ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάε αυγό να δεις καλό (και στην προπόνησή σου)! Τα 10 οφέλη τους

Τα αυγά είναι ο πιο εύκολος, φθηνός και ευέλικτος τρόπος για να πάρεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι.

 

Από εκεί και πέρα ένα αυγό σου δίνει 85 θερμίδες και ενισχύει την υγεία σου αλλά βοηθά στο χτίσιμο της μυικής μάζας. Είναι γεμάτο με αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και σίδηρο. Επιπλέον, λαμβάνεις μέχρι 6 γρ. πρωτεΐνης και 330 mg λευκίνης ανά αυγό, ενώ ο κρόκος περιέχει χολίνη, η οποία υποστηρίζει την ακετυλοχολίνη, τον πιο πλούσιο νευροδιαβιβαστή στο σώμα. Δε γίνεται να προπονείσαι σκληρά χωρίς χολίνη, υποστηρίζουν οι ειδικοί, καθώς τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν μπορεί να τρέφονται καλά χωρίς τα φωσφολιπίδια από τους κρόκους αυγών. Δες τα 10 οφέλη τους.

ΤΑ 12 ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

1 Σου δίνουν ενέργεια

Τα αυγά αποτελούν μία από τις καλύτερες τροφές για ένα γυμνασμένο σώμα! Μόνο ένα αυγό περιέχει περίπου 15% της ΣΗΠ βιταμίνης Β2, που ονομάζεται επίσης και ριβοφλαβίνη. Είναι απλά μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν το σώμα σου να μετατρέψει τα τρόφιμα σε καύσιμα, το οποίο με τη σειρά του τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας.

2 Σου κόβουν την όρεξη

Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την επίδραση της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στη μείωση της όρεξης. Επιπλέον βοηθούν στην απώλεια λίπους. Σε μεγάλο βαθμό, λόγω του ότι σε χορταίνουν, τα αυγά έχουν συνδεθεί με την απώλεια λίπους.

3 Χτίζουν μυς

Η υψηλή περιεκτικότητα του αβγού σε πρωτεΐνες συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυικής μάζας και δύναμης ενώ εμποδίζει την απώλεια μυικής μάζας.

4 Ενισχύουν την υγεία σου

Μεταξύ των λιγότερο γνωστών καταπληκτικών πραγμάτων που μπορεί να συνθέσει το σώμα σου είναι  να συνθέσει και τα 11 απαραίτητα αμινοξέα. Όμως υπάρχουν 20 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Για μάντεψε που θα βρεις τα υπόλοιπα 9; Η έλλειψη αυτών των 9 αμινοξέων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, μειωμένη ανοσολογική απόκριση, αδυναμία, κόπωση, και αλλαγές στην υφή του δέρματος και των μαλλιών σου.

5 Στηρίζουν το ανοσοποιητικό σου

Εάν δεν θέλεις να φας κοτόπουλο, πρόσθεσε ένα αυγό ή δύο στη διατροφή σου κάθε μέρα. Μόνο ένα μεγάλο αυγό περιέχει σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) της συνιστώμενης  ημερήσιας δόσης σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη στήριξη του ανοσοποιητικού και ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

6 Βελτιώνουν τη χοληστερόλη σου

Υπάρχουν τρία πράγματα για τη χοληστερίνη που σχεδόν όλοι γνωρίζουν: 1) Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα κακό πράγμα. 2) Υπάρχει η καλή και η κακή χοληστερίνη και, 3) Τα αυγά περιέχουν άφθονη χοληστερίνη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερίνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών θα αυξήσει την «κακή» χοληστερίνη σου. Τα λιπαρά, τα βούτυρα, τα τηγανητά και τα γλυκά θα την αυξήσουν. Το σώμα παράγει συνεχώς χοληστερόλη από μόνη της, και στοιχεία δείχνουν ότι τα αυγά μπορούν πράγματι να βελτιώσουν το προφίλ της χοληστερόλης σου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Sτην περίπτωση των αυγών που είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, τότε αυτά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

7 Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιά

Τα αντιοξειδωτικά του αβγού μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία ενάντια των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Το σελήνιο ως αντιοξειδωτικό προστατεύει το σώμα από τις βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου.

Diet stories: 10 ευεργετικές ιδιότητες του αυγού και συνταγές!

8 Προστατεύουν το μυαλό σου

Η χολίνη που βρίσκεται στο αβγό ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών B και συμβάλλει στην παραγωγή ακετυλοχολίνης από τον εγκέφαλο, μιας ουσίας που βοηθά τη γενικότερη λειτουργία του και που λειτουργεί ευεργετικά ως διαβιβαστής εντολών ή «νευροδιαβιβαστής» εντολών από τον εγκέφαλο στο νευρικό σύστημα και τους μύες.

9 Μειώνουν το στρες

Εάν σου λείπουν τα 9 αμινοξέα που περιέχει ένα αυγό, αυτό μπορεί να έχει και ψυχολογικές συνέπειες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε πώς η συμπλήρωση της διατροφής με το αμινοξύ λυσίνη μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους και στρες.

10 Προστατεύουν την όρασή σου

Δύο αντιοξειδωτικά που περιέχονται μόνον στον κρόκο του αυγού – λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – έχουν ισχυρή προστατευτική δράση για τα μάτια. Τα αντιοξειδωτικά αυτά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.