ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είσαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων; 8 λόγοι για να πάρεις L-καρνιτίνη

Η καρνιτίνη είναι γνωστή για τις λιποτροπικές της ιδιότητες αλλά βοηθά και στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) και την καλύτερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία, συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας στους μυς και ενισχύει την παροχή οξυγόνου σε αυτούς, βοηθώντας στη μείωση των μυϊκών πόνων και της μυϊκής κόπωσης. Εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια ουσία που βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέψει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια μέσα στα μιτοχόνδρια. Διάβασε ακόμη: L-Καρνιτίνη: να την πάρεις ή όχι;

 

 

Η καρνιτίνη υπάρχει σε δύο τύπους. Η ανενεργή της έκδοση είναι η D-carntiine, ενώ η L-καρνιτίνη είναι το ενεργό αντίστοιχό της. Η L-καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους, αυξάνει την αντοχή, μειώνει τις ανάγκες των κυττάρων σε οξυγόνο και ενισχύει την αποκατάσταση των μυών ύστερα από την άσκηση. Παράγεται κυρίως στο συκώτι και τα νεφρά από δύο απαραίτητα αμινοξέα, την μεθειονίνη και τη λυσίνη. 

 

8 λόγοι για να πάρεις L-καρνιτίνη, εάν είσαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων

1 Σου παρέχει επιπλέον ενέργεια χωρίς θερμίδες

Όταν τρέχουμε οι μύες χρησιμοποιούν τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων χρειάζονται όλο το ATP, την ενέργεια δηλαδή, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουν υπεπλήρωση υδατανθράκων μία εβδομάδα, πριν από αγώνα. Πώς ακριβώς η καρνιτίνη παίζει ρόλο στην παροχή επιπλέον ενέργειας; Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα λίπη, δίνει πρόσθετη ενέργεια παρέχοντας επιπλέον ώθηση όταν τη χρειάζεσαι περισσότερο. Οι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής την χρησιμοποιούν για να προστατέψουν τα αποθέματα γλυκογόνου, έτσι ώστε να επαρκούν για την προπόνηση ή τον αγώνα. Η χρήση της καρνιτίνης, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προπόνηση και διατροφή, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση περισσότερου λίπους και στην προστασία των αποθεμάτων γλυκογόνου χωρίς να μειωθεί η ικανότητα απόδοσης.

2 Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία

Είναι επιτακτική ανάγκη οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων να έχουν μια υγιή καρδιά. Τα συμπληρώματα καρνιτίνης είναι ευεργετικά για την καρδιά. Έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομα με στηθάγχη ή από άτομα που είχαν επεισόδιο καρδιακής προσβολής ενώ η καρνιτίνη έχει συσχετιστεί με τη μείωση των αρρυθμιών. Εκτός αυτού, τα συμπληρώματα καρνιτίνης βελτιώνουν επίσης την περιφερική παροχή αίματος επιτρέποντας στους μυς να πάρουν οξυγόνο.

3 Συνεργάζεται με τα BCAAs

Ο ορός γάλακτος και τα BCAAs (αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου) είναι τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα στην αγορά σήμερα. Το συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της επίδρασης των αμινοξέων στο σώμα σου.

4 Χτίζει μυϊκή μάζα

Οι μύες πρέπει να είναι δυνατοί για να ολοκληρώσουν τα 21 χιλιόμετρα ενός ημιμαραθωνίου ή τα 42 χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου. Στην πραγματικότητα, οι μύες είναι σημαντικοί όχι μόνο για την απόδοση αλλά και για την πρόληψη των τραυματισμών. Μελέτη έδειξε ότι το συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ανδρογονικών υποδοχέων. Με περισσότερους υποδοχείς ανδρογόνων, ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελεύθερη τεστοστερόνη καλύτερα, προκειμένου να αναπτυχτούν οι μύες που απαιτούνται. Ένας άλλος λόγος για να πάρεις L-καρνιτίνη είναι να αποτρέψεις τον καταβολισμό των μυών. Ανακαλύφθηκε ότι η καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του κύκλου του Krebs, που είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Λόγω της επίδρασής της στο μεταβολισμό, βοηθάει τους μυς να παραμένουν ακέραιοι, ειδικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

5 Μειώνει το γαλακτικό οξύ

Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Πάρα πολύ γαλακτικό οξύ μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκε ότι σε μέτριας έντασης αεροβική άσκηση, η ποσότητα του γαλακτικού οξέος μειώνονταν στο μισό με τη χρήση της L-Καρνιτίνης. Βέβαια οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν μεγαλύτερη ανοχή στο γαλακτικό οξύ. Επίσης, το σώμα τους είναι προσαρμοσμένο στο να καθαρίζει το γαλακτικό οξύ καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, αν τρέχεις για 21 χιλιόμετρα ή περισσότερο, είναι καλή ιδέα να πάρεις τη βοήθεια της επιστήμης. Η L-καρνιτίνη είναι χρήσιμη επειδή βελτιώνει τον καθαρισμό από το γαλακτικό οξύ, αναστέλλει το αναερόβιο ένζυμο που ονομάζεται PFK, το οποίο στη συνέχεια μειώνει τον ρυθμό γλυκόλυσης. Μειώνει επίσης το CoA / CoA για να παρέχει λιγότερη ποσότητα γαλακτικού οξέος στο σώμα.

6 Μειώνει τα επίπεδα αμμωνίας

Η αμμωνία σχηματίζεται ως υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Η εντατική προπόνηση έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αμμωνίας στο μυϊκό ιστό, πράγμα το οποίο προκαλεί κόπωση. Η χρήση συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα αμμωνίας στους αθλητές.

7 Αυξάνει τη VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California διαπίστωσε ότι η χρήση των συμπληρωμάτων καρνιτίνης αυξάνει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από άλλες έρευνες στην Ιταλία. Ο Dr Noris Siliprandi από το Πανεπιστήμιο της Padova, διαπίστωσε ότι η λήψη της L-καρνιτίνης μία ώρα πριν την αεροβική άσκηση μείωνε σημαντικά τις συγκεντρώσεις του γαλακτικού οξέος.

8 Προσφέρει αποκατάσταση

Η σκληρή και εντατική προπόνηση επιβαρύνει το σώμα με οξειδωτικό στρες. Η χρήση συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες ότι βελτιώνει αποτελεσματικά την αποκατάσταση έπειτα από την επίπονη άσκηση.

 

Προτού λάβεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συμβουλεύσου τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.