ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 εύκολες συνταγές για αποκατάσταση με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα!

Για την καλύτερη αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση χρειάζεται να επιλέξεις προσεκτικά το τι θα φας μετά την προπόνηση. Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιλαμβάνει 10 έως 25 γραμμάρια πρωτεΐνης με 50 έως 75 γραμμάρια υδατάνθρακες μέσα σε μία ώρα από το τέλος της προπόνησής σου είναι ζωτικής σημασίας για τη μυιϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση, την αναπλήρωση του γλυκογόνου και την προετοιμασία του σώματος για την επόμενη προπόνηση. Τα ροφήματα είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι γρήγορα να φτιαχτούν και μπορείς να τα πάρεις μαζί σου ενώ περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και υγρά.

 

 

Πολλοί αθλητές κάνουν το λάθος να πίνουν το ίδιο ρόφημα μετά από κάθε προπόνηση. Στη συνέχεια, δυστυχώς, κάποιοι νιώθουν τόσο κουρασμένοι που το παραλείπουν και έτσι δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, ένα ρόφημα μετά την προπόνηση μπορεί να είναι ευεργετικό για το σώμα και την απόδοσή σου. Επιπλέον, η ποικιλία είναι σημαντική στη διατροφή σου, επειδή καμία τροφή δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εδώ θα βρεις 3 εύκολες συνταγές για αποκατάσταση με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα!

Συνταγές για αποκατάσταση με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα

Δες αυτές τις προτάσεις για να δημιουργήσεις δικούς σου χυμούς:

1 Smoothie με παραδοσιακό γιαούρτι και ξηρούς καρπούς

Θα χρειαστείς: 1/2 φλ. πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, 1/2-1 φλ. γάλα, 1 αχλάδι, 1-2 κουταλιές ωμούς ξηρούς καρπούς, κανέλα και 1 κ.γ. λιναρόσπορο.

Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και δρα προστατευτικά για το έντερο, φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το γιαούρτι και το γάλα αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, γρήγορα απορροφήσιμων υδατανθράκων αλλά και ασβεστίου. Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών, τα οποία προσφέρουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλή υγεία των οστών αλλά και μείωση του μυϊκού πόνου μετά από έντονη άσκηση.

2 Πρωτεϊνούχο smoothie με παραδοσιακό γιαούρτι και κεράσια

Θα χρειαστείς: 1½ μεγάλη κατεψυγμένη μπανάνα κομμένη σε φέτες, μια χούφτα κεράσια, 200 γραμμάρια γιαούρτι και 1/3 φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου. Μπορείς επίσης να ρίξεις και λίγα κράνα, εάν έχεις στην περιοχή σου.

Φουλ στην πρωτεΐνη και στα αντιοξειδωτικά! Αν μάλιστα καταναλωθεί το πρωί θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Μετά την προπόνηση συμβάλλει στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. 

3 Smoothie με παντζάρι 

Θα χρειαστείς: 1 μέτρια μπανάνα, 1 μεγάλο μήλο και φρέσκο χυμό από παντζάρι. 

Το παντζάρι μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από μια σκληρή προπόνηση, ενώ περιέχει και νιτρικά άλατα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής μετά από έντονη προπόνηση. Η μπανάνα περιέχει κάλιο και μαγνήσιο.

Εάν αυτή την εποχή δεν βρίσκεις παντζάρι δοκίμασε το Beet It Sport Nitrate 400, όπου παρέχει την ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση διαιτητικό νιτρικό άλας σε μία συσκευασία.

Ακόμα κι αν δεν πεινάς μετά την προπόνηση θα πρέπει κάτι να καταναλώσεις. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αθλητές χρειάζονται διατροφή για την αποκατάσταση για να παραμείνουν υγιείς και να αποδώσουν καλά.

Διάβασε σχετικά: Οδηγός διατροφής: Τι να φας πριν, κατά και μετά την προπόνηση