ΥΓΕΙΑ

Τραυματίστηκες στην άσκηση; Κάνε γιόγκα!

Ακόμη κι αν ο τραυματισμός στη μέση ή την πλάτη σου θεραπεύτηκε, μπορεί να νιώθεις πόνο και ακαμψία στην περιοχή. Κάνε γιόγκα, μπορεί να είναι η τέλεια θεραπεία για σένα χωρίς φάρμακα!

Μελέτη στην επιθεώρηση Annals Of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η γιόγκα ήταν καλύτερη από τη συμβατική άσκηση στη ανακούφιση των πόνων της μέσης. Ορισμένοι τραυματισμοί της πλάτης μπορούν να θεραπευτούν με τη γιόγκα. Βρες ένα καλό δάσκαλο γιόγκα που θα δουλέψει μαζί σου όπως ένας φυσιοθεραπευτής. Φρόντισε όμως να έχει τα προσόντα αλλιώς θα σου κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Η αγιένγκαρ και η χάθα είναι ιδανικές μορφές γιόγκα για τα προβλήματα της πλάτης, αλλά απόφυγε τις πιο ενεργητικές αστάνγκα και μπίκραμ.

Πώς αποδίδει

Αν ασχολείσαι με σπορ όπου χρησιμοποιείς μόνο ένα κομμάτι των μελών του σώματός σου, όπως το τένις, έχεις μια πιο δυνατή πλευρά, πράγμα που κάνει την άλλη ευάλωτη. Οι μύες της πλάτης δε χρησιμοποιούνται εξίσου, οπότε κάποιοι δουλεύουν παραπάνω και κάποιοι λιγότερο. Η σπονδυλική στήλη ενδέχεται να χάσει την ευθυγράμμισή της από τους μυς και το σφιχτό συνεκτικό ιστό. Η γιόγκα τεντώνει τους μυς και το συνεκτικό ιστό (που “μαζεύει” όσο μεγαλώνεις). Κάνε γιόγκα για να ξαναβρείς την ισορροπία σου και ανακουφιστείς από την ένταση και την ακαμψία που ακολουθούν ένα τραυματισμό.

Χρόνος θεραπείας: Η γιόγκα χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Προσπάθησε να κάνεις δύο με τρεις συνεδρίες γιόγκα τη βδομάδα.