ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 έξυπνοι τρόποι για να μην πάρεις γραμμάριο στις γιορτές

Αν δε θέλεις να αυξήσεις τον δείκτη της ζυγαριάς σου αυτά τα 3 τρικ θα σε βοηθήσουν!

 

1 Να είσαι πάντα χορτάτη

Το να παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ ή κάποια γεύματα για να γλιτώσεις θερμίδες για το βράδυ μπορεί να φαίνεται έξυπνη κίνηση, αλλά σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Όταν πας σε ένα πάρτι πεινασμένη, σίγουρα θα κάνεις ανθυγιεινές επιλογές. Για να χορτάσεις –αλλά και να αφήσεις χώρο για το δείπνο φάε ένα ελαφρύ γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως μια πράσινη σαλάτα με λίγο κοτόπουλο. Περίπου μια ώρα πριν την έξοδο, μείωσε την πείνα σου με ένα σνακ 100 με 150 θερμίδες, όπως μπάρα δημητριακών. Επίσης, φάε ένα μήλο στο δρόμο για το πάρτι. Τα μήλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περνούν αργά από το πεπτικό σύστημα, και σε βοηθούν να παραμένεις χορτάτη για περισσότερη ώρα.

 

2 Τρώγε με το κουταλάκι του γλυκού

Το ήξερες ότι ακόμα και μια μέτρια μπουκιά μπορεί να καταστρέψει τη διατροφή σου; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι άνθρωποι που έτρωγαν μπουκιές σε μέγεθος κουταλιάς της σούπας κατανάλωναν 25% περισσότερο φαγητό σε κάθε γεύμα από αυτούς που έτρωγαν με μπουκιές ίσες με ένα κουταλάκι του γλυκού. Οι μικρότερες μπουκιές μειώνουν το ρυθμό του γεύματος και αυξάνουν το χρόνο που αφιερώνεις στην απόλαυση του φαγητού, οπότε χορταίνεις με μικρότερη ποσότητα.

 

3 Μην κάθεσαι!

Οι επισκέψεις στο γυμναστήριο πέφτουν κατακόρυφα στις γιορτές. Η άσκηση όμως δεν καίει μόνο θερμίδες αλλά ενισχύει τη διάθεσή σου και μειώνει το στρες. Κι αυτό είναι πολύ καλό, καθώς μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το 41% των γυναικών το ρίχνουν στο φαγητό για να καταπραΰνουν τα νεύρα τους στις γιορτές. Προτίμησε το διάδρομο: μια μελέτη από Πανεπιστήμιο της Βρετανίας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν για μία ώρα μείωσαν περισσότερο την όρεξή τους από αυτούς που έκαναν βάρη για 90 λεπτά. Οι ερευνητές λένε ότι η αεροβική ενισχύει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη. Δεν έχεις χρόνο για το γυμναστήριο; Κάνε μια βόλτα στη γειτονιά με γρήγορο βήμα πριν την δουλειά ή βάλε ένα DVDμε ασκήσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν βρεις χρόνο για άσκηση, μην τη χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για να φας. Μια προπόνηση δεν ακυρώνει αμέσως όλες τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνεις. Αν ξέρεις ότι θα μπεις σε πειρασμό, συστήνει να προσθέσεις 10 με 15 λεπτά επιπλέον στη συνηθισμένη σου προπόνηση.