ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές που αγαπά η καρδιά σου

Με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο έχεις έναν ακόμη λόγο λόγος να χαρίσεις στην καρδιά σου αυτές τις τροφές που αγαπά!

1 Βρώμη
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι στο πεπτικό σύστημα και απορροφά τη χοληστερόλη έτσι ώστε να αποβάλλεται από το σώμα. Εκτός από βρώμη μπορείς να καταναλώνεις και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά σου.

2 Εσπεριδοειδή
Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, ενώσεις που βρίσκονται στα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, έχουν 19% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που προκαλείται από θρόμβο) σε σχέση με τις γυναίκες που δεν τα καταναλώνουν συχνά. Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

3 Πατάτες
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις τις πατάτες επειδή είναι ένα «κακό» άμυλο. Εφ 'όσον δεν τις καταναλώνεις τηγανητές, οι πατάτες μπορεί να είναι καλές για την καρδιά σου γιατί είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

4 Ντομάτες
Όπως και οι πατάτες έτσι και οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Πλέον, είναι μια καλή πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπένιο. Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείς από την «κακή» χοληστερόλη, διατηρεί ανοικτά τα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Το καλύτερο σου το αφήσαμε για το τέλος: είναι χαμηλές σε θερμίδες.

5 Όσπρια
Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χωρίς κορεσμένα λιπαρά. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν όσπρια τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 22% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με εκείνους που τα κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2. Μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποφεύγονται οι επιπλοκές του διαβήτη, μία εκ των οποίων είναι οι καρδιοπάθειες.

6 Μπρόκολο και σπανάκι
Τα πράσινα λαχανικά δεν είναι μόνο για δίαιτα, μπορεί να σου δώσουν ένα επιπλέον όφελος στην καρδιά σου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αναχαιτίζουν την βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

7 Καφές
Μελέτη διαπίστωσε ότι 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν 10 έως 15% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Άλλη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ακόμη και δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%. Οι ειδικοί συνιστούν μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα, αποφεύγοντας όμως τις γλυκαντικές ουσίες.

8 Ρόδι
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, που μπορούν να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση, ονομάζεται και “σκλήρυνση των αρτηριών”, η οποία εμφανίζεται όταν λίπος (χοληστερόλη) και ασβέστιο συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, σχηματίζοντας μια ουσία που ονομάζεται πλάκα. Μελέτη διαπίστωσε ότι μία καθημερινή δόση χυμού ροδιού πάνω από τρεις μήνες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Προηγούμενη μελέτη είχε επίσης δείξει ότι ο χυμός του ροδιού ρίχνει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες. Άλλη μελέτη πάλι είχε δείξει ότι ένα ποτήρι χυμός ρόδι την ημέρα αρκεί για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με θρομβώσεις λόγω υψηλής χοληστερόλης.