ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aυτός είναι ο λόγος που η πρωτεΐνη σου φέρνει αέρια

Η πρωτεΐνη είναι δίκοπο μαχαίρι: αυξάνει τη μυϊκή σου μάζα και επιδιορθώνει τους μυς σου μετά από μια σκληρή προπόνηση, αλλά αυτό δεν το κάνει χωρίς να την πάρουν… μυρωδιά!

 

 

Όταν ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε αυτό «Ορισμένοι άνθρωποι αρέσκονται να διατυμπανίζουν τα άκρως προσωπικά συμβάντα. Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, μια πορδή εκπέμπεται κατά μόνας. Αν, παρ’ ελπίδαν, υπάρχει ακροατήριον η πορδή θα προσβάλλει (είναι γνωστόν) τας αισθήσεις της ακοής και της οσφρήσεως, κυρίως της οσφρήσεως.» δεν είχε στο νου την πρωτεΐνη!

Αν πίνεις αρκετά shakes πρωτεΐνης ή ακολουθείς πρωτεΐνική διατροφή, γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι σου προκαλεί φούσκωμα και αέρια, κάτι που δεν σε κάνει και τόσο δημοφιλή στο γυμναστήριο. Μάλιστα το γεγονός ότι η πρωτεΐνη προκαλεί αέρια είναι από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης στα fitness blogs και στο Reddit. Αυτό ίσως σε κάνει να ξανασκεφτείς τη διατροφή σου αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να περιορίσεις τα shakes πρωτεΐνης για να περιορίσεις τα αέρια. Ίσως θα χρειαστεί απλώς να κάνεις μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σου. Διάβασε σχετικά: Τα 6 λάθη που κάνεις με τα shakes πρωτεΐνης

Γιατί η πρωτεΐνη προκαλεί αέρια;

Η αιτία που η πρωτεΐνη προκαλεί αέρια δεν είναι τόσο περίπλοκη: ίσως απλώς τρως πάρα πολύ πρωτεΐνη. Εάν καταναλώνεις κανονικές ποσότητες πρωτεΐνης (περίπου ένα γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους) αυτή διασπάται στο λεπτό έντερο σε αμινοξέα, τα οποία απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών – βοηθούν στη δημιουργία μυών, οστών και χόνδρων. Αλλά αν καταναλώνεις πολλή πρωτεΐνη, η οποία δεν διασπάται, αυτή η αχώνευτη τροφή περνά από το λεπτό έντερο στο παχύ, όπου τα βακτήρια τη διασπούν παράγοντας υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και, για το 1/3 των ανθρώπων, μεθάνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σου να παράγει άερια, που θυμίζουν μυρωδιά σαπισμένου αυγού.

Στατιστικά μιλώντας το μεγαλύτερο κομμάτι μιας πορδής είναι άοσμο. Μόνον το 1% των συστατικών είναι δύσοσμα και αυτό οφείλεται στα θειούχα αέρια που υπάρχουν στο έντερο.

Τα shakes πρωτεΐνης και τα smoothies μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε κάποια άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις πρωτεΐνες του γάλακτος, καζεΐνη και ορό γάλακτος. Ο ορός γάλακτος (καθώς και το γάλα, το τυρί ή το γιαούρτι) είναι πλούσιος σε λακτόζη, βασική αιτία για τη δημιουργία φουσκώματος και αερίων. Αυτό ισχύει ακόμα και αν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη: το 65% των ανθρώπων έχει προβλήματα με την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι αλκοόλες ζακχάρων (ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μαννιτόλη), το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και ένας πολυζακχαρίτης προσθετικό τροφίμων, η καραγενάνη, βρίσκονται συχνά σε shakes πρωτεΐνης και σε μπάρες πρωτεΐνης που προκαλούν αέρια με υδροθείο.

Το κρέας. Οι περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες (αυγά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά και ψάρια) περιέχουν θείο, το οποίο μπορεί να συμβάλει κι αυτό στην άσχημη μυρωδιά. Εάν είσαι χορτοφάγος, ακόμη και οι πηγές φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια, σόγια και φακές, μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, που ζυμώνονται επίσης από τα βακτήρια στο έντερο σου. Διάβασε σχετικά: Τί είναι καλύτερο: Σνακ ή shake πρωτεΐνης μετά από την προπόνηση;

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τα αέρια που προκαλεί η πρωτεΐνη;

Αν εμφανίζεις τακτικά φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Περιόρισε την πρόσληψη πρωτεϊνών στο συνιστώμενο 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν είσαι αθλητής αντοχής ή σηκώνεις βάρη, ίσως χρειαστείς 10 ή περισσότερα γραμμάρια, αλλά μην το παρακάνεις.

Θα πρέπει επίσης να τρως περισσότερα τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως μια ψητή πατάτα, καστανό ρύζι ή quinoa. Τα μικρόβια του εντέρου προτιμούν τις ίνες και δημιουργούν λιγότερα αέρια.

Εάν η λακτόζη ή τα γαλακτοκομικά σε ενοχλούν, αναζήτησε σκόνες πρωτεΐνης χωρίς λακτόζη.

Επίσης η λήψη προβιοτικών με στελέχη Bifidobacterium, Lactobacillus και Streptococcus θα μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Κι αν τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα σου έχουμε και το τσιτάτο: Ο καθένας κλάνει, συμβιβάσου με αυτό.