Beauty & Style

Κεραλοιφή vs Αλόη vs Βαλσαμόλαδο για την ανάπλαση του δέρματος.

Για ενοχλήσεις που δεν θα πας στον γιατρό να σε κοιτάξει, γρατζουνιές, κακαδάκια από χτυπήματα ή σύρσιμο στην άσφαλτο, πολλές φορές οι ασθενείς μπορεί να προτιμήσουν μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση. Έχοντας χτυπήσει, γρατζουνιστεί, τσακιστεί και χρησιμοποιήσει τα παραπάνω κάνουμε μια μικρή σύγκριση μεταξύ των τριών.

 

Κεραλοιφή

 

Η κεραλοιφή με την προσθήκη πρόπολης χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάπλαση του δέρματος. Η πρόπολη έχει δράσεις αντιοξειδωτικές και αναγεννητικές των κυττάρων. Μπορεί να βοηθήσει τοπικά ενάντια στις μολύνσεις (υποθέτω χάρη στο στρώμα της κεραλοιφής που προστατεύει την πληγή), ενώ προτείνεται και προτιμάται ενάντια σε πυώδεις πληγές. Η πρόπολη είναι το αντίστοιχο της σιλικόνης, που κατασκευάζουν οι μέλισσες για την στεγανοποίηση της κυψέλης τους.

Ανάλογα με τα συστατικά της κεραλοιφής μπορεί να μην ενδείκνυται για εγκύους, θηλάζουσες ή τα μικρά παιδιά. Προσοχή στα έλαια που εμπεριέχονται και αν κάνουν μεμονωμένα στην περίπτωσή σας. Μπορείτε να βρείτε κεραλοιφή με εξιδεικευμένη δράση για καψίματα, ανοιχτές πληγές, έρπητες, συγκάματα, φλεγμονές, ενώ αν περιέχει βάλσαμο (υπερικό, σπαθόλαδο, βαλσαμόλαδο οι πιο κοινές ονομασίες), αποκτά και κάποιες από τις ιδιότητές του βοτάνου.

Το 80% είναι ρητίνη και κερί σε αναλογία 50-30, ενώ το υπόλοιπο 20% της πρόπολης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την χλωρίδα της περιοχής και την εποχή που οι μέλισσες μάζευαν γύρη (διαφορετικά αιθέρια έλαια). Ρωτήστε την μέλισσα.

Τιμές: Από 6 ευρώ το βαζάκι των 40 ml με ξεκάθαρα ανοδικές τάσεις ανάλογα τα βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί και την επεξεργασία τους. Εφόσον εμπεριέχει αιθέρια έλαια (προσοχή όχι εκχύλισμα, αλλά έλαιο), η τιμή ανεβαίνει περισσότερο.

 

 

Aloe Vera

 

Έχουμε περιγράψει το πως βγάζετε τη θαυματουργή βλέννα της Αλόης. Θα επαναλάβουμε πως αν θέλετε να την καταναλώσετε ως πόσιμη ή να την τοποθετήσετε σε ανοιχτή πληγή, πρέπει να θεωρείται ενήλικη, δηλαδή να έχει ανθίσει, αλλιώς κινδυνεύετε να έχετε μεγαλύτερρες ενοχλήσεις, αντί γιατρειάς (στις περιπτώσεις που αναφέραμε μόνο). Η Αλόη έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ιδιότητες που μας απασχολούν στο άρθρο αυτό είναι όμως οι επουλωτικές και αναπλαστικές. Η Αλόη διαθέτει στο «οπλοστάσιό» της μεγάλη ταχύτητα στην επούλωση εγκαυμάτων (πολύ καλή ενάντια σε φουσκάλες), πληγές και κοψίματα, καθαρίζει το δέρμα, υποβοηθά στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, ενώ βελτιώνει την λειτουργία των ιστών και την αιμάτωσή τους. Παράλληλα αυξάνει την παραγωγή κολαγόνου.

Εγκυμονούσες και θηλάζουσες καλό θα είναι να αποφεύγουν την χρήση αλόης σε ανοιχτά τραύματα ή να την καταναλώσουν. Να μην χορηγείται σε παιδιά Δημοτικού (ηλικιακά ε).

Τιμές: Όσο σας το χρεώνει…το φυτό από το οποίο το κόψατε (δωρεάν δηλαδή), εκτός αν ψάχνετε κάτι σούπερ-εξειδικευμένο που θα το βρείτε στα φαρμακεία. Υστερεί του βαλσαμόλαδου στα εγκαύματα και στην ενυδάτωση, αλλά πολύ αποτελεσματικό. Αν αγοράσετε κεραλοιφή με αλόη, υπολογίστε στις τιμές που αναφέρονται παραπάνω.

 

Βαλσαμόλαδο

Η αιτία του άρθρου τσεκαρισμένο και σωτήριο. Ιδανικό για εγκαύματα, φλεγμονές, ακμή, συγκάματα ή μετεγχειριτικά πάνω στην ουλή. Το έλαιο αποτελείται από άνθη του σχετικά σπάνιου φυτού (αλλά ανθίζει σε όλη την Ελλάδα) Υπερικού ή Βάλσαμου, τα οποία έχουν μπει σε ελαιόλαδο και έχουν αφεθεί σε ήλιο για ένα μήνα. Έτσι αποκτά και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου Παρατηρείται αντισηπτική, αντιβακτηριακή και βακτηριοκτόνος δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανοιχτή πληγή, ενώ είναι το πιο γρήγορο στη δράση του και από την κεραλοιφή και από την αλόη, στα εγκαύματα και την ανάπλαση.

Μακριά (και αγαπημένοι) από εγκύους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκάματα μωρών χωρίς παρενέργειες. Ρωτήστε πάντα τον παιδίατρο πριν την χρήση. Το «χωρίς παρενέργειες» στα μωρά το κρατάμε, με χρήση μόνο μια φορά την ημέρα σε ποσότητα μέχρι κάτω από 10 σταγόνες. Επειδή έχει αντικαταθλιπτική δράση αντενδείκνυται σε ταυτόχρονη χρήση με αντίστοιχα φάρμακα.

Τιμές: Από 7 ευρώ τα 100 ml και οι τιμές ανεβαίνουν.