ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το χειρότερο λιπαρό που δεν πρέπει να φας, αν θέλεις να αδυνατίσεις

Η H επιλογή των σωστών ειδών λιπαρών μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Το ξέρεις. Μην τα ξαναλέμε. Τα καλά λιπαρά όπως τα ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά) σε βοηθούν να απορροφάς σημαντικά λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμάς τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα.

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται το λίπος, καθώς είναι σημαντική πηγή ενέργειας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητο για την σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό ορισμένων βιταμινών. Αλλά τα κακά λιπαρά δεν κάνουν την αντίστοιχη δουλειά! Μάθε ποια λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγεις αν προσπαθείς να αδυνατίσεις.

Ποιο είναι το χειρότερο λιπαρό;

Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι πάντα «κακά» όσο τείνουμε να τα χαρακτηρίζουμε, επειδή είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων, ωστόσο τα κορεσμένα λιπαρά -ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα τηγανητά εξακολουθούν να θεωρούνται δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και πρέπει να είναι περιορισμένα. Τα τρανς λιπαρά, θεωρούνται το χειρότερο είδος λιπαρών, χειρότερα και από τα κορεσμένα, γιατί εκτός του ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, καταστέλλοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται με συμβατικά ζωικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες θερμίδων και λιπών που αντιστοιχούν σε αύξηση βάρους και αποθήκευση λίπους.

Τι λένε οι έρευνες

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease μελέτησε 16.822 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 75 ετών και ανακάλυψε ότι η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου λιπαρού κρέατος προκαλούσε κοιλιακό λίπος – παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές παθήσεις – και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Και μια άλλη μελέτη στο BMC Nutrition έδειξε ότι από τις μεγάλες ομάδες τροφίμων, η πρόσληψη κρέατος συσχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τί να κάνεις

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σου εντελώς. Η επιλογή βιολογικού κρέατος grass fed μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και την απώλεια βάρους.

Το κρέας grass fed περιέχει δύο έως και πέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από τα βοοειδή που τρέφονται με σιτηρά. Τα λιπαρά ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους. Επιπλέον, το κρέας που προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χορτάρι έχει ελάχιστο λίπος από το κρέας που έχει προέρθει από ζώα που έχουν μεγαλώσει συμβατικά. Αυτό γιατί περιέχει περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), ένα φυσικό λιπαρό που βοηθά το σώμα σου να καίει λίπος, σύμφωνα και με μελέτη της American Journal of Clinical Nutrition.

 

Να θυμάσαι: τα λίπη, ακόμα και αν είναι «καλά», παραμένουν λίπη, όσον αφορά τις θερμίδες. Όλα τα είδη λαδιού είναι παχυντικά και περιέχουν περίπου στις 120 θερμίδες ανά κουταλάκι.

Φίλια Μητρομάρα