Beauty & Style

Τι δώρα να ΜΗΝ πάρετε σε κάποιον δικό σας και πως να λειτουργείτε ως καταναλωτές!

Πολλές φορές όταν παίρνουμε κάποιο δώρο, δεν σκεφτόμαστε κάποια βασικά λάθη ή προβλήματα που μπορούμε να δημιουργήσουμε στον δωρολήπτη. Σας αναφέρουμε κάποια από τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την αγορά των δώρων, αλλά -όπως συνηθίζουμε- και την λύση, ώστε να είναι όλοι χαρούμενοι!

 

Δώρο από την άλλη άκρη της πόλης, του κόσμου, του σύμπαντος

 

Όταν αγοράζετε ένα δώρο για κάποιον αγαπημένο σας, από τον οποίο μένετε μακριά, από ένα κατάστημα της περιοχής σας, καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό για αυτόν να το αλλάξει. Αν αγοράσετε ένα δώρο από το Μαρούσι και το δώσετε σε κάποιον στο Παλαιό Φάληρο του ακυρώνετε απόλυτα την επιλογή αλλαγής. Δεν υπάρχει περίπτωση ο οποιοσδήποτε να ταξιδέψει 1 ώρα, πιθανόν και υπο αντίξοες συνθήκες, για να αλλάξει ένα δώρο. Οπότε από ευγένεια θα πει ένα «ΟΥΑΟΥ τι ωραίο!» και θα το βάλει στη ντουλάπα όπως είναι, μέχρι να ρωτήσει κάποιον δικό του αν το θέλει.

 

Η λύση: Προτιμήστε ένα δώρο από κοντινό του σημείο ή ένα από e-Shop που μπορεί να το αλλάξει με κούριερ.

 

Δώρο σχετικό με το χόμπι του

 

Τα δώρα σχετικά με το χόμπι του άλλου ακούγονται σαν μια πολύ ωραία ιδέα. Αλλά έχουν ένα μεγάλο κακό. Εσείς ξέρετε Α πράγματα γύρω από το αντικείμενο και αυτός/ή ξέρει Α +10.000 πτυχές γύρω από το χόμπι του.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί:

 

• Nα πάρετε κάτι που αυτός-ή, γνωρίζοντας, το έχει απορρίψει ήδη ως μη αναγκαίο ή Β' κατηγορίας.

• Να πληρώσετε «χρυσό», κάτι που αυτός θα το έβρισκε σε εξειδικευμένο κατάστημα με -50% της τιμή που δώσατε.

• Να πάρετε κάτι που το έχει ήδη.

• Να πάρετε κάτι που δεν χρειάζεται καθόλου.

 

H λύση: Ρωτήστε τον ευθέως αν θα ήθελε κάτι σχετικά με το χόμπι του ή «ψαρέψτε» τον σε ανύποπτο χρόνο.

 

Ποσότητα και όχι ποιότητα

 

Πολλοί σκέφτονται με την λογική «θα πάρω το ένα, το άλλο και το τρίτο», ευχόμενοι να πέσουν μέσα στο γούστο του λήπτη. Αλλά η λογική του ότι πληρώνεις παίρνεις είναι πάντα αληθινή. Έτσι, προτιμώντας ένα δώρο των 10, ένα των 8 και ένα των 15, είναι πολύ πιθανό να είναι όλα χαμηλής ποιότητας.

 

Η λύση: Αν όμως του πάρετε ένα (και καλό) δώρο των 33 ευρώ, το πιο πιθανό είναι να είναι ανώτερης ποιότητας και να το ευχαριστηθεί περισσότερο  

 

Παιδικά-βρεφικά δώρα

 

Πολλαπλό ρίσκο! Έχεις να υπολογίσεις 2 ή 3 ή περισσότερα πρόσωπα: τους γονείς ή τον γονέα, το τυχόν αδερφάκι και το ίδιο το παιδί. Τυπικά όταν κάνεις δώρο σε ένα παιδί, κάνεις και ένα δώρο στο αδερφάκι του, μικρότερης αξίας. Αλλιώς σκέφτεσαι αν θα μπορεί να παίξει και το άλλο παιδάκι με αυτά. Αν δεν έχει αδερφάκι μετά είναι οι γονείς. Κάθε οικογένεια, έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ standards σχετικά με το τι αφήνει ή επιτρέπει στα παιδιά τους.

Μπορεί να μην εμπιστεύονται ρούχα (ή τις βαφές τους από ορισμένα πολυκαταστήματα), να έχουν κάτι ήδη ή να βρίσκουν προφάσεις να μην πάρουν στο παιδί το πολυόργανο, ντουντούκα-πιάνο-ντραμς-πιατίνια και μόλις τους κατέστρεψες την ησυχία τους.

Τα standards είναι απόλυτα σε κάθε περίπτωση και οι γονείς δαγκώνουν ή απλά θα πουν στο παιδί το γνωστό «Χάλασε» που μεταφράζεται σαν «έβγαλα-τις-μπαταρίες-δεν-θα-καταλάβεις-ποτέ-γιατί-δεν-δουλεύει» ή «έβαλα-το-δώρο-στο-πατάρι-όταν-εσύ-κοιμόσουν».

 

Η λύση: Ρώτα τους γονείς τι τους λείπει ή τι θέλει το παιδί. Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή και θα είναι 100% επιτυχημένο για όλους.    

 

Ρούχα και έμπλεξες

Το μέγεθος, το στυλ, ο τρόπος ντυσίματος που νομίζουμε ότι ξέρουμε το γούστο του άλλου, αλλά τελικά δεν έχουμε ιδέα, τυχόν ενοχλήσεις ή αλλεργίες σε υφάσματα και δεκάδες άλλα προβλήματα που πάνε χέρι-χέρι, όταν κάνεις δώρο παπούτσια, ρούχα ή κοσμήματα.

 

Η λύση: Κοσμήματα μόνο χρυσά, καθώς οι αλλεργίες σε μέταλλα είναι ολοένα και περισσότερες. Παπούτσια σχεδόν ποτέ γιατί μπορεί να είναι λάθος μέγεθος ή να μην είναι του στυλ του παραλήπτη. Ρούχα με μεγάλη επιφύλαξη. Ποιό άνετα παίρνετε αξεσουάρ, κασκόλ, μαντήλια, κουάφ, σκουφιά, καπέλα ή οτιδήποτε

 

Άλλες λύσεις

 

Δωροκάρτα

 

Κάντε δώρο μια κάρτα δώρου με το ποσό που θα βάζατε ούτως ή άλλως. Έτσι η ευθύνη φεύγει από τα χέρια σας και θα είναι εύστοχη 100%.

 

Ρωτήστε κάποιον δικό του

 

Ρωτήστε την/τον σύντροφό του τι του λείπει ή τι χρειάζεται. Η καλύτερη επιλογή!

 

Μαζευτείτε πολλοί να του πάρετε το καλύτερο που υπάρχει

Είστε μεγάλη παρέα; Μαζευτείτε 5-10 άτομα, βάλτε όλοι λεφτά και αντί για 10 δώρα των 20 ευρώ, μπορείτε να του πάρετε ένα των 200 ευρώ. Θα το απολαύσει περισσότερο και θα το κρατήσει για πάντα!