ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 Έξυπνα και υγιεινά σνακ για το σχολείο

Η καντίνα του σχολείου δεν έχει πάντα υγιεινές επιλογές. Και δυστυχώς τα παιδιά απορρίπτουν οτιδήποτε υγιεινό για να φάνε κάτι λιπαρό, έξτρα θερμιδικό και πολλές φορές ανθυγιεινό. Τα έτοιμα σνακ έχουν αρκετό αλάτι και ζάχαρη και πολλά βελτιωτικά γεύσης για να αρέσουν στα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα φορτώνουν θερμίδες χωρίς να ωφελούν. Αυτά τα 10 έξυπνα και υγιεινά σνακ για το σχολείο θα του δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να το προσθέσουν κενές θερμίδες. Μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί τους από το βράδυ.

1 Δυναμωτικό γεύμα
Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Προτιμήστε με ολικής άλεσης και συνδυάστε το με λίγο τυρί. Οι σπόροι του σουσαμιού προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

2 Για καλύτερη απόδοση
Σταφιδόψωμο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

3 Για καλή διάθεση
Μία μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα. Περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη καλή διάθεση.

4 Για ενέργεια
1 κομμάτι σπιτικό κέικ με φρούτα, 1 παστέλι ή μπισκότα ολικής άλεσης. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, χωρίς υψηλές ποσότητες λιπαρών ή απλών σακχάρων. Θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια των παιδιών. Το παστέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα λιπαρά.

5 Για συγκέντρωση
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και ταχίνι + 1 φρούτο. Πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

6 Για γερή μνήμη
1 σακουλάκι με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια. Περιέχει Ω-3 και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη.

7 Για μάθηση
Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, τυρί και γαλοπούλα: Πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών ενώ βοηθά στη συγκέντρωση και τη μάθηση.

8 Για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης + Ντομάτα + 1 αβγό βραστό + μαρούλι. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

9 Για πρόληψη της αναιμίας και ασβέστιο
Σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα: Περιέχει φυλλικό οξύ (στην περίπτωση της σπανακόπιτας) και ασβέστιο (στην περίπτωση της τυρόπιτας).

10 Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Κομμένα φρούτα (π.χ. μπανάνα, ακτινίδιο, μήλο, αχλάδι, φράουλες κλπ): Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.