ΥΓΕΙΑ

Βρήκαμε το γιατρικό του hangover!

Είπες «τριήμερο έρχεται, ας πάμε να το κάψουμε Θανάση».

 

 

Και ήπιες για τη γιορτής της Μαρίας, για το Μαράκι, τη Μαριώ, τον Μάριο και τον Παναγιώτη, την Παναγιώτα και τη Δέσποινα. Ήπιες. Κάτι μπύρες, βάλε κάτι σφηνάκια τεκίλα, κάτι κοκτέιλ που ήρθαν από το πουθενά και το κεφάλι σου το επόμενο πρωί ζυγίζει 10 τόνους. Με τα τελευταία ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα που σου έχουν απομείνει συγκεντρώσου και διάβασε ποιο είναι το μυστικό για να νικήσεις το hangover. Εάν έχεις χρόνο διάβασε και αυτό: Hangover: Έκανες «κεφάλι»; Να πως θα το σηκώσεις και πάλι!

Βρήκαμε το γιατρικό του hangover

Εντάξει δεν ανακαλύψαμε και την πυρίτιδα! Θέλεις λοιπόν να μάθεις το μυστικό για το hangover; Φάε λίγα σπαράγγια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, εκτός του ότι καταπραΰνουν το hangover σου, κάνουν και τον πονοκέφαλό σου πιο ανεκτό. Τα αμινοξέα αυτού του λαχανικού προστατεύουν τα κύτταρα του συκωτιού από τις τοξίνες του αλκοόλ, προστατεύοντας εν μέρει τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορείς να πίνεις ανενόχλητος όση ποσότητα αντέχεις, γι' αυτό περιορίσου σε ένα δυο ποτά και αν παρασύρεσαι συχνά, μην ξεχνάς: οι ουσίες που δίνουν χρώμα στα ποτά σου προκαλούν ακόμα χειρότερο πονοκέφαλο, γι' αυτό επίλεγε ανοιχτόχρωμα ποτά, αναμειγμένα με χυμούς φρούτων.

Γιατί όσο μεγαλώνεις το ποτό δεν το αντέχεις;

Διότι με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται τα απαραίτητα ένζυμα και το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αφομοιώσει και να διασπάσει το αλκοόλ.

Επιπλέον, η κοιλίτσα και το λίπος, που αυξάνονται όσο μεγαλώνεις, εμποδίζουν τον οργανισμό σου να απορροφήσει το αλκοόλ. Τέλος, όσο μεγαλώνεις η ποσότητα νερού στο σώμα σου μειώνεται. Και μάντεψε τι κάνει το νερό: ακριβώς, διασπά το αλκοόλ.

Επομένως, αν δεν σου αρέσουν τα σπαράγγια (και δεν σου είναι εύκολο στη Σέριφο, στη Κω, στη Σαντορίνη και όπου αλλού είσαι, να τα βρεις) κάθε φορά που καταναλώνεις ένα ποτήρι αλκοόλ πίνε ενδιάμεσα και ένα δυο ποτήρια νερό. Θα είσαι καλύτερα το πρωί με ένα μόνον μειονέκτημα: δεν θα αποφύγεις τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα (ε, μην τα θέλεις κι όλα δικά σου!)

Φίλια Μητρομάρα

Φωτο.: The Hangover 1