Beauty & Style

Ακμή μετά τα 30; Νέες θεραπείες για να τη σβήσεις, μια και καλή!

Όταν οι σμηγατογόνοι αδένες υπερλειτουργούν παράγουν επιπλέον σμήγμα το οποίο «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα και αναπτύσσεται κοκκινίλα, πύον ενώ το έδαφος είναι ιδανικό και για τα μικρόβια. Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματός σου όπως: πρόσωπο, λαιμό, στήθο, πλάτη και έχει τρεις κατηγορίες:

1 Ήπια: εμφανίζεται με ανοικτά ή κλειστά στίγματα (φαγέσωρες) και δεν είναι φλεγμονώδη.

2 Μέτρια: περιλαμβάνει ανοικτά ή κλειστά στίγματα, μαζί με κόκκινα σπυράκια (βλατίδες) ή κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο (φλύκταινες). Οι βλατίδες μπορεί να είναι μη φλεγμονώδεις, ενώ οι φλύκταινες είναι.

3 Βαριά: περιλαμβάνει φλεγμονώδη οζίδια, μεγάλα, επώδυνα τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα, και μπορεί να δημιουργήσουν ουλές στο δέρμα σου.

Που οφείλεται;

Στις ορμόνες: Η εγκυμοσύνη, η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση αλλά και η διακοπή των αντισυλληπτικών μπορεί να δημιουργήσουν ορμονικές αλλαγές οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην εμφάνισης ακμής.

Στο στρες: Όσο περισσότερο άγχεσαι τόσο περισσότερο το σώμα σου παράγει περισσότερα ανδρογόνα, ορμόνες που επιδρούν στη λιπαρότητα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να φράσσει τους πόρους.

Σε ακατάλληλα καλλυντικά: Αν τα προιόντα που χρησιμοποιείς δεν είναι τα σωστά για τον τύπο της επιδερμίδας σου τότε μπορεί να κλείσουν τους πόρους με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα αντιαισθητικά σπυράκια.

Σε κληρονομικότητα: Αν η μητέρα σου ή ο πατέρας σου είχε βαριά ακμή μπορεί να εκδηλώσεις και εσύ ή στην εφηβεία ή αργότερα.

Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών: Ευθύνεται για την εμφάνιση ακμής.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

* Επίλεξε oil free καλλυντικά που δεν είναι λιπαρά.

* Προτίμησε κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Ε, που είναι αντιοξειδωτική.

* Καθάριζε το πρόσωπό σου πρωί βράδυ με τα σωστά προιόντα για τον τύπο της επιδερμίδας σου.

* Κάνε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα με ένα ήπιο προϊόν που θα περιέχει σαλικυλικό οξύ για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν τους πόρους. * Μην πειράζεις τα σπυράκια! Μπορεί να τα μολύνεις και να δημιουργήσεις σημάδια και ουλές.

* Πρόσεχε τη διατροφή σου: Τα τυποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και επηρεάζουν την επιδερμίδα.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ

Φωτοθεραπεία Μία συσκευή εκπέμπει μπλε και κόκκινο φως. Το πρώτο εξασθενεί τα μικρόβια και το δεύτερο ενδυναμώνει το δέρμα.

Isolaz anti Acne Συνδυάζει αναρρόφηση του σμήγματος από τους πόρους με εκπομπή μπλε και πράσινου φωτός. Το φως είναι αντιφλεγμονώδες και δρα κατά του βακτηρίου της ακμής.

Ραδιοσυχνότητες Προτίμησέ την αν έχεις ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους. Η θεραπεία με διπολικές ραδιοσυχνότητες RF είναι γρήγορη, ανώδυνη, συνιστάται σε κάθε τύπου δέρματος και είναι κατάλληλη σε κάθε χρονική περίοδο επειδή δεν προκαλεί φωτοευαισθησία όπως οι θεραπείες με Laser.

Fractional laser CO2 Αν έχεις ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους, το fractional laser CO2 είναι καλή θεραπεία. Είναι επεμβατικό, χρειάζεται αναισθησία και αποχή από την εργασία σου. Προκαλεί ένα είδος θερμικού εγκαύματος με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Διαλύματα οξέων Γίνεται ένας συνδυασμός γαλακτικού και σαλικυλικού οξέος. Προσφέρουν κερατόλυση, ρυθμίζουν το σμηγματογόνο αδένα και μειώνουν το μέγεθος των πόρων. Η αγωγή ολοκληρώνεται μετά από πέντε μέρες όπου εφαρμόζινται λιποϋδροξυοξέα (LHA).

Λέιζερ pulse dye Δρα κατά της φλεγμονής και των βλαβών που έχει δημιουργήσει η ακμή. Γίνεται επίσης δερματολογικός καθαρισμός (με διάνοιξη φαγεσώρων και κύστεων με ειδικά εργαλεία) και στοχεύει στην απομάκρυνση του σμήγματος. Η ακμή μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί σε 2-3 μέρες