Beauty & Style

SPF: Ποιος είναι ο δικός σου αριθμός;

Ο δείκτης προστασίας σε ένα αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου από τον ήλιο, αλλά γνωρίζεις ποιος είναι ο δικός σου αριθμός που θα σε προστατέψει αποτελεσματικά;

Ο δείκτης προστασίας είναι αξιόπιστος;
Τα αντιηλιακά κατασκευάζονται και δοκιμάζονται με ειδικές λάμπες τεχνητού φωτός που μιμούνται την ηλιακή ακτινοβολία αλλά δεν είναι ηλιακή ακτινοβολία. Ετσι οι δείκτες που αναφέρονται στα αντηλιακά δεν είναι πάντα αξιόπιστοι και επειδή η αξιοπιστία των δεικτών δεν ελέγχεται εύκολα για να είσαι σίγουρη ότι θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου χρησιμοποίησε όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας ειδικά τις πρώτες μέρες της ηλιοθεραπείας.

Φυσικό ή χημικό αντηλιακό;
Τα φυσικά αντιηλιακά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν φυσικά έλαια, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, όπως είναι η βενζοφαινόνη, τα κινναμοειδή κ.ά. Η αποτελεσματικότητα και των δύο είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος που προστατεύουν. Αγόρασε ένα αντηλιακό που να περιέχει:

• Retinal Palmitate: Χρησιμοποιείται για να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης, που προέρχεται από τη βιταμίνη Α.

• Oxybenzone: Χρησιμοποιείται ως φίλτρο UV.

• Νανοσωματίδια: Χρησιμοποιείται για προστασία ευρέος φάσματος σε φυσικά (μη χημικά) αντηλιακά. Το πιο κοινό είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide).

Βρες τον αριθμό σου
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να χρησιμοποείς ένα αντηλιακό με μεγαλύτερο αριθμό SPF δεν σημαίνει ότι διπλασιάζει ή τριπλασιάζει την προστασία σου. Φρόντισε το αντηλιακό σου να είναι αδιάβροχο και ευρέου φάσματος (να προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες UVA και UVB ακτίνες). Αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικοί να τους θυμάσαι:

25 περίπου γραμμάρια όσο ένα σφηνάκι: τόση ποσότητα πρέπει να απλώνεις στο σώμα σου.

2 ώρες χρειάζεται για να το ανανεώσεις ξανά ή κάθε 40 λεπτά αν παραμένεις στο νερό για πολλή ώρα ή κάνεις water sports.

12 π.μ.– 4 μ.μ.: απόφυγε την ηλιοθεραπεία αυτές τις ώρες.

το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη κι αν έχει συννεφιά. Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται κάθε μέρα, αν έχει ζέστη ή κρύο, ήλιο ή συννεφιά.

Επίλεξε το SPF σου:

50+: Αν ανήκεις στο φωτότυπο 1 και 2 δηλαδή είσαι ξανθός, έχεις κόκκινα ή λευκά μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μαυρίζεις ελάχιστα έως καθόλου και καίγεσαι εύκολα.

30: Αν ανήκεις στο φωτότυπο 3 και 4 δηλαδή έχεις σταρένια επιδερμίδα και καστανά μαλλιά, μαυρίζεις και καίγεσαι δύσκολα.

20: Αν ανήκεις στο φωτότυπο 5 και 6 δηλαδή έχεις σκούρο δέρμα, μαυρίζεις και καίγεσαι σπάνια ή καθόλου.

Δες στο eshop του Wefit.gr τα καλύτερα και φθηνότερα αντηλιακά.