ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το χειρότερο συμπλήρωμα βιταμίνης D

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη της βιταμίνης D, παρέλειψε αυτόν τον τύπο βιταμίνης D.

 

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης D διαθέσιμες σε τρόφιμα και συμπληρώματα; Αυτό ισχύει μάλιστα για πολλές διαφορετικές βιταμίνες και είναι σημαντικό να το έχεις υπόψη σου όταν λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμινών. Δεν είναι όλες οι μορφές βιταμίνης D ίδιες και, μάλιστα, υπάρχει μία μορφή που βρίσκεται πάνω από τις υπόλοιπες, η D3. Και επειδή υπάρχει ένας τύπος βιταμίνης D που θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει ένας τύπος βιταμίνης D που οι διαιτολόγοι θεωρούν λιγότερο αποτελεσματικό, ή με άλλα λόγια, τον «χειρότερο»: η βιταμίνη D2.

Τι είναι η βιταμίνη D και ποιοι είναι οι τύποι της;

Η βιταμίνη D είναι μοναδική γιατί είναι μια βιταμίνη που μπορούμε στον ήλιο.  Aποκαλείται και βιταμίνη του ήλιου, μιας και παράγεται από την επιδερμίδα σε αλληλεπίδραση με την ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, την οποία το σώμα παράγει όταν εκτίθεσαι στον ήλιο αλλά συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόσληψή της. Πολλοί ενήλικες έχουν έλλειψη βιταμίνης D και μάλιστα στην Ελλάδα, γνωστό το φαινόμενο και ως «μεσογειακό παράδοξο», και βασίζονται σε συμπληρώματα για να παρέχουν στον οργανισμό τους επαρκείς ποσότητες.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές βιταμίνης D:

  1. D2 (εργοκαλσιφερόλη) και
  2. D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Οι δύο τύποι βιταμίνης D μοιάζουν πολύ δομικά και θεωρούνται ισάξιες όταν χορηγούνται με τη μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ αμφισβητούν αυτή θεωρία, καθώς τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ο ένας τύπος υπερέχει του άλλου.

Η D3 είναι ο τύπος που δημιουργείται στο σώμα σου και βρίσκεται σε ζωικές τροφές, όπως τα ψάρια, τα αυγά και το συκώτι, ενώ η D2 βρίσκεται στις φυτικές τροφές, όπως τα μανιτάρια. Και οι δύο μορφές μπορούν να καταναλωθούν μέσω συμπληρωμάτων. Ωστόσο, η μορφή D2 χρησιμοποιείται συχνότερα σε εμπλουτισμένα τρόφιμα για να ενισχύσει τη διατροφική τους αξία, όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε συμπληρώματα επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή για την παραγωγή.

Ενώ και οι δύο μορφές βιταμίνης D συμβάλλουν στην επαρκή ποσότητα της βιταμίνης D που υπάρχει στον οργανισμό σου, η D2 θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική από την D3. Εξαιτίας αυτού, η βιταμίνη D2 είναι μια μορφή βιταμίνης D που δεν πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή για συμπλήρωμα.

Γιατί η βιταμίνη D2 δεν πρέπει να είναι το συμπλήρωμα βιταμίνης D της επιλογής σου;

Εκτός από το ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, τα συμπληρώματα βιταμίνης D2 μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον αντίστοιχο τύπο D3. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η D2 είναι πιο πιθανό να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου εάν εκτίθεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες και υγρασία, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βιταμίνη D από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, από τη διατροφή και με τη λήψη συμπληρωμάτων.

 

Τι προσφέρει η βιταμίνη D στον οργανισμό σου

  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση
  • Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος
  • Ενισχύει την καλή διάθεση
  • Βοηθά στη μυϊκή δύναμη
  • Απορροφά και αξιοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο
  • Συμβάλλει στην καλή κατάσταση των οστών
  • Ομαλοποιεί τους κτύπους της καρδιάς
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς
  • Είναι απαραίτητη για τη σωστή ρευστότητα του αίματος
  • Δες κι αυτό: Όσοι δεν παίρνουν ΑΥΤΗN ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ είναι κατά 77% πιο αδύναμοι στην άσκηση!

Πώς να αγοράσεις το καλύτερο συμπλήρωμα βιταμίνης D

Όταν επιλέγεις ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, οι περισσότερες ετικέτες περιλαμβάνουν τον τύπο της βιταμίνης D που έχει χρησιμοποιηθεί στο προϊόν, είτε D2 είτε D3, οπότε ξέρεις τί να επιλέξεις. Ενώ όλες οι μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε κάποιο βαθμό, σε συμφέρει να επιλέξεις τη D3 για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Εκτός από την κατανάλωση συμπληρώματος, θα πρέπει επίσης να αυξήσεις την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε D2 και D3 και να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα για να βελτιώσεις την επάρκεια της βιταμίνης D.

Προσοχή!

Υπερβολικά υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως υπερασβεστιαιμία, υπερφωσφοροαιμία, ναυτία, τάση για έμετο, ίλιγγο, ανορεξία, δίψα, ατονία, διάρροια, πολυουρία, νεφρολιθίαση κ.ά.

Να μη λαμβάνεται παράλληλα με αντιεπιληπτικά φάρμακα, βαρβιτουρικά και κορτικοστεροειδή, καθώς μπορεί να μειωθεί η δράση της. Η χολεστυραμίνη και η υγρή παραφίνη μπορεί να μειώσουν την απορρόφησή της. Η βιταμίνη D πιθανόν να ενισχύσει τη δράση της διγοξίνης, ενώ με θειαζίνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας.