ΥΓΕΙΑ

Ντροπιαστικά ατυχήματα στο τρέξιμο, να μην σου τύχουν!

Έλα όμως που θα σου τύχουν! Όπως και κάθε σπορ έτσι και το τρέξιμο, έχει κάποια στάνταρ ντοπιαστικά «ατυχηματάκια» που μπορούν να συμβούν σε έναν αθλητή. Σας παρουσιάζουμε το πρόβλημα, αλλά και την λύση!

 

Μαύρα νύχια

Δεν είναι ακριβώς τα νύχια μαύρα, αλλά αιμάτωμα κάτω από τα νύχια. Σταδιακά το νύχι μαυρίζει και πέφτει.

Πως προκύπτει

Χτυπάς τα δάχτυλα στο μπροστά μέσα μέρος του παπουτσιού. Σχηματίζεται μια φουσκάλα αίματος και όσο μεγαλώνει σπρώχνει το νύχι σου. Δύσκολο σημείο να γίνει καλά γιατί δεν «αναπνέει» όσο θα έπρεπε. Οι μαραθωνοδρόμοι και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρέχουν κατηφορικές διαδρομές.

Η λύση

Μισό νούμερο μεγαλύτερο παπούτσι από αυτό της βόλτας, κόβεις τα νύχια σου και κρατάς τα πόδια σου, όσο μπορείς πιο στεγνά. Προτίμησε αθλητικές κάλτσες με ενίσχυση στα δάχτυλα.

 

 

Ακράτεια

Συνηθέστερο σε γυναίκες δρομείς, ειδικά αν έχουν γεννήσει πρόσφατα.

Πως προκύπτει

Όταν το πυελικό έδαφος και ο σφιγκτήρας είναι δυνατοί, μπορούν να συγκρατήσουν την έξτρα πίεση από ένα βήχα ή την έντονη άσκηση. Όταν αυτοί οι μύες γίνουν πιο αδύναμοι, τότε αντιμετωπίζεις προβλήματα. Στην χαλάρωση των μυών ενδέχεται να παίζει ρόλο και η ηλικία, αλλά δεν συμβαίνει σε όλους. Το άγχος σίγουρα δεν βοηθάει.

Η λύση

Ασκήσεις Κέγκελ! Με μόνο τρια λεπτά την ημέρα για δύο μήνες και χωρίς να χρειάζεσαι εξοπλισμό είσαι καλυμμένη. Αν αδυνατίσεις και λίγο τόσο το καλύτερο γιατί μειώνεις την έξτρα πίεση στην κύστη σου.

 

Διάρροια

Μπορεί να σε πιάσει κατά τη διάρκεια ή μετά την κούρσα

Πως προκύπτει

Μπορεί να είναι διατροφικό (πολλές φυτικές ίνες), μπορεί να είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και μπορεί να προκαλείται από πτώση ηλεκτρολυτών ή αφυδάτωση.

Η λύση

Μην τρώτε φυτικές ίνες και μην πίνετε καφέ ή τσάι πριν την προπόνηση ή τον αγώνα. Ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να επαναφέρει τους ηλεκτρολύτες σας σε σωστό επίπεδο. Μπανάνες, ρύζι ή μακαρόνια θα ήταν μια καλή επιλογή για φαγητό πριν το αγώνα, όμως θα πρέπεθ να έχετε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν αρχίσει η κούρσα. Το άγχος δεν βοηθάει ούτε εδώ. Θα συναντήσετε χημικές τουαλέτες κοντά στους σταθμούς ανεφοδιασμού.

 

Ματωμένες θηλές στο στήθος

Αυτό ακριβώς. Και έξτρα οδυνηρό.

Πως προκύπτει.

Όταν οι άντρες τρέχουν, οι θηλές τους μπορεί να τρίβονται στην μπλούζα. Σε ένα long run, αυτό μπορεί να κάνει τις θηλές να ματώσουν.

Η λύση

Βαζελίνη, λιπαντικό, τσιρότο τύπου χανζαπλάστ. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Η θεωρία λέει πως οι γυναίκες δεν το αντιμετωπίζουν αυτό, λόγω των αθλητικών σουτιέν. Η λογική λέει πως αν ο άντρας φοράει κολλητή μπλούζα, μπορεί να το γλιτώσει. Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα, γιατί δημιουργούν μεγαλύτερο ερεθισμό και προτιμήστε συνθετικά που διώχνουν τον ιδρώτα και έχουν μικρότερη τριβή.

 

Σύγκαμα ανάμεσα στα μπούτια

Σύγκαμα ανάμεσα στα μπούτια, που με κάθε βήμα σε τσακίζει στον πόνο.

Πως προκύπτει

Από παραπανίσια κιλά, πολλά χιλιόμετρα, ιδρώτα, λάθος εσώρουχα. Τριβή και πάλι τριβή. Αυτός είναι ο εχθρός.

Η λύση

Η βαζελίνη (of course) είναι η καλύτερη λύση. Πολύ χρήσιμα είναι τα αθλητικά κολάν, που επίσης ελαχιστοποιούν την τριβή.