ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 απίθανα πράγματα που σου κόβουν την όρεξη

Δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι όπως για παράδειγμα ένα σνακ των 100 θερμίδων. Υπάρχουν πράγματα που η επιστήμη τα έβαλε κάτω από το μικροσκόπιό της και ιδού τα απρόσμενα αποτελέσματα!

1 Κόβει την όρεξη: Το blue light
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν φαγητό κάτω από μία λάμπα με blue light τρώνε λιγότερο σε σύγκριση με άλλους που τρώνε κάτω από χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί.
Ποιος είναι ο λόγος: Συνήθως τα ζεστά χρώματα μας ενθαρρύνουν υποσυνείδητα να καταναλώσουμε περισσότερη ποσότητα τροφής. Αντίθετα, επειδή τα τρόφιμα με μπλε χρώμα είναι σχετικά σπάνια στη φύση δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο ασφαλή είναι. Μάλιστα, οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι το μπλε χρώμα ίσως παραπέμπει σε κάτι δηλητηριώδες.

2 Κόβει την όρεξη: Ο ύπνος
Επιτσήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έδειξε ότι οι άνθρωποι που άλλαξαν για μία εβδομάδα τις συνήθειες ύπνου τους κατέληξαν να τρώνε λιγότερες θερμίδες την ημέρα, έχασαν μισό κιλό και αυξήθηκαν τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα.
Ποιος είναι ο λόγος: Η αύξηση της διάρκειας του ύπνου αυξάνει την λεπτίνη, ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και μειώνει την όρεξη, μειώνει τη γρελίνη, ορμόνη που παράγεται κυρίως στο στομάχι και αυξάνει την όρεξη. Αν δεν κοιμάσαι επαρκώς επιτείνεται το αίσθημα της πείνας και αυξάνεται η όρεξη.

3 Κόβει την όρεξη: Η ευτυχία
Σύμφωνα με τον Ιταλό ψυχίατρο Ραφαέλε Μορέλι, συγγραφέα του βιβλίου «Αδυνάτισμα, η μέθοδος χωρίς δίαιτα», εάν εστιάσεις στις επιθυμίες σου και ξαναβρείς τον πραγματικό σου ευατό, που ίσως έχεις χάσει εξαιτίας της καθημερινής πίεσης θα καταφέρεις να αδυνατίσεις.
Ποιος είναι ο λόγος: Όταν δεν λαμβάνουμε ευχαρίστηση στη ζωή μας και δεν είμαστε ικανοποιημένοι αναζητούμε την ευτυχία στο φαγητό αντί στην επαφή με τους άλλους ανθρώπους, στον έρωτα, στη δημιουργικότητα.

4 Κόβει την όρεξη: Η τσίχλα
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, το μάσημα της τσίχλας πριν από το γεύμα, περιορίζει τις λιγούρες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιόρισαν τις θερμίδες που προσλάμβαναν από τα γεύματα τους κατά 25% όταν μασούσαν τσίχλα.
Ποιος είναι ο λόγος: Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί αυτό συμβαίνει επειδή το μάσημα της τσίχλας προάγει το αίσθημα κορεσμού.

5 Κόβει την όρεξη: Το ελαιόλαδο
Ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιου του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης βρήκαν ότι το ωμό ελαιόλαδο αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, κόβει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.
Ποιος είναι ο λόγος: Η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης – ορμόνη της ευεξίας στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο και στη ρύθμιση της όρεξης. Επίσης, οι ερευνητές συμπέραναν ότι και μόνο η μυρωδιά του ελαιόλαδου μπορεί να επηρεάζει και να ρυθμίζει αίσθημα της όρεξης και του κορεσμού.