ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις πριν το γυμναστήριο

Εάν θέλεις η προπόνησή σου να έχει αποτελέσματα, απόφυγε αυτές τις τροφές πριν το γυμναστήριο.

Όλοι οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση κάποιου μικρού γεύματος ή σνακ πριν το γυμναστήριο. Ωστόσο, εάν επιλέξεις το λάθος γεύμα ενδέχεται να σαμποτάρει την προπόνησή σου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι μια ξαφνική βαρυστομαχιά ή κούραση. Δες τι να αποφύγεις πριν το γυμναστήριο.

1 Μπάρες πρωτεΐνης από το σούπερ μάρκετ

Μην ξεγελιέσαι από τις μπάρες πρωτεΐνη που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ κι όχι σε εξειδικευμένα fitness καταστήματα. Πολλές μπάρες περιέχουν περισσότερες από 200 θερμίδες και πολύ λίγες πρωτεΐνες. Αν μία μπάρα πρωτεΐνης περιέχει λιγότερο από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, ρίχνει γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου και φέρνει κόπωση πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Διάβαζε τις ετικέτες στις μπάρες και επίλεξε μια μπάρα πρωτεΐνης που να περιέχει κάτω από 200 kcal και σάκχαρα προς πρωτεΐνη 1: 1.

2 Φαστ φουντ

Λαμβάνοντας ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες δεν είναι το ίδιο με ένα burger με πατάτες. Τα τελευταία περιέχουν πολλά λιπαρά και χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να αφομοιωθούν πλήρως από τον οργανισμό.

Όταν ο οργανισμός προσπαθεί να αφομοιώνει τις τροφές, η καρδιά επικεντρώνεται στην άντληση αίματος στο στομάχι για να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης. Ο όγκος της ροής του αίματος στους μυς μειώνεται, ενώ οι μύες χρειάζονται μεγάλη πρόσληψη αίματος όταν γυμνάζεσαι. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα νατρίου που περιέχει το πρόχειρο φαγητό μπορούν να μειώσουν την ισορροπία των σωματικών υγρών που χρειάζονται κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Απόφυγε το γρήγορο φαγητό αλλά και κάποια υγιεινά σνακ που είναι πλούσια σε λιπαρά, όπως το τυρί, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα. Γιατί; Η διαδικασία μετατροπής του λίπους σε ενέργεια θεωρείται ανεπαρκής σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Η πολύπλοκη διαδικασία της πέψης των λιπαρών στο σώμα μπορεί να προκαλέσει κράμπες και δυσφορία στο στομάχι. Στο γεύμα πριν το γυμναστήριο η αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη πρέπει να είναι 4: 1 για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.

3 Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ακόμη και το γάλα με λίγα λιπαρά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Η πρωτεΐνη είναι πηγή ενέργειας και μπορεί να βοηθήσει τους μυς σου να αποκατασταθούν, αλλά τα τρόφιμα με πολλές πρωτεΐνες δεν περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες. Όπως τα λιπαρά έτσι και η πρωτεΐνη ταξιδεύει σιγά-σιγά στο αίμα, κάνοντας σε να νιώθεις κουρασμένος, ακόμα κι αν έχεις φάει ένα μεγάλο γεύμα.

4 Ζάχαρη

Οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων «υγιεινών» smoothies, παρέχει μόνο προσωρινή ενέργεια και όχι τη συνεχή ενέργεια που απαιτείται για την προπόνησή σου. Για να λειτουργήσει καλύτερα το πεπτικό σύστημα, χρειάζεται τη βοήθεια καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Με την κατανάλωση πάρα πολλών γλυκών, απειλείται η ανάπτυξη καλών βακτηρίων, προκαλώντας διαταραχή στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Εάν σκέφτεσαι να κάνεις μια έντονη προπόνηση, είναι καλύτερο να αποφύγεις τον χυμό πορτοκαλιού, τα ισοτονικά ποτά, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Η καφεΐνη μπορεί να παρέχει επιπλέον ενέργεια πριν το γυμναστήριο. Επίλεξε ένα εσπρέσο ή μαύρο τσάι που είναι πιο φιλικό προς το σώμα σε σύγκριση με κάποια ενεργειακά ροφήματα. Αν προτιμάς τα smoothies, ρίξε φρέσκα φρούτα και σκόνη πρωτεΐνης.

5 Αυγά

Τα βρασμένα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά δεν έχουν αρκετούς υδατάνθρακες για να σου προσφέρουν ισορροπημένη ενέργεια. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα αυγά παραμένουν στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού τα πέψει, πράγμα που θα σε κάνει να νιώθεις βαρύτερα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Τα ωμά αυγά δεν είναι επίσης καλό να καταναλώνονται πριν από το γυμναστήριο. (Μάθε: Γιατί δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να πίνεις ωμά ασπράδια αυγών;) Είναι καλύτερο να αντικαταστήσεις τα αυγά με ένα φλιτζάνι απλό γιαούρτι.

6 Πράσινες μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα καλό σνακ που μπορεί κάποιος να καταναλώσει πριν το γυμναστήριο, αλλά προτίμησε τις κίτρινες και ώριμες μπανάνες και όχι τις άγουρες. Σε αυτό το επίπεδο ωρίμανσης, τα σάκχαρα που περιέχονται στη μπανάνα θα διευκολύνουν το οργανισμό σου να τα χωνέψει.

7 Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, κάτι που φυσικά είναι καλό για το σώμα. Αλλά οι πάρα πολλές ίνες μπορεί να προκαλέσουν αέρια στο στομάχι και να σε φουσκώσουν, κάτι που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την προπόνησή σου. Εκτός από λιναρόσπορο, απόφευγε το πίτουρο, τις σαλάτες λαχανικών και τα αρτοποιήματα με πολλές ίνες. Είναι καλύτερα να διαλέξεις κάτι που να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.