ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τροφές που θα σε χορτάσουν και δεν θα σε πεινάσουν

Οι ειδικοί πίστευαν παλιότερα ότι οι πιο ευτραφείς άνθρωποι τείνουν να νιώθουν πιο έντονα το αίσθημα πείνας, το βάρος, όμως, του σώματος δεν επηρεάζει τελικά τη χόρταση, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity. Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας φαγητού, οι πιο αδύνατοι δεν ήταν περισσότερο χορτασμένοι από αυτούς με τα περισσότερα κιλά και όπως φαίνεται, ο χρόνος έχει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω στο συναίσθημα της πληρότητας:  προσπάθησε να μασάς την τροφή όσο το δυνατό περισσότερο για να επιμηκύνεις και το χρόνο του γεύματος. Αυτές οι 3 τροφές θα σε χορτάσουν χωρίς να να νιώσεις πείνα.

1 Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών: το 1/3 της κούπας παρέχει κατά μέσω όρο το 25% περίπου της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας τους (κάτι που σημαίνει ότι το 1/3 της κούπας φιστίκια είναι πολύ πιο πλούσια σε πρωτεΐνες απ’ ότι μια μοσχαρίσια μπριζόλα ή ένα φιλέτο ψαριού). Μάλιστα πρόκειται για πλήρεις πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν όλα τα βασικά για τον οργανισμό αμινοοξέα. Καθόλου λοιπόν κακή σκέψη να κρατάς στην τσάντα γυμναστικής μια μικρή συσκευασία με ανάλατα φιστίκια της προτίμησης σου: εξαιρετικό πρωτεϊνούχο σνακ, σου εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια μετά από εξαντλητική εργασία.

Επίσης, όλες οι ποικιλίες φιστικιών είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες – πολυφαινόλες και  ρεσβερατρόλη -οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες η δράση των οποίων μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και τον καρκίνο. Περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά φυτικών στερόλων οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, είναι πλούσια σε σίδηρο.  Τα λιπαρά οξέα των φιστικιών είναι από τα πιο «ποιοτικά» της διατροφής. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, δρουν καρδιοπροστατευτικά – εμποδίζουν τον σχηματισμό αθηρωμάτωσης και στένωσης των αρτηριών.  Καταναλώνοντας 1-4  φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς, μειώνεις τον κίνδυνο για πιθανό έμφραγμα στο μέλλον κατά 25%. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από αρκετές επιστημονικές μελέτες.  Ενώ η κατανάλωσή τους πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%.

2 Αρακάς

Χρησιμοποιώντας φρέσκο αρακά στις σούπες, τις σάλτσες και τα ντιπ σου χορταίνεις χωρίς να παχαίνεις αφού δεν  προσθέτεις λίπη και λάδια στη διατροφή σου. Ο αρακάς, ως λαχανικό, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων – χαρίζοντάς σου ενέργεια – και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.  Παράλληλα, περιέχει μια σειρά από σημαντικότατες βιταμίνες με κυριότερες από αυτές:

Βιταμίνη Κ η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος και στην καλύτερη λειτουργία των οστών.

Βιταμίνες Συμπλέγματος Β (όπως  ΒΙ, Β2, Β3, Β6) οι οποίες εμπλέκονται σε μια σειρά σημαντικότατων μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό, όπως η λειτουργία του νευρομυικού μας συστήματος.

Βιταμίνη C που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αποτελεί εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

3 Ποπ κορν

Αν τα ποπ κορν είναι το αγαπημένο σου σνακ, από εδώ και στο εξής δε χρειάζεται να το φυλάς μόνο για τις κινηματογραφικές βραδιές. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι όσοι προτιμούν καθημερινά αυτό το τραγανιστό σνακ, λαμβάνουν τη διπλάσια ποσότητα τροφών ολικής άλεσης, απ' αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου. Κι ενώ 3 μερίδες τροφών ολικής άλεσης την ημέρα έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε ούτε μία. Έχε, λοιπόν, υπόψη σου ότι 1 μπολ με ποπ κορν 100 θερμίδων είναι ίση με 2 μερίδες ολικής άλεσης που σε χορταίνουν απίστευτα. Επίλεξε τα ανάλατα για να μην κάνεις κατακράτηση.