ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να χάσεις βάρος αν κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα;

Αυτοί οι 5 μύθοι για το αδυνάτισμα σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος.

Αδυνάτισμα, γράμμωση και «στέγνωμα». Έχεις ακούσει σίγουρα πολλές συμβουλές για το πώς θα τα καταφέρεις. Κάποιες συμβουλές μάλιστα μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για μερικούς ανθρώπους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία μαγική εξίσωση ή μια φόρμουλα για να αδυνατίσουμε. Υπάρχουν όμως μύθοι που διαιωνίζονται προσφέροντας ψεύτικες ελπίδες που προωθούν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως για παράδειγμα το να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα για να αδυνατίσεις. Αυτοί οι μύθοι για το αδυνάτισμα που επιμένουμε να πιστεύουμε δεν μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.

Μύθος 1ος: «Κόψε 500 θερμίδες την ημέρα»

Η σχέση μεταξύ των μεταβολών στη θερμιδική πρόσληψη και την απώλεια βάρους δεν είναι γραμμική. Μειώνοντας τις θερμίδες σου, το σώμα σου και το μεταβολικό του σύστημα προσαρμόζεται για να αντισταθμίσει την αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή της πρόσληψης θερμίδων δεν έχει καμία επίδραση στο βάρος, φυσικά και έχει, αλλά εάν ακολουθήσεις το σχέδιο «κόβω 500 θερμίδες» και δεν βλέπεις αποτελέσματα, δεν είσαι ο μόνος. Και αυτό επειδή όταν οι θερμίδες περιορίζονται σε υπερβολικό βαθμό ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης, επιβραδύνοντας το μεταβολικό ρυθμό και κρατώντας κάθε θερμίδα. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων την ημέρα οδηγεί τον οργανισμό να διατηρεί τα καύσιμά του. Ωστόσο, αν κόψεις 300 θερμίδες από τη διατροφή σου θα χάσεις περισσότερο βάρος. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων θα σου επιτρέψουν να ασκηθείς πιο σκληρά και να κρατήσεις ανεβασμένο το μεταβολικό σου ρυθμό.

Όταν οι θερμίδες περιορίζονται σε υπερβολικό βαθμό ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης, επιβραδύνοντας το μεταβολικό ρυθμό και κρατώντας κάθε θερμίδα.

Μύθος 2ος: «Μπορείς να κάψεις λίπος τοπικά»

Θέλεις να το φωνάξουμε; Δεν υπάρχει τοπικό αδυνάτισμα! Η απώλεια λίπους είναι μια συνολική διαδικασία για το σώμα: τα λίπη διασπώνται από τη μορφή αποθήκευσής τους (τα τριγλυκερίδια) σε χρησιμοποιούμενη μορφή (τα λιπαρά οξέα), ώστε να καούν ως πηγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε όλα τα σημεία του σώματος. Για να χάσεις λίπος πρέπει να είσαι υπομονετικός και να παραμείνεις συνεπής στο πρόγραμμά σου, ώστε να εξαφανιστεί το λίπος από τα σημεία που το αποθηκεύεις.

Μύθος 3ος: «Φάε καθαρές τροφές»

Η λέξη “καθαρή” προκαλεί συσχέτιση με το ηθική. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει καθαρές τροφές. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι απλά πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Αλλά η πραγματικότητα συνοψίζεται σε αυτήν τη φράση: «φάε σπιτικό, μαγειρεμένο φαγητό». Επέλεγε ολόκληρες και ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές σε τακτική και σταθερή βάση και τότε θα έχεις καταφέρει να αλλάξεις τη διατροφή σου.

Μύθος 4ος: «Το λίπος παχαίνει»

Η λέξη λίπος είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδησή μας ότι παχαίνει, ότι κάνει κακό στην υγεία μας και ότι η ποσότητα του λίπους ή όλων των λιπαρών σε τρόφιμα είναι ο κύριος ένοχος της αύξησης βάρους. Στην πραγματικότητα, το λίπος δεν σε παχαίνει. Το λίπος σε βοηθά να διατηρήσεις τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ενισχύει την ενέργειά σου, καταπολεμά τη φλεγμονή και συμβάλλει στην καλή μυϊκή λειτουργία. Συμβάλλει επίσης και τις προπονήσεις σου. Όπως και με τους υδατάνθρακες έτσι και με το λίπος δεν μπορείς να περιμένεις να αποδώσεις στην προπόνηση, χωρίς να λαμβάνεις τα απαραίτητα καύσιμα.

Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίσα και όμοια. Υπάρχουν καλά λιπαρά που βελτιώνουν την καλή χοληστερόλη, αλλά και κακά λιπαρά όπως τα τρανς που κάνουν το αντίθετο. Γι΄ αυτό μην επιλέγεις προϊόντα χωρίς λιπαρά. Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνεις περισσότερο αλάτι και ζάχαρη, αφού προστίθενται ως βελτιωτικά γεύσης. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και όχι τα καλά λιπαρά.

Μην επιλέγεις προϊόντα χωρίς λιπαρά. Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνεις περισσότερο αλάτι και ζάχαρη, αφού προστίθενται ως βελτιωτικά γεύσης.

Μύθος 5ος: «Φάε μόνο μεσημέρι, ή βράδυ»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν τρώνε λιγότερο μέσα στην ημέρα θα αδυνατίσουν. Αυτό δεν οδηγεί ποτέ σε υγιεινό αδυνάτισμα αλλά ούτε σε βοηθά να διατηρήσεις μετά τα κιλά που έχασες. Όταν δεν τρως συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται για να εξοικονομήσει ενέργεια, επομένως καις λιγότερες θερμίδες από ότι εάν έτρωγες. Επίσης, καταναλώνεις περισσότερη τροφή στο επόμενο γεύμα, επειδή πεινάς.  

Διάβασε ακόμη: Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι για να αδυνατίσεις;