Beauty & Style

Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το αντηλιακό;

Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό όταν το εκθέτεις στον ήλιο.

Τι συμβαίνει το πρώτο λεπτό

> Οι ακτίνες του ήλιου πάνω στο δέρμα σου διεγείρουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα που μειώνουν τον πόνο και φτιάχνουν τη διάθεση (ακόμα κι αν φοράς αντηλιακό).

> Οι ηλιακές ακτίνες φτάνουν στη Γη σε δύο μήκη κύματος: υπεριώδεις ακτίνες Α και υπεριώδεις ακτίνες Β. Και οι δύο διαπερνούν το δέρμα και απορροφώνονται από χρωματοφόρα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα. Η αίσθηση είναι ωραία, αλλά οι ακτίνες UV βλάπτουν το DNA στα μελανοκύτταρα και άλλα μέρη του σώματος.

> Οι ίδιες ακτίνες προκαλούν το δέρμα σου να συνθέσει βιταμίνη D. Αν χρησιμοποιείς αντηλιακό ευρέος φάσματος, όπως πρέπει να κάνεις δηλαδή, τότε αυτό μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των ακτίνων UV, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής βιταμίνης D.

Τι συμβαίνει μέσα σε 30 λεπτά

> Ξέχασες το αντηλιακό; Πολλά μελανοκύτταρα «ψήνονται» και αρχίζουν να αυτοκαταστρέφονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα τάγμα ανοσοκυττάρων για να βοηθήσει. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να διευκολύνουν τη συρροή τους.

> Ακόμα κι αν έχεις βάλει αντηλιακό, τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Ναι, αυτή είναι που προκαλεί το μαύρισμα – αλλά ο σκοπός της δεν είναι αισθητικός. Η μελανίνη καλύπτει τα κύτταρα του δέρματος, προστατεύοντάς τα από περαιτέρω ακτινοβολία. Με άλλα λόγια, το μαυρισμένο δέρμα σου είναι ένδειξη ενός μηχανισμού αυτοάμυνας (όσο πιο σκούρος είναι ο φυσικός τόνος της επιδερμίδας σου, τόση περισσότερη μελανίνη έχεις ήδη και άρα τόσο πιο αργή είναι αυτή η διαδικασία).

> Στο μεταξύ, το φως που χτυπάει τα μάτια σου βελτιώνει τον βιολογικό ρυθμό σου (λογικά θα κοιμηθείς καλύτερα απόψε). Όμως αυτές οι ενοχλητικές ακτίνες UV επηρεάζουν το φακό και τον κερατοειδή, και μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στο βολβό. Φόρεσε γυαλιά ηλίου!

Τι συμβαίνει καθώς περνάει η μέρα

> Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η εισπνοή θαλασσινού αέρα έχει οφέλη. Το θαλασσινό νερό, ωστόσο, ενδυναμώνει το χόριο του δέρματος και ανακουφίζει τις φαγούρες ή τις φλεγμονές. Δυστυχώς, αφαιρεί και τα φυσικά έλαια κατά τη διαδικασία αυτή, γι’ αυτό μπορεί να χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα ενυδατικού προϊόντος αργότερα.

> Το θαλασσινό νερό δίνει επίσης στα μαλλιά σου το σπαστό look παραλίας. Και οι ακτίνες UV διασπούν τις χρωστικές στις τρίχες, δημιουργώντας φυσικές ανταύγειες. Προσοχή όμως: το φως του ήλιου καταστρέφει την κερατίνη, την πρωτεΐνη που διατηρεί δυνατά και λαμπερά τα μαλλιά.

Τι συμβαiνει την επόμενη μέρα
> Αν δεν έβαλες αντηλιακό, τα αιμοφόρα αγγεία σου παραμένουν διεσταλμένα, γι’ αυτό το δέρμα σου είναι κόκκινο και πονάει (έχεις πάθει δηλαδή έγκαυμα). Μπορείς να απλώσεις στο δέρμα σου αλόη βέρα, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει.

Συμπέρασμα
Βάζε συχνά αντηλιακό, σε επαρκή ποσότητα (για όλο το σώμα υπολόγισε 1 κουτάλι της σούπας και μισό κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο. Ανανέωνέ το κάθε 2 ώρες ή συχνότερα αν κάνεις θαλάσσια σπορ). Οι ακτίνες UVA καταστρέφουν το κολαγόνο και την ελαστίνη, τους συνδετικούς ιστούς που κάνουν ελαστικό το δέρμα. Μόλις χαθούν, δεν επανέρχονται και εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση. Μπορείς να απολαύσεις την παραλία… απλώς κάν’ το με σύνεση.