Fitness

Γιατί η yoga με ζώα είναι τάση στο instagram;

Τρεις λέξεις: yoga με κατσίκες. Δύο λέξεις: Cat yoga. Μία λέξη: instagram!

 

 

Σε περίπτωση που δεν κατάλαβες, αυτή είναι η νέα κατηγορίας yoga με κατσίκες, πραγματικές, ζωντανές, αξιολάτρευτες ή με γάτες και με άλογα! Αλλά εκτός από το γεγονός ότι η yoga με ζώα έχει μια επική θέση Instagram, γιατί ακριβώς το κάνουν αυτό οι γιόγκι; Όπως αποδεικνύεται, η άσκηση των ισχίων σου με την παρουσία κατσικιών και άλλων πλασμάτων έχει θεμιτά οφέλη. Τα ζώα δεν φοβούνται και θέλουν να συνδεθούν με τους ανθρώπους. Βασικά, όλοι επιθυμούμε μια σύνδεση με κάτι πιο βαθύ από τα smartphones μας. Και εκεί έρχονται τα ζώα.

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα μαθήματα yoga με ζώα είναι συνήθως ομαδικά, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπάρχουν κατσίκια ή γάτες. Είναι ελεύθερες να περιπλανηθούν, να ξεκουραστούν, να πηδήξουν και να παίξουν με τους γιόγκι. Τα κατσίκια και οι γάτες είναι παιχνιδιάρικα ζώα. Όσοι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο μάθημα και έχουν άγχος ή κατάθλιψη, έχουν αναφέρει πώς έχουν επωφεληθεί από αυτό. Είναι δύσκολο να είσαι λυπημένος ενώ περιβάλλεσαι από χαριτωμένα ζώα. 

Γιατί η yoga με ζώα είναι τάση;

Δημιουργεί έναν αυθεντικό δεσμό

Στην εποχή που υπάρχει «σύνδεση» χάρη στα smartphones μας και τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ξαναγυρίσουν στα βασικά. Πολλοί το βρίσκουν στη yoga. Προσθέτοντας στις συνεδρίες ένα ζώο (είτε πρόκειται για κατσίκα, για άλογο, για σκύλο, για γάτα ή για κουνέλι), ξεφεύγουν από το αποστειρωμένο γυμναστήριο, και έρχονται πιο κοντά στη φύση, ή με κάτι που συμβολίζει την αθωότητα και την απλότητα της φύσης.

Έχει θεραπευτική δράση

Τα ζώα έχουν θεραπευτική δράση προς τον άνθρωπο. Μετά τη διάγνωση του Μορς με το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση διαταραχή, συνειδητοποίησε πόσο επωφελείς ήταν οι κατσίκες, όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για το μυαλό του. Είναι πολύ δύσκολο να νιώσεις κατάθλιψη με τα μικρά κατσικάκια να πηδούν γύρω σου.

 

Οφελούνται και τα ζώα

Προφανώς, εάν δεν είσαι λάτρις των ζώων, η ιδέα της savasana με κατσίκες μπορεί να σου φαίνεται σαν μπεεεεεε-λάς! Ωστόσο, αν αγαπάς αυτά τα πλάσματα ωφελεί όχι μόνον το σώμα και το μυαλό σου αλλά και το δικό τους. Και οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν. Μια έκθεση του 2013 της American Heart Association διαπίστωσε ότι το να έχεις ένα κατοικίδιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι το να έχεις ζώα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της μοναξιάς. Εκτός από τα οφέλη στους ανθρώπους, επιτρέπουν επίσης στα κατοικίδια ζώα να αλληλεπιδρούν και να κοινωνικοποιούνται με τα ζώα. Τέλος, μια συνεδρία yoga προσφέρει και λίγη άσκηση στη γάτα σου ενώ βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας στα ζώα, σύμφωνα με έρευνες.

Τα ζώα σου δίνουν κίνητρο

Σε παρακινούν να κινηθείς. Δεν είναι δύσκολο να βρεις δικαιολογίες για να μην ασκηθείς, αλλά γνωρίζοντας ότι θα έχεις έναν φίλο δίπλα σου μπορεί να σε ενθαρρύνει να σηκωθείς και να… χαιρετίσεις τον ήλιο.

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Είχες μια κακή μέρα; Η εξάσκηση με έναν τετράποδο φίλο μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη διάθεσή σου. Μια ματιά στα μεγάλα γαλανά μάτια του γλυκού σου κατοικίδιου σου φτιάνει τη διάθεση, ανεξάρτητα από το τι πέρασες.