ΥΓΕΙΑ

Το λυσσάρι της γρίπης!

Πότε θα μάθω αν έχω γρίπη;

Ήρθες σε επαφή με κάποιον που έχει γρίπη και τώρα περιμένεις να δεις αν κόλλησες ή όχι. Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να εμφανίσεις τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης;

Ο χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης του ιού της γρίπης είναι από το πρώτο 24ωρο μέχρι 4 μέρες μετά την επαφή με τον άρρωστο-ξενιστή του ιού. Αν δηλαδή έχεις όντως κολλήσει, θα εμφανίσεις τα πρώτα συμπτώματα μέχρι και 96 ώρες μετά.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός και ρίγη, εξάντληση, πόνος, βήχας, τάση προς έμετο, διάρροια, μπούκωμα και πονοκέφαλος. Αν δεν εμφανίσεις συπτώματα τότε την γλίτωσες. Αν έχεις κολλήσει το συνιθέστερο είναι να εμφανίσεις συμπτώματα από την 2η μέρα. Τα συμπτώματα της γρίπης δεν έρχονται σταδιακά, αλλά ξαφνικά νιώθεις όλα τα συμπτώματα μαζί. Δεν είναι ένα απλό κρυολογηματάκι και θα το καταλάβεις.

Πότε κολλάει τους άλλους;

Ένας ακόμα παράγοντας λίγο μπερδεμένος, είναι το πότε είναι η γρίπη κολλητική.  Η γρίπη λοιπόν μπορεί να είναι κολλητική ακόμα και 24 ώρες πριν ο -μετέπειτα- ασθενής εμφανίσει συμπτώματα. Για αυτό και όταν αλληλοκατηγορούμαστε για το ποιός κόλλησε όλο το γραφείο, έχουμε τα «Δε σε κόλλησα εγώ, έλειπα» και τα «Εγώ χτες την άρπαξα, μάλλον κάποιος κόλλησε και τους δυό μας». Αν προσθέσουμε στο γεγονός ότι είναι κολλητική πριν τα συμπτώματα, όλους όσους πηγαίνουν στην δουλειά τους άρρωστοι και χωρίς μάσκα, ή προσποιούνται ότι έχουν ένα κρυωματάκι, ενώ νοσούν, καταλαβαίνετε για ποιόν λόγο η γρίπη είναι η Νο1 αρρώστια σε χαμένες εργατοώρες. Από την στιγμή που ξεκινούν τα συμπτώματα είναι κολλητική για 5 έως 10 μέρες, αν και σχεδόν υποδιπλασιάζεται μετά την πέμπτη μέρα. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης ακόμα και εβδομάδες αργότερα.

Μέτρα προφύλαξης

Κατ' αρχάς δεν αναφέρουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης, λόγω της μικρής δημοφιλίας του στην Ελλάδα (ειδικά μετά το τεράστιο φιάσκο με το 1,4 εκ εμβόλια που ξέμειναν κατά του Η1Ν1), αν και ιδιαίτερα για τα πιο κοινωνικά επαγγέλματα είναι χρήσιμο, ακόμα και αν δεν προστατεύει 100%. Η βιταμίνη C παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ευθεία σύνδεση μεταξύ της λήψης της και της βοήθειας κατά της γρίπης ή του κρυολογήματος, προτιμάται στην χώρα μας κυρίως κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Αυτό που ισχύει είναι ότι επειδή ο ασθενής με γρίπη αφυδατώνεται εύκολα, δεν υπάρχει κατι καλύτερο από ένα φρεσκοστυμμένο χυμό για ενυδάτωση.

Οι ιοί θεωρείται ότι μεταδίδονται καλύτερα σε κρύο ή υγρό περιβάλλον. Ένας αφυγραντήρας, μπορεί να σας βοηθήσει να γλιτώσετε το κρύωμα, αλλά δεν προστατεύει από την γρίπη.

Τα αντιιικά φάρμακα σε γενικές γραμμές δεν συνιστώνται προληπτικά, καθώς τα φάρμακα γίνονται πιο ανίσχυρα έναντι των ιών, μπορούν όμως να κάνουν σπουδαία δουλειά μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων και την χρονική τους διάρκεια.

Το πιο σίγουρο μέτρο προφύλαξης είναι να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, να φτερνίζεστε στην μέσα πλευρά του αγκώνα σας και όχι στο χέρι, να αποφεύγετε τους αρρλωστους από γρίπη (εκτός αν τους κουράρετε) και αν αρρωστήσετε και πρέπει να πάτε στην δουλειά, φορέστε μια μάσκα. Έτσι δεν θα κολλήσετε τον συνάδελφό σας και αυτός δεν θα κολλήσει την οικογένειά του.