Επισκέπτεσαι 4 έως και 8 φορές την τουαλέτα (εξαιρούνται οι μέρες που κατεβάζεις ένα βαρέλι μπύρα) και γεμίζεις 6 ποτήρια κατά μέσο όρο. Η ούρηση δεν είναι μόνον ανάγκη. Συμβάλλει στην αποβολή τοξινών, υποπροϊόντων του μεταβολισμού και των περιττών υγρών από το σώμα σου. Αν πρόσφατα πήγες για εξετάσεις ούρων δες τί μπορεί να λένε τα ούρα σου για σένα!
Τι χρώμα έχουν τα ούρα σου;
Το χρώμα των ούρων επηρεάζεται από τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνεις, τα τρόφιμα, το νερό που πίνεις και ορισμένες ασθένειες. Συγκεκριμένα:
Εάν είναι ανοιχτά κιτρινωπά και διαυγή: είναι φυσιολογικά ούρα.
Εάν είναι άχρωμα ή διαφανή: πίνεις πάρα πολύ νερό και ίσως πρέπει να το μειώσεις λίγο.
Εάν είναι θολά: μπορεί να οφείλεται σε άλατα ή μικρόβια ή κύτταρα.
Εάν είναι σκούρα κίτρινα: θα πρέπει να αυξήσεις λίγο την κατανάλωση υγρών.
Εαν είναι κεχριμπαρένια, μελί ή καφέ: σημαίνει έλλειψη υγρών και πρέπει να αναπληρωθούν.
Εάν είναι καφέ: μπορεί να οφείλεται σε αίμα, αιμοσφαιρίνη, μυοσφαιρίνη, φάρμακα ή άλλες χρωστικές. Επίσης, είναι και ένδειξη σοβαρής αφυδάτωσης.
Εάν είναι σκούρα και μετετρέπονται σε πρασινωπά: οφείλεται σε χολερυθρίνη ή χρωστικών της χολής, υπεύθυνες για τον ίκτερο.
Εάν είναι ροζ ή κόκκινα: μπορεί να οφείλεται σε κατανάλωση κάποιων τροφών όπως το παντζάρι ή σε αιματοουρία.
Εάν αφρίζουν: Σημαίνει απώλεια πρωτεϊνών από τα ούρα.
Διάβασε σχετικά: Ρύθμισε το έντερό σου πριν από τον αγώνα
Πώς μυρίζουν τα ούρα σου;
Εάν τα ούρα σου μυρίζουν αμμωνία: σημαίνει ότι δεν πίνεις αρκετό νερό και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ουρίας, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάσπαση των πρωτεινών.
Αν είναι δύσοσμα: ενδέχεται να οφείλεται σε μεγάλη κατανάλωση καφέ, κάποιων τροφών όπως τα σπαράγγια, σε φάρμακα, σε βιταμίνες και συμπληρώματα, κυρίως συμπλέγματος Β. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία στα ούρα λόγω της πενικιλίνης που περιέχουν. Τέλος, δυσοσμία στα ούρα μπορεί να σημαίνει κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα.
Αν έχουν έντονη μυρωδιά αμμωνίας και μια ασυνήθιστα γλυκιά οσμή: μπορεί να είναι κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού. Εάν τα ούρα έχουν μια γλυκιά μυρωδιά ενδέχεται να είναι και σακχαρώδης διαβήτης, επειδή συσσωρεύεται σάκχαρο στο αίμα και από εκεί στα ούρα.
Τι βρέθηκε στα ούρα σου;
Πρωτεΐνη στα ούρα σημαίνει κατά κανόνα νεφρική νόσο (και κυρίως σπειραματο-νεφρίτιδα).
Σάκχαρο στα ούρα σημαίνει αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή προχωρημένου βαθμού διαβητική νεφροπάθεια και νεφρικές παθήσεις με διαταραχή στην επαναρρόφηση γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια.
Κετονικές ουσίες όπως η ακετόνη, το ακετοξεικό οξύ και το β-υδροξυ-βουτυρικό οξύ σημαίνει διαβητική κετοξέωση, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις με διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων.
Πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνει τραυματισμό της περιοχής, πέτρα, ουρολοίμωξη ή νεφρική πάθηση.
Πολλά λευκοκύττταρα: Η παρουσία περισσότερων από 30 – 40 λευκοκυττάρων στα ούρα σημαίνει λοίμωξη στο ουροποιητικό και χρειάζεται να γίνει ποσοτική καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα (για να ανευρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο και να επιλεχθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό).
Αίμα: Η αιματουρία παρατηρείται και χωρίς υποκείμενη παθολογία των νεφρών σε μεγάλο πυρετό, σε έντονη σωματική άσκηση και σε γυναίκες όταν έχουν περίοδο.
Κρύσταλλοι: Στα φυσιολογικά ούρα οι διάφοροι κρύσταλλοι δεν αντανακλούν σε νεφρικές παθήσεις συνήθως. Αντίθετα, οι κρύσταλλοι κυστίνης σημαίνει βλάβη του νεφρού (η λεγόμενη κυστινουρία).
Αυξημένο pH: Το pH των ούρων κυμαίνεται από 4,5 – 6 (συνήθως 5 – 6,5). Η διατροφή και τα φάρμακα επηρεάζουν πολύ το pH των ούρων.
Τι να κάνεις πριν την εξέταση ούρων
1 Πλύνε τοπικά τα έξω γεννητικά όργανα.
2 Σύλλεξε τα ούρα σε καθαρό φιαλίδιο.
3 Σύλλεξε τα πρώτα πρωινά ούρα, επειδή είναι πυκνά και περιέχουν τα παθολογικά στοιχεία.
4 Εάν ο γιατρός σου συστήσει “καλλιέργεια” (δηλαδή για κάποια μόλυνση ή λοίμωξη) τότε σύλλεξε ούρα από το μέσον της ούρησης.
5 Μετέφερε το δείγμα των ούρων άμεσα για εξέταση, επειδή η σύστασή τους αλλοιώνεται γρήγορα.
Φίλια Μητρομάρα