ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 συμβουλές αδυνατίσματος που δεν σε αδυνατίζουν

Μην πιστεύεις ό,τι ακούς. Κάποιες συμβουλές είναι βασισμένες σε μύθους που έχουν εδώ και χρόνια καταρριφθεί.

Συμβουλή: Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα
Εδώ ισχύει ότι και για τις κολώνιες: δεν ταιριάζουν όλες στον καθένα. Μπορεί τα τακτικά γεύματα να ενισχύουν τον μεταβολισμό και να βοηθούν στο αδυνάτισμα αλλά κάποιους ανθρώπους αυτό δεν τους βοηθά να ελέγχουν την όρεξή τους και τους κάνει να υποκύπτουν σε πειρασμούς. Εάν τα πολλά γεύματα σε βγάζουν από τον στόχο σου ή δεν έχεις πρόσβαση σε μικρά τακτικά γεύματα λόγω προγράμματος τότε δεν είναι κακό να καταναλώνεις τρία γεύματα την ημέρα.

Συμβουλή: Μην τρως μετά τις 8 το βράδυ
Κι όμως δεν παχαίνει το φαγητό μετά τις 9 αλλά οι συνήθειές σου π.χ. να φας και να πέσεις αμέσως για ύπνο. Εάν φας νωρίτερα το βραδινό σου μπορεί να πεινάσεις και να ψάχνεις για σνακ που να μειώσουν την όρεξή σου.

Συμβουλή: Κατανάλωνε προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή 0% λιπαρά
Αν έχεις πέσει και εσύ στην παγίδα των προϊόντων “χωρίς ζάχαρη ή λιπαρά”, επειδή πιστεύεις ότι δεν περιέχουν θερμίδες έχεις κάνει ήδη το πρώτο λάθος στο αδυνάτισμα. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ότι επειδή θεωρείς τα προϊόντα αυτά υγιεινά τους δίνεις και καταλαβαίνουν! Προσπάθησε να τα καταναλώνεις με μέτρο και σε λογική ποσότητα και μην ξεχνάς πως κάθε θερμίδα μετράει, ακόμη κι αν δεν έχει ζάχαρη.

Συμβουλή: Προσοχή στους υδατάνθρακες, παχαίνουν!
Να το ξαναπούμε για να το εμπεδώσεις: 1 γραμμάριο υδατάνθρακα ισοδυναμεί με 1 γραμμάριο πρωτεΐνης δηλαδή με μόλις 4 θερμίδες και με λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους που ισοδυναμεί με 9 θερμίδες. Ο τρόπος επεξεργασίας των υδατανθράκων είναι αυτός που μπορεί να σε παχύνει. Αν είναι επεξεργασμένοι δεν μπορείς να αντισταθείς (βλέπε κουλουράκια, κέικ και γλυκά). Επίλεγε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Συμβουλή: Μέτρα μόνο τις θερμίδες
Πολλοί είναι εκείνοι που ορκίζονται ότι μπορούν να τρώνε τα πάντα, από σοκολάτα και παγωτά μέχρι πάστες αρκεί να μην ξεπερνουν το όριο θερμίδων την ημέρα που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να αδυνατίσει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν σε χορταίνουν καθόλου αυτές οι επιλογές ενώ δεν περιέχουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό, επομένως δεν τροφοδοτείς τον οργανισμό σου σωστά και υγιεινά.

Συμβουλή: Πίνε πολύ νερό επειδή αδυνατίζει
Αν είχε αυτή τη μαγική ιδιότητα τότε δεν θα χρειαζόμασταν δίαιτα και οι εταιρείες με τα εμφιαλωμένα θα είχαν πλουτίσει! Το νερό το μόνο απλώς σε κρατάει ενυδατωμένο και μειώνει τις συναισθηματικές σου λιγούρες (γνωστό και το «δεν πεινάς, διψάς»). Πιες ένα ποτήρι νερό αντί να ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας και να πέσεις στα… σκληρά (σοκολατάκια).

Συμβουλή: Όταν κάνεις δίαιτα πρέπει να γυμνάζεσαι πολύ
H άσκηση θα κάνει την προσπάθειά σου ευκολότερη αλλά καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι η εντατική γυμναστική θα σε αδυνατίσει μια και καλή. Η ήπια αεροβική άσκηση 3 -4 φορές την εβδομάδα είναι ό,τι χρειάζεσαι να για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου και κατά συνέπεια να βοηθήσεις στην απώλεια βάρους.