ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο σπόρος θα σε κάνει καινούριο! Όχι, δεν είναι chia

 

Μετά τους σπόρους chia ήρθε η ώρα για ένα νέο superfood σπόρο.

 

 

Προσφέροντας ακόμα περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνών. Οι σπόροι sacha inchi κατάγονται από το Περού και σύμφωνα με έρευνες αυξάνουν την ενέργεια των αθλητών, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, στη μείωση των φλεγμονών της αρθρίτιδας, στη βελτίωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου και βοηθούν στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Επιπλέον το λάδι τους έχει μια παρόμοια γεύση με το ελαιόλαδο, είναι ελαφρώς ελαφρύτερο, αλλά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι τα 12 οφέλη τους, μας αρέσει πολύ ο #4

 

1 Μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι σπόροι Sacha inchi μειώνουν την LDL και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL. Τα επίπεδα χοληστερόλης ίσως να μην είναι ο μεγαλύτερος δείκτης για τα καρδιαγγειακά προβλήματα που κάποτε θεωρούσαμε ότι ήταν, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα και μπορεί να αντανακλούν διατροφικά προβλήματα.

2 Σου φτιάχνουν τη διάθεση

Αυτοί οι σπόροι περιέχουν μια καλή ποσότητα τρυπτοφάνης, προδρόμου της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη και νευροδιαβιβαστής που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το στρες και να νιώθουμε ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν μειώνουν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεταβολές της διάθεσης, πονοκεφάλους και πολλά άλλα.

3 Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, χάρη στην τρυπτοφάνη, ρυθμίζουν την όρεξη, έτσι ώστε να μην νιώθεις λιγούρες ή να τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι.

4 Είναι ιδανικοί για την προπόνηση

Οι σπόροι Sacha inchi (που μοιάζουν με φιστίκια και έχουν γεύση φιστίκι) σου παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα 28 γραμμάρια παρέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει την όρεξη και να προσφέρει ηρεμία. Κάνε ένα μείγμα με αυτά χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φρούτα και άλλους ξηρούς καρπούς για το τρέξιμο, ή για σνακ μετά την προπόνηση.

5 Συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου

Το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος. Χρειαζόμαστε καλά, υγιεινά λιπαρά για τα κύτταρα και να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή. Η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, κόπωση, προβλήματα μνήμης και υπερβολικές αντιδράσεις στον πόνο.

6 Κάνουν την καρδιά σου γερή

Οι σπόροι Sacha inchi βελτιώνουν το κυκλοφορικό ενώ μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές, πιο ευτυχισμένο, με λιγότερο άγχος καρδιαγγειακό σύστημα, από τις αρτηρίες μέχρι την καρδιά.

7 Βοηθούν στο έλεγχο της γλυκόζης

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Πολλοί γιατροί και ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα επίσης μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία συχνά είναι υψηλά σε διαβητικούς.

8 Σου χαρίζουν γερά οστά

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Έχει αποδειχθεί ότι τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά βελτιώνουν την οστική πυκνότητα.

9 Βελτιώνουν την όρασή σου

Η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν οι σπόροι Sacha inchi μπορούν να βελτιώσουν την όραση και να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την υγεία των ματιών. Όπως ο εγκέφαλος, έτσι και τα μάτια βασίζονται σε μια καλή ποσότητα λίπους και είναι επιρρεπή σε φλεγμονώδεις βλάβες, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

10 Μειώνουν τον πόνο στις αρθώσεις

Η αντιφλεγμονώδης δράση των σπόρων Sacha inchi μπορεί να αποδειχθεί ένα καλό συμπλήρωμα για να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

11 Σου χαρίζουν ελαστικό δέρμα και υγιή μαλλιά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για υγιή μαλλιά και υγιές δέρμα. Οι σπόροι Sacha inchi συμβάλλουν στη ρύμθιση της λιπαρότητας, διατηρούν το δέρμα ελαστικό, προσφέρουν ενυδάτωση, προστατεύουν από τις φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας και βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών.

12 Σε βάζουν σε (καλό) ύπνο

Η τρυπτοφάνη, το είδος του αμινοξέως που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, βοηθά το σώμα σου να χαλαρώσει. Ως συνέπεια, προάγει την ποιότητα του ύπνου και προλαμβάνει την αϋπνία.

Πώς να καταναλώσεις τους σπόρους Sacha inchi

Μπορείς απλά να τους ξεφλουδίσεις και να τους φας. Η να λιώσεις τους σπόρους και να τους προσθέσετε σε συνταγές. Εναλλακτικά, μπορείς να τους προσθέσεις στη βρώμη, τα δημητριακά ή το γιαούρτι για να ενισχύσεις τη γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά τους. Για την προπόνηση κάνε ένα μιξ ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων και έχεις το τέλειο σνακ για ενέργεια και αποκατάσταση.