ΥΓΕΙΑ

Το τρέξιμο μειώνει τις φλεγμονές στο γόνατο: 2 κόλπα για να τρέχεις χωρίς να πονάς!

Όσοι έχουν πάρει σοβαρά το τρέξιμο το ξέρουν. Τώρα η επιστήμη το επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά.

 

 

Μια σουβλιά στο γόνατο ή ένας πόνος που ξεκινά με τους πρώτους διασκελισμούς μπορεί να σε εμποδίσει να τρέξεις. Αλλά δεν χρειάζεται να τα παρατήσεις. Τα νέα είναι καλά: το τρέξιμο δεν βλάπτει τα γόνατά σου και υπάρχουν 2 βασικά κόλπα να τρέχεις χωρίς να πονάς.

Διάβασε σχετικά: 4 λόγοι που πονούν τα γόνατά σου όταν τρέχεις

Η μελέτη

Σύμφωνα με του ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ των ΗΠΑ το τρέξιμο μειώνει τις φλεγμονές στην άρθρωση του γόνατος και δεν τις αυξάνει, όπως πολλοί πιστεύουν. Μάλιστα, το τρέξιμο μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στη φθορά της άρθρωσης του γόνατος, μειώνοντας σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Applied Physiology. Οι ερευνητές έκαναν ανάλυση δειγμάτων υγρού από το γόνατο, τα οποία έλαβαν από  υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών πριν και μετά από τρέξιμο διάρκειας 30 λεπτών αναζητώντας στα δείγματα δύο πρωτεΐνες (GM-CSF και IL-15) που υποδεικνύουν την ύπαρξη φλεγμονής. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδά τους ήταν μειωμένα μετά το τρέξιμο.

Διάβασε σχετικά: Κάνε μόνον αυτό αν σε έπιασε πόνος στο γόνατό σου μετά το τρέξιμο

 

2 κόλπα για να προλάβεις τον πόνο στα γόνατα όταν τρέχεις

Αν κάθε φορά που τρέχεις σε πονούν τα γόνατά σου πρέπει απλώς να αλλάξεις τον τρόπο που τρέχεις. Δοκίμασε αυτά τα 2 κόλπα για να προλάβεις τον πόνο στα γόνατα όταν τρέχεις: 

1 Μείωσε τον διασκελισμό σου: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise αν γέρνεις το σώμα σου ελαφρώς τα εμπρός, μειώνεται το φορτίο στα γόνατα και απορροφούνται οι κραδασμοί από την άρθρωση του ισχίου. Το σημαντικό είναι να γύρεις από τους αστραγάλους και όχι από τα ισχία, όπως δηλαδή κάνουν οι σκιέρ στις καταβάσεις. Για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστεί να μειώσεις το μήκος τους διασκελισμού κάνοντας περισσότερα και μικρότερα βήματα. Έτσι, και η ισορροπία σου θα είναι σωστή και τα γόνατά σου δεν θα πονούν. Επιπλέον, το τρέξιμό σου θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μείωσες το διασκελισμό σου; Παρακολούθησε με το ρολόι πόσες φορές πατά το αριστερό σου πόδι στο έδαφος μέσα σε ένα λεπτό. Ο στόχος σου είναι τα 160 πατήματα. Αν είσαι πολύ κάτω από αυτό το όριο (π.χ. 60 ή 80), σημαίνει ότι ο διασκελισμός σου είναι πολύ μεγάλος και εκεί οφείλεται ο πόνος ή ενόχληση στο γόνατό σου.

2 Τρέξε στον διάδρομο με κλίση 10%, ή σε ήπιες ανηφόρες: Το σώμα σου έρχεται στην κατάλληλη θέση προστατεύοντας με αυτόν τον εύκολο τρόπο τα γόνατά σου.

Φίλια Μητρομάρα