ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις ηλιοθεραπεία;

Παρόλο που η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι εχθρός της επιδερμίδας και της υγείας μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τον ήλιο. Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (είναι ένα φυσικό βάλιουμ, που ανακουφίζει από το στρες). Όχι μόνον αυτό. Βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών και του δέρματος.  Για να αποφύγεις τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος, μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν το εκθέτεις στον ήλιο.

 

 

 

Τι συμβαίνει το πρώτο λεπτό

Οι ακτίνες του ήλιου πάνω στο δέρμα σου διεγείρουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα που μειώνουν τον πόνο και φτιάχνουν τη διάθεση (ακόμα κι αν φοράς αντηλιακό).

Η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στη Γη σε δύο μήκη κύματος: υπεριώδης ακτινοβολία Α (UV-A) και υπεριώδης ακτινοβολία Β (UV-B).

Μόλις το 5% της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι UVB ακτινοβολία, ενώ το υπόλοιπο 95% είναι UVA ακτινοβολία.

Και οι δύο διαπερνούν το δέρμα και απορροφώνται από χρωματοφόρα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα. Η αίσθηση είναι ωραία, αλλά η ακτινοβολία UV βλάπτει το DNA των κυττάρων και των μελανοκυττάρων.

Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί το δέρμα σου να συνθέσει βιταμίνη D.

Τι συμβαίνει μέσα σε 30 λεπτά

Ξέχασες το αντηλιακό; Πολλά μελανοκύτταρα «ψήνονται» και αρχίζουν να αυτοκαταστρέφονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα τάγμα ανοσοκυττάρων για να βοηθήσει. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να διευκολύνουν τη συρροή τους.

Ακόμα κι αν έχεις βάλει αντηλιακό, τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Ναι, αυτή που δημιουργεί το μαύρισμα – αλλά ο σκοπός της δεν είναι αισθητικός. Η μελανίνη καλύπτει τα κύτταρα του δέρματος, προστατεύοντάς τα από περαιτέρω ακτινοβολία. Με άλλα λόγια, το μαυρισμένο δέρμα σου είναι ένδειξη ενός μηχανισμού αυτοάμυνας (όσο πιο σκούρος είναι ο φυσικός τόνος της επιδερμίδας σου, τόση περισσότερη μελανίνη έχεις ήδη και άρα τόσο πιο αργή είναι αυτή η διαδικασία).

Στο μεταξύ, το φως που χτυπάει τα μάτια σου βελτιώνει τον βιολογικό ρυθμό σου (λογικά θα κοιμηθείς καλύτερα απόψε). Όμως αυτές οι ενοχλητικές ακτίνες UV επηρεάζουν το φακό και τον κερατοειδή, και μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στο βολβό. Μην ξεχνάς να φοράς γυαλιά ηλίου!

Τι συμβαίνει καθώς περνάει η μέρα

Το θαλασσινό νερό ενδυναμώνει το χόριο του δέρματος και ανακουφίζει τις φαγούρες ή τις φλεγμονές. Δυστυχώς, αφαιρεί και τα φυσικά έλαια κατά τη διαδικασία αυτή, γι’ αυτό μπορεί να χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα ενυδατικού προϊόντος αργότερα. Το θαλασσινό νερό δίνει επίσης στα μαλλιά σου το σπαστό look παραλίας. Και οι ακτίνες UV διασπούν τις χρωστικές στις τρίχες, δημιουργώντας φυσικές ανταύγειες. Προσοχή όμως: το φως του ήλιου καταστρέφει την κερατίνη, την πρωτεΐνη που διατηρεί δυνατά και λαμπερά τα μαλλιά.

Τι συμβαίνει την επόμενη μέρα, μετά την ηλιοθεραπεία

Αν δεν έβαλες αντηλιακό, τα αιμοφόρα αγγεία σου παραμένουν διεσταλμένα, γι’ αυτό το δέρμα σου είναι κόκκινο και πονάει (έχεις πάθει δηλαδή έγκαυμα). 

Τι να κάνεις

  • Βάζε συχνά αντηλιακό, σε επαρκή ποσότητα (για όλο το σώμα υπολόγισε 1 κουτάλι της σούπας και μισό κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο.
  • Ανανέωνέ το κάθε 2 ώρες ή συχνότερα αν κάνεις θαλάσσια σπορ, όπως το Active Sun Screen Face – Body Cream SPF 50  της Frezyderm ή το Sun Screen Sensitive Skin SPF30 της Frezyderm που είναι ανθεκτικό στο νερό. 
  • Οι ακτίνες UVA καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τους συνδετικούς ιστούς που κάνουν ελαστικό το δέρμα. Μόλις χαθούν, δεν επανέρχονται και εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση.
  • Μπορείς να επιταχύνεις το μαύρισμά σου όμως με ασφάλεια με το αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος Sun Screen Tan Accelerator SPF 10 της Frezyderm, με επιταχυντές μαυρίσματος.

Απόλαυσε την παραλία, απλώς κάν’ το με σύνεση.

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Shifaaz shamoon on Unsplash