ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 συμπληρώματα διατροφής για καλύτερη στύση απόψε!

Αρκετοί  Έλληνες άνδρες υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία. Στις νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 ένας στους 5 άντρες. Στην Ελλάδα η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες που ζουν με το πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μικρό μπλε χάπι που μπορεί να διορθώσει την αποτυχία αλλά μπορεί να σε βοηθήσουν και πιο φυσικοί τρόποι.

 

 

ΝΟ: Ο βασικός παράγοντας που σε ανεβάζει

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορεί να υπάρξει στύση χωρίς το νιτρικό οξείδιο (ΝΟ), το οποίο έχει χαλαρωτικές ιδιότητες στα μυικά κύτταρα. Τα σεξουαλικά ερεθίσματα, διεγείρουν τα αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα αυτός να στέλνει σήματα μέσω της σπονδυλικής στήλης προς την περιοχή του πέους. Μόλις ληφθούν τα μηνύματα αυτά οι αρτηρίες αρχίζουν να γεμίζουν το πέος με αίμα ενώ οι μύες που ελέγχουν τα σηραγγώδη σώματα του πέους χαλαρώνουν. Με τη χαλάρωση αυξάνεται η εισροή αίματος στο πέος αλλά μπλοκάρεται η έξοδος του. Το αποτέλεσμα είναι το πέος να γεμίζει αίμα, να δημιουργείται διόγκωση, και να γίνεται σκληρό. Η ποιότητα της στύσης εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που εισρέει στο πέος. Το νιτρικό οξείδιο παίρνει μέρος σε όλες αυτές τις διαδικασίες και τα νεύρα αλλά και οι αρτηρίες του πέους είναι πλούσια σε ΝΟ. Όταν λοιπόν υπάρξει ερεθισμός αναλαμβάνουν δράση τα νεύρα τα οποία είναι πλούσια σε ΝΟ ενώ ουσίες που ελευθερώνονται στα νεύρα ενεργοποιούν τη σύνθεση του ΝΟ. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά ΝΟ. Δες ποια βότανα, βιταμίνες και αμινοξέα μπορούν να σε βοηθήσουν.

Διάβασε: Πέη attention: Ποια άσκηση κρατάει τη σημαία σου ψηλά;

6 συμπληρώματα διατροφής για καλύτερη στύση απόψε!

1 Ginkgo Biloba

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται καιρό στην κινεζική ιατρική για τη βελτίωση της ροής του αίματος και της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ανάλυση μελέτης στην νευρολογία διαπίστωσε ότι εκχύλισμα ginkgo biloba αύξησε τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης σε εγκεφάλους αρουραίων βελτιώνοντας έτσι την στύση τους. Παλαιότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το ginkgo biloba είναι 76% αποτελεσματικό στη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από τα αντικαταθλιπτικά επειδή μειώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από ορισμένα αντικαταθλιπτικά αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης και οδηγώντας τελικά στην καλύτερη σύνθεση και τη βιοδιαθεσιμότητα του ΝΟ.

2 L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συμβάλλει στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων ενώ αυξάνει ροή του αίματος. Το σώμα χρησιμοποιεί αυτό το αμινοξύ ως το κύριο δομικό στοιχείο του ΝΟ. Ωστόσο, θα βοηθούσε και η λήψη της L-κιτρουλίνης. Ενώ το σώμα μετατρέπει την L-αργινίνη σε ΝΟ, το μεταβολίζει επίσης πάρα πολύ γρήγορα όταν το αμινοξύ λαμβάνεται από το στόμα, σύμφωνα με πρόσφατη Ιταλική μελέτη. Η L-κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σε L-αργινίνη, είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή.

3 Ginseng

Αιώνες τώρα θεωρείται αφροδισιακό από τους Κινέζους, και μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα φαντάζεσαι. Μια μελέτη της Νότιας Κορέας διαπίστωσε ότι η λήψη του Ginseng για λίγες μόνο εβδομάδες βελτίωσε τις επιδόσεις στην κρεβατοκάμαρα, βοηθώντας τους να έχουν περισσότερη διάρκεια στύσης. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη στην σπερματογένεση διαπίστωσε ότι το ginseng μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη λίμπιντο.

4 Φυλλικό οξύ

Μια πρόσφατη τουρκική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μέτρια έως σοβαρή στυτική δυσλειτουργία είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος σε σύγκριση με άντρες που δεν είχαν πρόβλημα. Το φυλλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ΝΟ, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανεπάρκειά του δημιουργεί προβλήματα στη στύση.

5 Βιταμίνη D

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 32% αυξημένες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα. Η βιταμίνη του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ενδοθηλιακών κυττάρων που καλύπτουν σαν φόδρα και διατηρούν  υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς αρκετά από αυτά η ροή του αίματος παρεμποδίζεται κάτι που επηρεάζει τα πάντα, από την καρδιά σου μέχρι τη στύση σου.

6 Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

Μια ημερήσια δόση νιασίνης βελτιώνει τη στυτική λειτουργία, ιδιαίτερα σε άνδρες με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine. Η βιταμίνη Β3 αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τη φλεγμονή, μία από τις βασικές αιτίες της τόσο της υψηλής χοληστερόλης όσο και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Διάβασε: Δώσε ώθηση στη σεξουαλική σου ζωή με το τριβόλι (και ξύπνα το διαόλι)!