ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που καταστρέφουν την τεστοτερόνη σου

Η τεστοστερόνη είναι μια πολύ σημαντική στεροειδής ορμόνη για σένα, επειδή συνδέεται με τα πάντα: από το πόσο αποδοτικός είσαι στη δουλειά σου μέχρι πόσο καλός είσαι στο κρεβάτι. Τα χαμηλά της επίπεδα έχουν αντίκτυπο στη υγεία σου: απώλεια μυικής και οστικής μάζας, καρκίνος, ασθένειες του καρδιαγγειακού, στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο και κατάθλιψη. Αυτές είναι οι 5 τροφές που καταστρέφουν την τεστοτερόνη σου. (Και αυτές είναι οι τροφές που εκτοξεύουν την τεστοστερόνη σου)

 

 

 

1 Τροφές με ορμόνες και αντιβιοτικά

Οι συμβατικά παραγόμενες τροφές, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα και άλλα γαλακτομικά προϊόντα περιέχουν συνήθως ορμόνες και αντιβιοτικά. Αυτά δίδονται στα ζώα για να αυξήσουν το βάρος και την παραγωγή γάλακτος και να μειώσουν τις νόσους. Ωστόσο, όταν καταναλώνεις αυτά τα τρόφιμα, οι ανεπιθύμητες ουσίες απορροφούνται από τον οργανισμό σου και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, που με τη σειρά τους προκαλούν μείωση της τεστοστερόνης. Μια μελέτη δημοσιευμένη στο Nutrition Research Review έδειξε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν vegan διατροφή έδειξαν σημαντικές αυξήσεις, σε σχέση με όσους κατανάλωναν κρέας, τόσο της τεστοστερόνης όσο και της σφαιρίνης, που δεσμεύει την σεξουαλική ορμόνη, μια ορμόνη που είναι σημαντική για την αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

2 Σόγια

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, έναν τύπο φυτοοιστρογόνου που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των οιστρογόνων (δηλαδή της οιστραδιόλης) στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Μια εξαίρεση των προϊόντων σόγιας είναι το tempeh και άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με σόγια. Η ζύμωση μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ισοφλαβονών και έχει επίσης ως αποτέλεσμα τρόφιμα που προσφέρουν προβιοτικά, τα οποία είναι χρήσιμα επειδή η βιολογική επίδραση των ισοφλαβονών σόγιας επηρεάζεται από τη δραστηριότητα των μικροβίων στο έντερο.

3 Αλκοόλ

Ένα ποτήρι μπύρας ή κρασί ή ένα κοκτέιλ περιστασιακά είναι ασφαλές, αλλά η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή τεστοστερόνης με διάφορους τρόπους. Η κατανάλωση αλκοόλ προωθεί την αύξηση του βάρους, η οποία μπορεί να βλάψει το ήπαρ, το όργανο που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του αλκοόλ. Ο λυκίσκος της μπύρας μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μείωση της τεστοστερόνης. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης την παραγωγή ενός ενζύμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα.

4 Διατροφή με λίγους υδατάνθρακες

Η ισορροπία είναι το μυστικό όταν μιλάμε για διατροφή και ενίσχυση της τεστοστερόνης, και αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη υδατανθράκων. Η παραγωγή του σώματός σου και της τεστοστερόνης χρειάζονται υγιείς ποσότητες υδατανθράκων υψηλής ποιότητας, μαζί με επαρκείς ποσότητες υγιεινών λιπαρών, προκείμενου να αυξήσεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Μια διατροφή που είναι υψηλότερη σε υδατάνθρακες εμποδίζει την κορτιζόλη του στρες να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. 

5 Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη, με μέτρο και από καλές πηγές, θα πρέπει να είναι το μυστικό σου εάν θέλεις να αυξήσεις τα επίπεδα τεστοστερόνης και να χτίσεις μυική μάζα και δύναμη. Μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης αφορά το 30 έως 40% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεϊνης δεν θα αυξήσει την τεστοστερόνη σου. Αν δεν κάνεις βάρη σε τακτική βάση, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει τελικά μείωση της τεστοστερόνης.