ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να πάω στην λαϊκή αγορά;

Πολύς κόσμος δεν το έχει στην ρουτίνα του, αλλά η αλήθεια είναι πως η λαϊκή αγορά (L.A. για τους φίλους) είναι ότι πιο κοντινό στο να πάρεις και να καταναλώσεις αληθινά φρούτα και λαχανικά.

 

Ας αναλύσουμε σύντομα τα πλεονεκτήματα της λαϊκής αγοράς και γιατί σε συμφέρει.

 

Ποικιλία

Το μεγάλο πλεονέκτημα της λαϊκής αγοράς είναι ότι θα βρεις πολλούς διαφορετικούς πάγκους με το ίδιο προϊόν. Αν έχεις βαρεθεί να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και να βρίσκεις υβρίδια ντομάτας με ίδιο μέγεθος και ίδιο βάρος, η λαϊκή είναι ότι πρέπει για εσένα.

 

Θα κάνεις φίλους

Δεν θα κάνεις και κολλητούς, αλλά ο πωλητής σέβεται την συνέπεια και τα λεφτά που του αφήνεις και εσύ ότι προσέχει τι σου δίνει. Τα τελευταία 14 χρόνια πηγαίνω στον ίδιο ψαρά. Έχουμε παρακολουθήσει ο ένας την εξέλιξη του άλλου και είμαστε σωστοί στις συναλλαγές μας. Όποτε πηγαίνω σε αυτόν και του λέω μια καλημέρα και τι γίνεται, μετά όμως ακολουθεί η ερώτηση «τι έχεις»;

Από τα 10 είδη, χωρίς περαιτέρω συζήτηση, αναφέρει μόνο τα 4 και τα θετικά τους. Πρωινό, ωραίο, μεγάλο, ότι πρέπει για BBQ. Ή πρωινό, ψιλό, ότι πρέπει για τηγάνι. Αυτό είναι ένα κονέ που θες, εδικά επειδή τα ψάρια είναι ακριβά και είναι κρίμα να πληρώνεις το μπαγιάτικο για φρέσκο.

 

Θα μάθεις να διαλέγεις

Θα μάθεις και να διαλέγεις και να τρως καλύτερα. Τα εσπεριδοειδή όταν έχουν στιλπνή (λεία) φλούδα απ' έξω, χωρίς πολύ «κυτταρίτιδα», έχουν λεπτή φλούδα από μέσα και περισσότερο χυμό. Στις ντομάτες δεν σε ενοχλεί να έχει «σκίσιμο» γιατί έτσι είναι οι κανονικές, αλλά σε ενοχλεί το κοτσάνι γιατί θα τρυπήσει τις υπόλοιπες ντομάτες.  Στα σαλατικά δεν σε πειράζουν οι τρυπούλες από τα έντομα (λιγότερο ψεκασμενα), αλλά σε πειράζει να έχει τσακίσματα το μαρούλι, γιατί καφετίζει και αρχίζει να χαλάει. Από κάποιες περιοχές της χώρας που έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, δεν αγοράζεις ΤΙΠΟΤΑ, ούτε κρεμμύδια, ούτε πατάτες και ιδιαίτερα τίποτα που να βρισκόταν κάτω από το χώμα. Γιατί θα φας μόνο βαρέα μέταλλα.

 

Απευθείας από τον Παραγωγό

Τουλάχιστον το 1/3 των πωλητών είναι και παραγωγοί ταυτόχρονα και μπορείτε να το δείτε στις ειδικές ταμπέλες. Ρωτήστε τους, μιλήστε μαζί τους, μάθετε τι σπόρο χρησιμοποιούν, αν είναι ντόπιο, εισαγωγής ή υβρίδιο κ.ο.κ.

Θα μάθετε, θα δοκιμάσετε και θα πάρετε ότι θέλετε σε μικρότερη τιμή.

 

Λόγω τιμής

Αν πάτε στην λαϊκή νωρίς το πρωί, οι τιμές είναι ακριβές αλλά και πάλι φθηνότερες των σούπερμάρκετ. Μετά την μία αρχίζουν και πέφτουν περισσότερο, ειδικά αν η μέρα είναι «χλιαρή» και το στοκ αδιάθετο. Δυστυχώς επειδή το κόλπο πάω αργά, ψωνίζω φθηνά μαθεύτηκε λόγω κρίσης, πρέπει να πας κατά την μιάμιση-δύο για να μην πάρεις ψάρια 18 ευρώ το κιλό.  Μοναδικό μειονέκτημα, ότι όσο αργείς τόσο περισσότερο βρίσκονται τα προϊόντα εκτός ψυγείου και υφίστανται μικροαλλοιώσεις (ταλαιπωρούνται).