ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεϊνη ορού γάλακτος: Ποιος τύπος είναι ιδανικός για τους στόχους σου και τι να προσέχεις

Θεωρείται το αστέρι στα αθλητικά συμπληρώματα επειδή καίει το λίπος, δίνει ενέργεια λόγω της πρωτεΐνης και κάνει σούπερ αποκατάσταση, ενώ περιέχει και λακτοφερίνη που συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Αξίζει τον κόπο να τη λάβεις;

 

 

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει τα λεγόμενα BCAA, δηλαδή τα τρία Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας (λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη), που αποτελούν και τα κυριότερα συστατικά των πρωτεϊνών των μυών και θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, των αποθεμάτων του γλυκογόνου αλλά και τη δημιουργία μυϊκής μάζας. Τα συγκεκριμένα αμινοξέα δεν μπορεί να τα παραγάγει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Γιατί να πάρεις;

Οι μύες σου δεν πρόκειται να χτιστούν-ειδικά μετά από σκληρή γυμναστική και προπόνηση δύναμης – όταν οι πρωτεΐνες αποικοδομούνται πιο γρήγορα από ποτέ. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει σε μια κουταλιά τόση πρωτεΐνη όσο ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλου και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος εάν θέλεις να επιταχύνεις την ανάπτυξη και την γράμμωση των μυών.

Επιπλέον όταν τον καταναλώνεις μετά την άσκηση η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στην παραγωγή της ινσουλίνης , ενθαρρύνοντας τους μυς να απορροφήσουν τη γλυκόζη και να αναπληρώσουν την ενέργεια ενώ η λακτοφερίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σου. Το καλύτερο; Αρκετές είναι οι έρευνες εκείνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πρωτεΐνη ορού γάλακτος καίνε σχεδόν το διπλάσιο σωματικό λίπος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βελτιώνει τις λειτουργίες του μεταβολισμού και μειώνει το σωματικό λίπος σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως, για παράδειγμα, το βοδινό ή το κοτόπουλο.

Οι 3 τύποι

Υπάρχουν 3 τύποι πρωτεϊνών ορού γάλακτος. Δες ποιοι είναι:

1 Συμπυκνωμένος τύπος ορού γάλακτος με πρωτεΐνη

Περιέχει μικρές ποσότητες σε υδατάνθρακες,  λίπους και λακτόζης. Για όσους έχουν σοβαρή δυσανεξία ή είναι χορτοφάγοι υπάρχει και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος φυτικής προέλευσης – όπως το ρύζι, τη σόγια ακόμη και την πρωτεΐνη μπιζελιού.

Είναι καλός: Εάν θέλεις να αποκτήσεις μυϊκή μάζα. Το συμπύκνωμα αυτού του τύπου έχει στοιχεία που επιταχύνουν τη διαδικασία του αναβολισμού.

Απόφυγέ τον: Αν είσαι ευαίσθητος στη λακτόζη διότι μπορεί να περιέχει πλήρη ποσότητα της λακτόζης στη σύνθεση του.

2  Καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος (isolate)

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη και λιγότερο από το 1% λακτόζη. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα καθαρής πρωτεΐνης ορού γάλακτος και BCAAs, θεωρείται ως η καλύτερη πρωτεΐνη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Είναι καλή: Για την αναγέννηση των μυών επειδή κάνει ταχεία απορρόφηση, και πρέπει να τον καταναλώνεις αμέσως μετά την προπόνηση.

Απόφυγέ την: Αν είσαι αλλεργικός.

3 Υδρολυμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη παρέχει τη μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα και απελευθερώνει όλα τα σημαντικά αμινοξέα.

Είναι καλός: Παρέχει τα δομικά στοιχεία για την αποκατάσταση των μυϊκών ινών βοηθώντας στη διαδικασία ανάρρωσης.

Απόφυγέ τον: Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργίες σε ζωϊκές πρωτεΐνες.

 

Τί να προσέχεις όταν αγοράζεις πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, έτσι και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αλόγιστα. Φορτώνοντας τον οργανισμό με πρωτεΐνες επεμβαίνεις στο ρυθμό του μεταβολισμού επιβαρύνοντας το συκώτι και τα νεφρά με έξτρα δουλειά! Ακόμα με την υπερκατανάλωση ίσως αυξηθεί η ουρία και το ουρικό οξύ, συνεπώς και η τοξικότητα του οργανισμού.

  • Τη συγκέντρωση νατρίου.
  • Αν το προϊόν έχει ορό πρωτεΐνης με χρωστική.
  • Αν περιέχει γλυκαντικά, γεύσεις και πρόσθετα.
  • Τη δοσολογία. Εξαρτάται από το ποσοστό καθαρότητάς της (διαφέρει από προϊόν σε προϊόν) και πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Σε όλα τα παραπάνω να θυμάσαι: όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Συμβουλεύσου ένα ειδικό (γιατρό ή διαιτολόγο) για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τα σωστά συμπληρώματα για τους συγκεκριμένους στόχους της προπόνησής σου, κυρίως αν ταυτόχρονα παίρνεις και κάποια φάρμακα.

Φίλια Μητρομάρα