ΥΓΕΙΑ

Τί μπορεί να σου συμβεί όταν δεν πλένεις τα δόντια σου;

Βαριέσαι και δεν πλένεις τα δόντια σου; Τα πλένεις μία φορά την ημέρα; Δες τί μπορεί να σου συμβεί όταν δεν πλένεις τα δόντια σου.

 

 

Κακοσμία

Όταν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου, ευννοείς τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική σου κοιλότητα. Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα ή γύρω από τα ούλα που δημιουργούν κακοσμία. Η δυσάρεστη αναπνοή είναι το αποτέλεσμα της δράσης των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας, που τρέφονται με διάφορες πρωτεΐνες και παράγουν ενώσεις θείου.

 Ουλίτιδα

H ουλίτιδα είναι μία φλεγμονή των ούλων που προκαλεί οίδημα και αιμορραγία στα ούλα. Είναι σημαντικό να φροντίζεις τα ούλα, τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς του στόματος – και ίσως ακόμη πιο σημαντικό – να μην αμελήσεις την επίσκεψή σου στον οδοντίατρο όταν δεις τα πρώτα σημάδια. Αν το αμελήσεις θα είναι πιο οδυνηρή και δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

Περιοδοντίτιδα

Τα βακτήρια παράγουν μερικά ένζυμα που τρώνε τα οστά και καθώς αναπτύσσεται η περιοδοντίτιδα τότε αυξάνεται και ο χώρος για να αναπτυχτούν και τα βακτήρια, και οδηγείσαι σε απώλεια οστικής μάζας. Οι μολύνσεις που προκαλούν την περιοδοντική νόσο μπορούν να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Διάβασε σχετικά: Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται; 

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια πάθηση που πλήττει πάρα πολλούς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Dental Association, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και του διαβήτη. Αυτή η έρευνα δεν εννοεί ότι η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη, αλλά φαίνεται ότι εκείνοι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (που είναι συχνά αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής) είναι πιο πιθανό να έχουν – ή να εμφανίσουν – διαβήτη.

Καρδιά

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κακής στοματικής υγιεινής και των καρδιακών παθήσεων. Τα βακτηρίδια που παραμένουν στο στόμα σου, όταν δεν πλένεις τα δόντια σου, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σου και μπορεί να επηρεάσουν τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως η φυσική του ικανότητα να καταπολεμά τις μολυσματικές ασθένειες. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και νόσο Alzheimer.

Εγκεφαλικό

Το να μην βουρτσίζεις τα δόντια σου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν στην καρδιά και τον εγκέφαλο δημιουργώντας αθηρωματική πλάκα. Αν η πλάκα αυτή μεγαλώσει αρκετά μειώνει τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή τα κύτταρα πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Η καρδιά και ο εγκέφαλος είναι οι περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς στις βλαπτικές επιδράσεις της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόωρη γέννηση

Αν παραλείπεις συχνά το βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μωρό σου, εάν είσαι έγκυος. Αν έχεις ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ενδέχεται να γεννήσεις νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει πρόωρο μωρό με όσα προβλήματα συνεπάγεται αυτό. Φρόντισε να τρως καλύτερα, να κοιμάσαι περισσότερο και να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να παραλείπεις με τίποτα το βούρτισμα των δοντιών σου.