ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που δεν φανταζόσουν ότι έχουν τόσο αλάτι!

Οκ, πατατάκια, κράκερς και κουλούρια γνωρίζεις ήδη ότι έχουν πολύ αλάτι. Αλλά ακόμα και αν δεν τα προτιμήσεις, το αλάτι δεν μπορείς να το αποφύγεις. Πολλές τροφές που δεν θα περίμενε κανείς… κολυμπούν σε αλάτι! Μάλιστα το αλάτι που προσθέτεις δεν συγκρίνεται με το κρυμμένο νάτριο που βρίσκεται στα κατεργασμένα τρόφιμα και στα ψημένα προϊόντα.

Για παράδειγμα πολύ αλάτι περιέχουν τρόφιμα όπως τα έτοιμα μείγματα καρυκευμάτων για τα κρέατα, τα τυριά, το έτοιμο φαγητό ή το φαγητό στο εστιατόριο, οι πίκλες και τα τουρσιά, τα λαχανικά σε κονσέρβες, οι έτοιμες σούπες κ.ά. Ακόμα και κάποια φάρμακα όπως τα αντιόξινα, τα καθαρτικά και ορισμένα σιρόπια για τον βήχα περιέχουν νάτριο.Ο ι περισσότεροι θα πρέπει να επιμείνουμε στην κατανάλωσή του: λιγότερο από 2.300 mg νάτριο την ημέρα. Δες ποια τρόφιμα έχουν κρυμμένο αλάτι:

1 Έτοιμες σάλτσες (κέτσαπ, σος κ.λπ.)

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι σος για σαλάτες και η σάλτα ντομάτας περιέχουν αλάτι. Αυτό όμως που μπορεί να σε σοκάρει είναι το πόσο πολύ αλάτι περιέχουν. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας σος ή σάλτσας μπάρμπεκιου μπορεί να περιέχει 300 mg νατρίου.
Τι να κάνεις: Προτίμησε να φτιάχνεις μόνη σου σος για σαλάτες με φρέσκα υλικά και μυρωδικά.

2 Τυρί cottage

Είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο μία μερίδα μπορεί να περιέχει περίπου 1.000 mg νάτριο, περίπου το 40% από αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να καταναλώνεις σε μια ημέρα.
Τι να κάνεις: Αντικατέστησε το cottage με γιαούρτι.

3 Δημητριακά πρωινού

Αν και είναι μια υγιεινή συνήθεια για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ωστόσο είναι και αλμυρή! Πολλά δημητριακά περιέχουν 180 έως 300 mg νατρίου ανά μερίδα, δηλαδή έως 12% της Ημερησίας Δόσης.
Τι να κάνεις: Προτίμησε βρόμη αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

4 Ρόφημα σοκολάτας (έτοιμο σε φακελάκια)
Eίναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις τη σοκολατένια σου δόση σοκολάτας με λίγες θερμίδες – αν δεν βάλεις ζάχαρη και γάλα. Όμως, μία μερίδα μπορεί επίσης να περιέχει 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε νάτριο.
Τι να κάνεις: Προτίμησε σοκολάτα με πάνω από 65% περιεκτικότητα σε κακάο γιατί έχει πολλά αντιοξειδωτικά.

5 Τοστ ή σάντουιτς

Ίσως να σου φαίνεται αθώο ένα σάντουιτς με γαλοπούλα κι όμως: σου προσθέτει μέχρι 900 mg νάτριο στη διατροφή σου (το ψωμί και η γαλοπούλα περιέχουν αλάτι)!
Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε πίτα ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, ελβετικό τυρί και γαλοπούλα χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.