Beauty & Style

Ξηροδερμίδα, πιτυρίδα, ξεφλουδίσματα: Τα 7 λάθη που κάνεις στο μπάνιο!

Σύμφωνα με τους expert της υγιεινής αυτά είναι τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις όταν μπαίνεις για ντους μετά το γυμναστήριο και σου δημιουργούν ξηροδερμία, πιτυρίδα και ξεφλουδίσματα.   

 

 

1 Το καυτό νερό  είναι φίλος σου

Αν πιστεύεις ότι το καυτό νερό σκοτώνει τα μικρόβια και καθαρίζει καλύτερα το σώμα κάνεις μεγάλο λάθος γιατί προκαλεί ερεθισμούς, ξεφλουδίσματα, ξηροδερμία και νιφάδες δέρματος, σαν πιτυρίδα, στους ώμους σου.

Τι πρέπει να κάνεις: Ρύθμισε τη θερμοκρασία στο χλιαρό και κάνε το μπάνιο σου με ένα αφρόλουτρο της επιλογής σου.

2 Δεν κάνεις ντους με κρύο νερό

Φοβάσαι να κάνεις ντους με κρύο νερό γιατί πιστεύεις ότι έτσι δεν θα καθαρίσει το σώμα σου αλλά και γιατί «δεν το αντέχεις».

Τι πρέπει να κάνεις: Τελείωνε το ντους σου με τρίλεπτο ξέβγαλμα με κρύο νερό και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, θα τονώσεις το σώμα σου ενώ θα βοηθήσεις στην έκκριση της ωκυτοκίνης που θα σε κάνει να νιώθεις φρέσκος και με ανεβασμένη διάθεση!   

3 Μένεις πολλές ώρες κάτω από το νερό

Όση περισσότερη ώρα παραμείνεις κάτω από το νερό, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ξηροδερμία και μικροπροβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι πρέπει να κάνεις: Δέκα λεπτά είναι αρκετά για ένα ντους, με καλό σαπούνισμα και ξέβγαλμα.

4 Λούζεσαι κάθε μέρα

Μετά το γυμναστήριο και τη δουλειά έχεις ανάγκη να λούσεις τα μαλλιά σου. Όμως το καθημερινό λούσιμο καταστρέφει τους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονη λιπαρότητα.

Τί πρέπει να κάνεις: Λούζε τα μαλλιά σου μέρα παρά μέρα με ένα ήπιο σαμπουάν ενώ, αν πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου καθημερινά, ξέβγαζέ τα με κρύο νερό που δεν ερεθίζει το δέρμα του κεφαλιού.   

5 Δεν πλένεις τα πόδια σου

Επειδή  το νερό και το αφρόλουτρο καταλήγει στα πόδια όταν κάνεις ντους, πιστεύεις ότι αυτό αρκεί για να καθαρίσει δύσκολα σημεία όπως ανάμεσα και στα δάχτυλα.

Τι πρέπει να κάνεις: Τρίβε καλά τα συγκεκριμένα σημεία για να μη βοηθήσεις τους μύκητες και τα βακτήρια στην περιοχή να αναπτυχθούν δημιουργώντας δυσοσμία. Μην ξεχνάς και «το πόδι του αθλητή» που δημιουργείται και από κακό στέγνωμα μεταξύ των δακτύλων. Πλένε με ειδικό σαπούνι τα πόδια σου, ξέβγαζέ τα από τον αφρό και τα υπολείμματα σαπουνιού και στέγνωσέ τα καλά, ανάμεσα στα δάχτυλα ώστε να μην εγκλωβίζεται υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.   

6 Δεν ενυδατώνεις το σώμα σου

Εντάξει, οι γυναίκες το έχουμε το… άθλημα αλλά οι άντρες θεωρούν τις λοσιόν και τις ενυδατικές κρέμες σώματος πολυτέλεια και κοριτσίστικες συνήθειες. Όμως ο λόγος που πρέπει να βάζεις μία κρέμα είναι ότι τα άλατα του νερού και οι υδρατμοί αφυδατώνουν το δέρμα.

Τι πρέπει να κάνεις: Μετά το μπάνιο βάζε μία ενυδατική κρέμα ή γαλάκτωμα, κυρίως σε περιοχές που στεγνώνουν πιο εύκολα όπως στο πίσω μέρος της πλάτης, στους αγκώνες και τα γόνατα. Ιδιαίτερα στην πλάτη το πολύ τρίψιμο με την πετσέτα μπορεί να δημιουργήσει εστίες βακτηρίων, με αποτέλεσμα σπυράκια και μικρομολύνσεις που ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία.  

7 Αφήνεις το σφουγγάρι σου στο μπάνιο

Σφουγγάρι ή λούφα ή γάντι μπάνιου, ό,τι κι αν χρησιμοποιείς, μην το κρεμάς, μην το παρατάς και μην το αφήνεις μέσα στην μπανιέρα γιατί οι μύκητες καραδοκούν.

Τι πρέπει να κάνεις: Ξέβγαλέ το καλά μετά τη χρήση και το άπλωνέ το στον ήλιο.

Φίλια Μητρομάρα