Beauty & Style

Μπορείς να ξεφορτωθείς την κυτταρίτιδα με άσκηση;

Πολλές ασκήσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που υπόσχονται ότι μπορείς να ξεφορτωθείς την κυτταρίτιδα και να συρρικνώσεις το λίπος. Οι γυμναστές ισχυρίζονται ότι εάν γνωρίζεις τις σωστές κινήσεις, οι προβληματικές ζώνες θα εξαφανιστούν από το σώμα σου. Αλλά, αλήθεια τώρα, μπορείς να ξεφορτωθείς την κυτταρίτιδα με άσκηση;

 

 

 

Πώς να ξεφορτωθείς την κυτταρίτιδα

Η απαλλαγή από την κυτταρίτιδα απαιτεί τακτική άσκηση, καλή διατροφή, σωστό κυκλοφορικό και έλεγχο των ορμονών αποθήκευσης λίπους.

Σε κάποιο βαθμό, η κληρονομικότητα καθορίζει εάν θα έχεις ή όχι κυτταρίτιδα. Το ίδιο συμβαίνει και με το φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα, αντίθετα από τους περισσότερους άνδρες, και τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυτταρίτιδα προκαλείται κυρίως από τις ορμόνες. Ο λόγος που οι άνδρες δεν αποκτούν- εκτός από ένα πολύ μικρό ποσοστό γύρω στο 10%- κυτταρίτιδα είναι ότι έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα από τις γυναίκες. Δυστυχώς, αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχουν κυτταρίτιδα.

Το μυστικό για ένα καλό πρόγραμμα κατά της κυτταρίτιδας είναι: απώλεια σωματικού λίπους με διατροφή, σύσφιξη των μυών κάτω από το δέρμα και ενίσχυση του κυκλοφορικού. Συγκεκριμένα:

1 Αερόβια

Η άσκηση μπορεί να μειώσει το λίπος. Δεν καταπολεμά όμως την κυτταρίτιδα. Η διαλλειματική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψεις λίπος στο σώμα. Διάβασε ακόμη: Πώς θα κάψεις λίπος και κυτταρίτιδα στο ποδήλατο;

2 Ασκήσεις με το σωματικό βάρος

Η άσκηση τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποβολή των παραπανίσιων υγρών από τους ιστούς. Η ενίσχυση των μυών κάτω από το στρώμα κυτταρίτιδας θα βοηθήσει στην λεία όψη της επιδερμίδας. Επικεντρώσου σε ασκήσεις δύναμης και γύμνασε ισχία, τετρακέφαλους, γλουτούς και γοφούς. Κάνε προπόνηση του κάτω μέρους του σώματος τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας το βάρος σταδιακά για να προκαλέσεις τους μυς σου. Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών ασκήσεων είναι:

Α) Step-Ups

Στόχος 20 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

 

 

Β) Προβολές

Στοχεύουν αποτελεσματικά σε όλους τους μυς του κάτω σώματος. Κάνε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και χαμήλωσε το σώμα έτσι ώστε και τα δύο σου γόνατα να σχηματίζουν γωνίες 90 μοιρών, διατηρώντας το μπροστινό γόνατο πάνω από τον αστράγαλο. Επιστροφή στην αρχική θέση. Στόχος: 30 έως 50 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

 

 

Γ) Squats

Στόχος: 50 επαναλήψεις, διατηρώντας το βάρος σου στις φτέρνες και την σπονδυλική στήλη ευθεία καθώς χαμηλώνεις προς τα κάτω και προς τα πίσω (σαν να κάθεσαι σε μια καρέκλα). Προσπάθησε να χαμηλώσεις έως ότου οι μηροί έρθουν παράλληλοι με το έδαφος.

 

 

3 Κυκλοφορικό

Ενίσχυσε το κυκλοφορικό σου με λεμφικό μασάζ και ασκήσου τακτικά. Κάνε εναλλαγές στο ντους, από ζεστό σε κρύο, γιατί ενισχύει το κυκλοφορικό.

4 Διατροφή

Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που αποτελείται από άπαχες πρωτεΐνες και λαχανικά είναι ένας τρόπος για να χάσεις λίπος στο σώμα. Απόφυγε τη ζάχαρη, τα άμυλα, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων θα βοηθήσει επίσης: τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Απέφευγε τα αλμυρά, το αλάτι ευνοεί την κατακράτηση υγρών, τα τηγανιτά, τα αναψυκτικά, τα κορεσμένα λιπαρά- ζωικά λίπη, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αντίθετα, εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με φρέσκα λαχανικά εποχής, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, μονοακόρεστα όπως ελαιόλαδο, και πολυακόρεστα όπως ωμέγα 3 και 6 λιπαρά και μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό.

5 Προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας

Ρετινόλη, καφεΐνη και πλήθος φυτικών και θαλάσσιων εκχυλισμάτων- ρούσκος, κεκρόπια, γκίνγκο μπιλόμπα, φύκια, κισσός, πιπέρι- είναι μερικά από τα συστατικά με τις καλύτερες επιδόσεις. Προσφέρουν πολύτιμη αποσυμφορητική δράση και τονώνουν τη μικροκυκλοφορία. Διάβασε ακόμη: Τα 10 top συστατικά που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα