ΥΓΕΙΑ

Πιο νέα και πιο υγιής; Κάντο όπως τα παιδιά (σου)!

Θέλεις να συνεχίσεις να νιώθεις νέα και στο σώμα και στην ψυχή; Συνέχισε να κάνεις πράγματα που αγαπούσες ως παιδί κι άσε τους άλλους να κρύβονται πίσω από τη σοβαροφάνεια της ηλικίας τους.

 

Παίξε ή κάνε κάποιο σπορ

Μπορεί οι ώρες που περνάς μπροστά στην τηλεόραση να είναι ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, αλλά αν θυσιάσεις ένα μέρος τους για να συνεχίσεις την κολύμβηση ή το βόλεϊ που είχες ξεκινήσει παλιότερα, θα προστατεύσεις την καρδιά σου, θα σμιλέψεις τους μυς σου και το μυαλό σου θα… στροφάρει ακούραστα, όπως τότε που ήσουν 20 χρονών – συν του ότι θα κάψεις θερμίδες. Αν είσαι του ομαδικού αθλητισμού, απευθύνσου στο Δήμο σου προκειμένου να ενημερωθείς για ομαδικές δραστηριότητες κοντά στο σπίτι σου.

 

Άσε φαγητό στο πιάτο σου

Τα παιδιά συνήθως όταν χορταίνουν σταματούν το φαγητό, κάτι που δεν τηρούμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι. Το υπερβολικό λίπος, όμως, διογκώνει τα όργανα και τεντώνει τις αρτηρίες, πιέζοντάς τες να δουλεύουν περισσότερο, επιταχύνοντας τη γήρανση. Πρόσεξε τις μερίδες σου και δώσε προσοχή στα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου όταν έχει χορτάσει!

 

Μίλα στο τηλέφωνο

Θυμάσαι που πέρναγες όλο το βράδυ μιλώντας με τις φίλες σου στο τηλέφωνο; Μπορεί τώρα τα βράδια να είσαι κουρασμένη, αλλά μιλώντας με φιλικά πρόσωπα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, μειώνεις τον κίνδυνο κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ σύμφωνα με έρευνες.

 

Κάνε μουτζούρες

Είτε είσαι σε μια βαρετή σύσκεψη, είτε στο γραφείο σου και θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα, πιάσε ένα λευκό χαρτί και ξεκίνα τις μουντζούρες. Αυτή η «παιδική» ασχολία μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση μειώνοντας την αφηρημάδα, όπως αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Πλάιμουθ στην Αγγλία. Έχε λίγο πρόχειρο χαρτί εύκαιρο (και καλά κρυμμένο) στο γραφείο σου, για τέτοιες περιπτώσεις!

 

Κοιμήσου σαν παιδί

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό μας με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος σου και αυτό γιατί ο λιγοστός ύπνος μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξή σου για γλυκά, μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης που ρυθμίζει τη σχέση λίπους και μυικής μάζας, παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Προσπάθησε να κοιμάσαι 7 -8 ώρες καθημερινά, και –αν τα καταφέρεις – πριν τις 11 το βράδυ.