ΥΓΕΙΑ

Τί να κάνεις αν η φωτιά πλησιάζει εσένα ή το σπίτι σου

Οι πυρκαγιές είναι τρομακτικές και προκαλούν πολλές ζημιές και καταστροφές καθώς και τραυματισμούς και θανάτους. Φρόντισε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να παραμένεις ήρεμος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις, κάλεσε το 199 και ακολούθησε με ψυχραιμία τις οδηγίες που θα δώσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο πανικός είναι η βασική αιτία θανάτου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Μάθε πώς μπορείς να παραμείνεις ασφαλής, εσύ και η οικογένειά σου, σε περίπτωση πυρκαγιάς και τι να κάνεις αν η φωτιά πλησιάζει εσένα ή το σπίτι σου.

 

 

ΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εκκένωσε το σπίτι αμέσως! Κι όταν λέμε αμέσως το εννούμε. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα δοθούν. Η φωτιά στο πρώτο λεπτό για να σβήσει χρειάζεται ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο έναν κουβά και στον τρίτο έναν τόνο νερό.

Πάρε μαζί σου κάποιες προμήθειες όπως μπουκάλια με νερό, φακό, βρεγμένα ρούχα. Φόρεσε ρούχα που μπορούν να σε προστατέψουν από σπινθήρες και στάχτες.

Άφησε πίσω τα υπάρχοντά σου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μην καθυστερείς να φύγεις από το σπίτι επειδή θέλεις να σώσεις κοσμήματα, διάφορα πράγματα κ.λπ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σώσεις τη ζωή σου.

Σταμάτα, πέσε κάτω και κυλίσου. Εάν τα ρούχα σου έπιασαν φωτιά, μην τρέξεις, απλά πέσε στο πάτωμα και κύλησε το σώμα σου για να σβήσει η φωτιά. Φρόντισε να σέρνεσαι και να παραμένεις κοντά στο πάτωμα για να κρατηθείς μακριά από την υψηλή θερμοκρασία και τον καπνό της φωτιάς. Επειδή ο καπνός πηγαίνει ψηλά προσπάθησε να παραμείνεις στο έδαφος.

Κάλυψε τη μύτη σου με ένα μπλουζάκι ή μια υγρή πετσέτα. Αυτό θα εμποδίσει τον καπνό να εισέλθει στους πνεύμονές σου. Κάλυψε επίσης τα πρόσωπα των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά όταν βοηθάς στο να τα βγάλεις ασφαλή από ένα σπίτι που καίγεται. Τέλος, μην τρέχεις σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο καπνό ή φλόγες.

Κλείσε τις πόρτες. Όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο που καίγεται, κλείσε την πόρτα πίσω σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο, δηλαδή τον καπνό.

Όταν βγεις από το σπίτι μην παραμείνεις έξω από αυτό. Άφησε τους πυροσβέστες να κάνουν το έργο τους χωρίς θεατές.

Αν άφησες κάποιο κατοικίδιο μην προσπαθήσεις να μπεις σε ένα σπίτι που καίγεται. Ενημέρωσε αμέσως τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν έχουν εγκλωβιστεί κατοικίδια ζώα.

Πήγαινε στο σημείο που θα σου υποδείξουν. Μετά την εκκένωση του σπιτιού, συνάντησε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε μια προκαθορισμένη θέση και παραμείνετε εκεί μέχρι να σας δωθούν οδηγίες.

Σκέψου τους γείτονές σου. Παρατήρησε εάν έχουν εκκενώσει το σπίτι τους και ενημέρωσε τις αρχές αν δεν το έχουν κάνει και παραβρίσκονται σε αυτό.

Μην μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Εάν ωστόσο έχεις διαφύγει με αυτοκίνητο μην κλείνεις την ΛΕΑ, για να φύγεις πιο γρήγορα!!

 

ΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Φρόντισε να είσαι από την πλευρά που έχει φορά ο άνεμος και όχι κόντρα στον άνεμο.

Μην προσπαθείς να περάσεις μέσα από τις φλόγες. Αντ 'αυτού αναζήτησε νερό όπως λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα για να βουτήξεις.

Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή σου νερό, προσπάθησε να βρεις μια καθαρή περιοχή με χαμηλή βλάστηση και κάλυψε το σώμα σου με βρεγμένα ρούχα, μια κουβέρτα και μείνε στο έδαφος μέχρι να περάσει η φωτιά. 

Προστάτευσε τους πνεύμονές σου αναπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος, μέσα από υγρό πανί, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγεις την εισπνοή καπνού. Με τα πρώτα συμπτώματα δύσπνοιας αναζήτησε γιατρό ή κατευθύνσου στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε περίπτωση δραματικής ελάττωσης του οξυγόνου στον οργανισμό παρατηρείται κυάνωση και θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με καπνό είναι σαν να αντιμετωπίζεις καύσωνα και κάτι ακόμα χειρότερο. Χρειάζεσαι ενυδάτωση και συχνή λήψη υγρών. Να θυμάσαι ότι στους ηλικιωμένους και τα παιδιά το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως οπότε πρέπει να λαμβάνουν τακτικά υγρά προτού διψάσουν.

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Piotr Chrobot on Unsplash