ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυστικοβούτυρο στη δίαιτα;

Ένα από τα 9 superfood των αθλητών που κάνει καλό και στη δίαιτα!

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και είναι προφανείς (βλέπε λαχανικά) Άλλες δεν είναι τόσο προφανείς. Για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο: έχει 190 θερμίδες και 16 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα και φαίνεται να είναι απαγορευτικό όταν κάνεις δίαιτα. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος χρησιμοποιώντας το.

 

Τι λένε οι έρευνες

Σίγουρα, το να παρακολουθείς πόσα λιπαρά προσλαμβάνεις όταν κάνεις δίαιτα είναι σημαντικό, αλλά η προσθήκη φυστικοβούτυρου μπορεί να είναι χρήσιμη όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να περιορίσουν την  όρεξη και να ελέγξουν την πείνα, ενώ μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνον χάνεις βάρος αλλά ακολουθείς τη δίαιτά σου χωρίς να τη χαλάς, επειδή το φυστικοβούτυρο είναι πιο νόστιμο και σε χορταίνει, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες που έχουν χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Εάν θέλεις να προσθέσεις στη διατροφή σου το φυστικοβούτυρο δες και το βιβλίο του McCord, The Peanut Butter Diet, το οποίο είναι βασισμένο σε δύο πρόσφατες μελέτες, μία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μία άλλη από το Penn State. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών όπως το φυστικοβούτυρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. 

Εκτός από την παροχή περισσότερης πρωτεΐνης από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό (7 γραμμάρια ανά δύο κουταλιές της σούπας), τα φυστίκια είναι μια καλή πηγή ινών (δύο γραμμάρια) και καλά ακόρεστα λιπαρά (16 γραμμάρια). Αυτό κάνει το φυστικοβούτυρο να διατηρεί την ενέργειά σου για ώρα και να σε κρατάει χορτάτο  για περισσότερη ώρα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψεις σε λιχουδιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αν γυμνάζεσαι ένταξε στη διατροφή σου το φυστικοβούτυρο ως μία επιπλέον πηγή πρωτεϊνης, παρέχοντας στον οργανισμό σου τα αμινοξέα που χρειάζεσαι για την αποκατάσταση των μυών. Αναλόγως με το άθλημα και τον τρόπο ζωής σου, οι ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες μπορεί να ποικίλουν, από 0,8 έως 3,1 γραμμάρια ανά κιλό σώματος.

Γενικά το φυστικοβούτυρο είναι υψηλό σε λιπαρά, αλλά  περιέχει περισσότερες ποσότητες μονοακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους. Προσοχή όμως γιατί κατά την παραγωγή του, για τη βελτίωση της υφής και της γεύσης του, προστίθενται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ή αλλιώς τρανς λιπαρά, τα οποία καλό είναι να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου αφού ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Ιδέες για το πώς μπορείς να καταναλώνεις το φυστικοβούτυρο όταν κάνεις δίαιτα

Να θυμάσαι μόνον ότι οι διαιτολόγοι προειδοποιούν να αποφεύγεις τις υπερβολές.

Άλειψε φέτες μήλου ή μπαστουνάκια από σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο.

Ανακάτεψε το φυστικοβούτυρο με αποξηραμένα φρούτα.

Άλειψε ρυζογκοφρέτες και καλαμπογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο.

Ρίξε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Πρόσθεσε φυστικοβούτυρο σε ένα ρόφημα βανίλιας ή σε ένα smoothie.

Ανακάτεψε λίγο φυστικοβούτυρο σε ένα μπολ με βρώμη για το πρωινό σου.

Φτιάξτε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και λαχανικά.