ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι να αρχίζεις να τρως καρύδια, από σήμερα!

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ευρήματα έχουν δείξει ότι μια χούφτα καρύδια μπορεί σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι, να ηρεμήσεις και να αδυνατίσεις.

 

 

Μόλις το ¼ φλιτζανιού καρύδια παρέχει το 100% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης σε ω-3 λιπαρά οξέα, μαζί με υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο χαλκός, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και η βιοτίνη. Μάλιστα, είναι ένας από τους έξι καλύτερες ξηρούς καρπούς για απώλεια λίπους, επειδή τα καλά λιπαρά που περιέχουν ενεργοποιούν γονίδια που μειώνουν την αποθήκευση λίπους και βελτιώνουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης.

 Αυτοί είναι οι 5 λόγοι να αρχίζεις να τρως καρύδια, από σήμερα! Δες και Το απόλυτο ξηροκάρπι: 6 ξηροί καρποί για όσους αθλούνται

1 Τα καρύδια σε χαλαρώνουν

Τα καρύδια μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές που διενήργησαν μια μελέτη για τη σχέση μεταξύ των καρυδιών και του στρες ανακάλυψαν ότι τόσο τα καρύδια όσο και το έλαιο καρυδιού στη διατροφή των συμμετεχόντων μείωσαν την πίεση του αίματος. Γιατί; Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, κυρίως άλφα λινολενικού οξέος (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δίνουν στα καρύδια ιδιότητες που μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμούν το άγχος.

2 Τα καρύδια σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα

Εάν κοιμάσαι λίγο μπορεί να πεθάνεις νωρίς, και συγνώμη που σου το λέμε έτσι, κατάμουτρα, αλλά είναι η αλήθεια. Επίσης αν κοιμάσαι πάρα πολύ, μπορεί να πάθεις ακριβώς ό,τι κι αν κοιμόσουν λίγο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep. Η κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα, της ορμόνης του ύπνου, προκαλώντας έτσι έναν ήρεμο ύπνο.

3 Τα καρύδια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Τα καρύδια έχουν σχήμα καρδιάς και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση των κλινικών δοκιμών σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο έδειξε ότι η κατανάλωση μόνο μιας χούφτας καρυδιών, πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 40%! Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι δύο χούφτες την ημέρα ήταν αρκετές για να βελτιώσουν σημαντικά τη ροή αίματος προς και από την καρδιά μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες, χωρίς να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

4 Τα καρύδια χτίζουν γερά οστά

Εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, τα ω-3 λιπαρά οξέα ωφελούν και τα οστά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να χτίσουν πιο γερά οστά. Μάλιστα, παίρνοντας ω-3 λιπαρά, μικραίνετε την αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων και περιορίζετε την απώλεια οστικής μάζας.

5 Τα καρύδια προλαμβάνουν τις πέτρες στη χολή

Αν θέλεις να προστατευτείς από τις πέτρες στη χολή, κατανάλωνε φυτικές τροφές, πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια. Τα αποτελέσματα πολύχρονης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.