ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 τρόποι για να μειώσεις την κατακράτηση και να ξεφουσκώσεις

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους νιώθεις φουσκωμένος και η ζυγαριά σου δείχνει 2 κιλά πάνω, ενώ εσύ κάνεις αυστηρή δίαιτα. Με μία λέξη; Κατακράτηση.

 

 

Κάποιες γυναίκες έχουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν την περίοδο τους. Τα άτομα που είναι σωματικά αδρανείς και κάνουν καθιστική μπορεί επίσης να την παρουσιάσουν. Ωστόσο, η κατακράτηση μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως  νεφρικής νόσος ή καρδιακής ανεπάρκειας. Όμως, σε περιπτώσεις όπου το οίδημα είναι ήπιο και δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορείς να μειώσεις την κατακράτηση με 10 τρόπους και να ξεφουσκώσεις μια και καλή.

1 Πίνε περισσότερο νερό

Το σώμα μας αποταμιεύει νερό για τις δύσκολες μέρες (όπως και λίπος).  Γι’ αυτό, αν πίνεις λίγο νερό αυτό έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει (για να το χρησιμοποιήσει σε ώρα ανάγκης), κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών. Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά. Εκτός του ότι ενυδατώνεις το σώμα και τον εγκέφαλο σου, επιτρέπεις και στον μεταβολισμό σου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

2 Αύξησε τις φυτικές ίνες

‘Έχουν παρόμοια δράση με το νερό, το οποίο καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Οι φυτικές ίνες καθαρίζουν το κόλον και το έντερο βοηθώντας στην απομάκρυνση των υγρών μέσω των κοπράνων και της αφόδευσης. Μάθε περισσότερα και στο Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κατακράτηση υγρών;

3 Μείωσε το αλάτι

Το αλάτι περιέχει νάτριο και χλώριο. Το νάτριο δεσμεύεται με νερό στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών εντός και εκτός των κυττάρων. Αν τρως συχνά γεύματα που είναι πλούσια σε αλάτι, όπως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα σου συγκρατεί το νερό. Η πιο κοινή συμβουλή για να μειώσεις την κατακράτηση είναι να κόψεις το αλάτι. Όμως εδώ οι απόψεις διίστανται: αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη κατακράτηση υγρών αλλά πρόσφατη μελέτη που έγινε σε υγιείς άντρες διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλα εξαρτάται από το άτομο. Ωστόσο, για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο, μείωσε λιγάκι το επιτραπέζιο αλάτι, μην ξεχνάς πως το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο και σε άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως π.χ. τα δημητριακά πρωινού.

4 Αύξησε την πρόσληψη μαγνησίου σου

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυματικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να σε βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 200 mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνει την κατακράτηση σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης θα βρεις ενδιαφέρον και το 25 τροφές τίγκα στο μαγνήσιο.

5 Αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και χρησιμεύει επίσης σε πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν τις μπανάνες, πατάτες, καρύδια και κρέας.

6 Τρώγε περισσότερο κάλιο

Το κάλιο είναι απαραίτητο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις των κυττάρων, στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο αίμα και γενικότερα της οξεοβασικής ισορροπίας ενώ μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο φαίνεται να συμβάλει στη μείωση της κατακράτησης με δύο τρόπους: μειώνει τα επίπεδα του νατρίου και αυξάνει την παραγωγή των ούρων. Μπανάνες, αβοκάντο και ντομάτες είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο. Μάθε περισσότερα και στο 6 τροφές φουλ στο κάλιο (όχι δεν είναι οι μπανάνες).

7 Δοκίμασε πικραλίδα

Η πικραλίδα (Taraxacum officinale ) είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό διουρητικό στη ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού, αυξάνοντας τη διούρηση.

8 Απέφευγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Τρώγοντας αυτού του τύπου υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα, άσπρο αλεύρι κ.ά.) αυξάνεις απότομα το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν το σώμα να κατακρατήσει περισσότερο νάτριο αυξάνοντας εκ νέου την απορρόφηση του νατρίου στους νεφρούς. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο όγκο υγρού στο εσωτερικό του σώματος.

9 Μαύρισε

Το μαύρισμα σε βοηθά να χάσεις την περίσσεια υγρών μέσω του ιδρώτα. Πάντα να χρησιμοποιείς αντηλιακό με ένα καλό SPF, και φρόντισε να καταναλώνεις αντιοξειδωτικά (όπως μούρα), σε συχνή βάση για να καταπολεμήσεις τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση και καρκίνο.

10 Γυμνάσου

Aν το πρόβλημα της κατακράτησης επικεντρώνεται στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινείσαι όσο θα έπρεπε. H γυμναστική σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πολύ καλή λύση.

Φίλια Μητρομάρα