ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Diet trend: Ξέχνα την paleo, ήρθε η Victorian diet, η πιο υγιεινή δίαιτα!

Αν σου ζητούσαμε να μας πεις ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή σίγουρα θα έλεγες τη μεσογειακή. Κάποιοι, πιο ενημερωμένοι, ίσως να έλεγαν και αυτή της φυλής των Inuit, των εσκιμώων που ζουν στην Γροιλανδία και τρέφονται αποκλειστικά με ψάρι και κρέας και καταφέρνουν να παραμένουν υγιείς χωρίς να καταναλώνουν φρούτα. Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο άλλη μία διατροφή: η Victorian diet. Αυτή η διατροφή «άνθισε» μεταξύ των ετών 1850 και 1872. Αν και η διατροφή των Βικτωριανών ήταν βαρετή ωστόσο ήταν αρκετά υγιεινή. Μάλιστα το προσδόκιμο ζωής με αυτή τη διατροφή έφτανε κατά μέσο όρο στα 79 για τους άνδρες και στα 84 για τις γυναίκες.

Η διατροφή των φτωχών

Ψωμί, νεροκάρδαμο,  λάχανο και φρούτα όπως τα μήλα και τα κεράσια ήταν αρκετά οικονομικά και υπήρχαν στο καθημερινό τραπέζι. Τα παντζάρια, τα καρότα, οι πατάτες και τα γογγύλια, αλλά και τα ψάρια, όπως η ρέγκα ήταν στο μενού και γι’ αυτό τότε οι βικτωριανοί ήταν πιο υγιείς και είχαν δυνατό ανοσοποιητικό από ότι εμείς σήμερα. Το κρέας ήταν ελάχιστο, το φρέσκο γάλα ήταν προσβάσιμο. Πώς όμως ξεχάστηκε αυτή η διατροφή; Από το 1870 σταδιακά αντικαταστάθηκε από πολλές επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη και με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ενώ το άσπρο αλεύρι μπήκε για τα καλά στη διατροφή τους.

Πώς μπορείς να προσαρμόσεις τη Victorian diet στην καθημερινότητά σου

1 Κινήσου

Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν υγιέστεροι από εμάς, αν και κατανάλωναν περίπου 4.000-5.000 θερμίδες την ημέρα οι άνδρες και 3.000 οι γυναίκες  (σήμερα καταναλώνουμε 2.200 θερμίδες την ημέρα σε φάση μη δίαιτας) αλλά ήταν σωματικά δραστήριοι, αφού περπατούσαν μέχρι και 10 χιλιόμετρα για να πάνε στις δουλειές τους ενώ εργάζονταν μέχρι και τα 70 τους χρόνια σε αγροτικές εργασίες ή και αλλού. Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να εντάξεις την κίνηση στην καθημερινότητά σου, εκτός από το να πας στο γυμναστήριο. Περπάτησε μέχρι το γραφείο σου – αν είναι εφικτό, πήγαινε από τις σκάλες, χόρευε στο σπίτι. Μην κάθεσαι στον καναπέ!

2 Κατανάλωνε «καθαρές» τροφές

Απέφυγε οτιδήποτε επεξεργασμένο, κι οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και αλάτι. Προτίμησε πολλά φρούτα και λαχανικά, μείωσε το κρέας ή κατανάλωνέ το σε πολύ μικρές μερίδες, μία φορά την εβδομάδα. Πρόσθεσε ψάρι στη διατροφή σου, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

3 Επίλεγε τροφές εποχής και του τόπου τους

Τότε δεν υπήρχαν εισαγωγές τροφίμων ούτε σούπερ μάρκετ όπου μπορούσαν οι ανθρωποι της εποχής εκείνης να έχουν πρόσβαση σε τροφές εκτός εποχής και εκτός του τόπου τους. Επομένως, κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς και του τόπου τους. Η κατανάλωση αυτών των τροφών διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.  Για να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους ψώνιζε τα είδη μαναβικής σε λαϊκές αγορές, ει δυνατόν βιολογικές, ή καλλιέργησε δικά σου λαχανικά. Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

4 Δώσε σημασία στην εντερική σου χλωρίδα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την υγεία του πεπτικού σου συστήματος είναι να καταναλώνεις πολλές προβιοτικές τροφές όπως: κρεμμύδι, σκόρδο, αγκινάρες, χόρτα όπως οι πικραλίδες και πράσα. Τα τρόφιμα αυτά ήταν τα πιο συχνά λαχανικά που κατανάλωναν οι άνθρωποι της βικτωριανής περιόδου κι έχουν προβιοτικές ιδιότητες.

5 Προτίμησε τα λιπαρά ψάρια

Ένα άλλο γεγονός που συνέβαλε στην καλή υγεία των βικτωριανών ήταν η τιμή και η διαθεσιμότητα των λιπαρών ψαριών. Η φρέσκια ρέγγα αποτελούσε τη βάση στη διατροφή τους. Η ρέγκα, μαζί με άλλα λιπαρά ψάρια, είναι μια από τις καλύτερες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία σου.

6 Πίνε αλκοόλ με μέτρο

Την περίοδο εκείνη η μπύρα ήταν δημοφιλής αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε αλκοόλ από ότι είναι σήμερα. Η περιεκτικότητα της ήταν συνήθως μεταξύ 1% -3%. Σήμερα η μπύρα ξεπερνά μερικές φορές και το 5%.  Φρόντισε να καταναλώνεις με μέτρο αλκοόλ, 2 -3 ποτήρια την εβδομάδα αρκούν.

Φίλια Μητρομάρα