ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 κορυφαία συστατικά που προστατεύουν τις αρθρώσεις σου

Οι αρθρώσεις επιβαρύνονται καθημερινά από την προπόνηση. Οι δρομείς πολύ συχνά πάσχουν από φλεγμονή των μυών ή των αρθρώσεων και έτσι η διατροφή που πρέπει να επιλέγουν οφείλει να είναι πλούσια σε φυσικά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά τα τα οποία μπορεί να αναστείλουν την καταστροφή των αρθρώσεων και να μειώσουν τον πόνο ή να προλάβουν διάφορα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η φλεγμονή στον οργανισμό. Αυτά είναι τα 5 κορυφαία θρεπτικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τις αρθρώσεις σου.

1 Αντιοξειδωτικά

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την οξείδωση (την κυτταρική καταστροφή λόγω της αντίδρασής τους με το οξυγόνο και την παραγωγή των ελευθέρων ριζών). Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η  βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών και επειδή η φλεγμονή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στις αρθρώσεις για αυτό είναι αναγκαία η λήψη της. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου, που με τη σειρά του συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων, των τενόντων και του χόνδρου. Πλούσιες πηγές είναι το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές κ.ά. 

2 Γλυκοσαμίνη

Υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και λιπαίνει τις αρθρώσεις, αναγεννά τον αρθρικό χόνδρο και βοηθά στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων. Εμπλέκεται στην παραγωγή του κολλαγόνου και παίζει ρόλο στη σύνθεση των γλυκοσαμινογλυκανών, όπως της χονδροϊτίνης. Επίσης, βοηθά στην πύκνωση του λιπαντικού αρθρικού υγρού που απορροφά τους κραδασμούς και υποστηρίζει τις αρθρώσεις. Όσοι ασκούνται και καταπονούν τις αρθρώσεις τους, ωφελούνται από την τακτική λήψη γλυκοζαμίνης προστατεύοντας τους χόνδρους από τη φθορά. Εάν χρειάζεσαι γλυκοσαμίνη δες εδώ.

3 Σελήνιο

Συνήθως δεν το λαμβάνουμε αρκετά από φυσικές πηγές λόγω της επεξεργασίας κατά την παραγωγή των τροφών. Το σελήνιο είναι πολύ σημαντικό για την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην φλεγμονή των αρθρώσεων. Πάρε ένα συμπλήρωμα σεληνίου για να προστατέψεις το σώμα σου από τη φλεγμονή.

4 Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που παράγεται φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό παρέχοντας λίπανση και προστασία στην άρθρωση. Έχει παρατηρηθεί ότι το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη των χόνδρων και στην αναγέννηση των τενόντων. Βοηθάει στη διάθεση των θρεπτικών συστατικών προς τα κύτταρα που δεν προμηθεύονται με αίμα όπως είναι αυτά που υπάρχουν στους χόνδρους. Όταν μειώνεται το υαλουρονικό οξύ λόγω ηλικίας στις αρθρώσεις τότε παρουσιάζουν φθορές.

5 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, ενώ είναι ευεργετικά για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Αν δεν σου  αρέσει το ψάρι, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και η σόγια περιέχουν και άλφα-λινολενικό οξύ, τον «πατέρα» των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οποίο μετατρέπεται σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA στο σώμα και καταπολεμά την φλεγμονή.