαμβάνουν λοιμώξεις του δέρματος, τριχόπτωση και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα βρασμένα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια βιοτίνης. 

2 Επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο σαλμονέλας: Η σαλμονέλα προκαλεί τροφική δηλητηρίαση από τα βακτήρια Salmonella enterica και η μόλυνση συνήθως εμφανίζεται με διάρροια, κοιλακό πόνο, ναυτία, εμετό και πυρετό. Τα βακτήρια της Salmonella μπορούν να ζήσουν στο κέλυφος του αυγού και να μολύνουν τον κρόκο ή το ασπράδι όταν το αυγό είναι ραγισμένο. Είναι επίσης δυνατό τα βακτήρια να διαπεράσουν το λεπτό κέλυφος των αυγών, κάτι που συνήθως γίνεται όταν τα αυγά προέρχονται από υποσιτισμένες κότες.