ΥΓΕΙΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν τρέχεις

Έχεις σκεφτεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν πηγαίνεις για τρέξιμο;

Ήξερες ότι ο εγκέφαλος ενός υπερμαραθωνοδρόμου μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6% κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος; Οι νευροεπιστήμονες αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους το τρέξιμο επηρεάζει το μυαλό και το σώμα σου. Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί δρομείς γνωρίζουν από τη δική τους εμπειρία: μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τρέξιμο για να βελτιώσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις. Επιπλέον το τρέξιμο μπορεί να συμβάλλει στη συγκέντρωση, να εξουδετερώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση. Να τι συμβαίνει στο εγκέφαλό σου όταν τρέχεις:

1 Σε «φτιάχνει»

Είναι φυσικό να νιώθεις κόπωση κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αλλά εάν συνεχίσεις θα νιώσεις τις ενδορφίνες και τα ενδοκανναβινοειδή (φυσικά λιπίδια του εγκεφάλου που ελέγχουν αναρίθμητες συμπεριφορικές και παθοφυσιολογικές λειτουργίες, όπως τα συναισθήματα, το άγχος, ο πόνος, η κίνηση και η γνωστικότητα) να λειτουργούν θετικά σε σένα, θα νιώσεις δηλαδή τη λεγόμενη «ευφορία του δρομέα». Οι ενδορφίνες λειτουργούν όπως τα οπιοειδή. Τα ενδοκανναβινοειδή δρουν σε παρόμοια τμήματα του εγκεφάλου που δρα και η κάνναβη. Αυτό μπορεί να κάνει την εμπειρία του τρεξίματος κάτι παραπάνω από ευχάριστη.

2 Ο εγκέφαλός σου συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα

Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των υπερμαραθωνοδρόμων μπορούν να συρρικνωθούν έως και 6% μετά από ένα τρέξιμο. Η «συνηθισμένη» συρρίκνωση που σχετίζεται με τη γήρανση είναι μόλις 0,2% κάθε χρόνο. Ευτυχώς, τα εγκεφαλικά κύτταρα επανέρχονται στο φυσιολογικό σε οκτώ μήνες. Ένα κουραστικό long run εξαντλεί τον εγκέφαλό σου. Ο εγκέφαλός σου αν και μικρό όργανο χρησιμοποιεί το 20% των θερμίδων του σώματος. Εάν το σώμα σου υπόκειται σε σοβαρές δοκιμασίες είναι πιθανό να έχει κάποια γνωστική ανταπόδοση.

Διάβασε σχετικά: 5 τρόποι να απολαμβάνεις το τρέξιμο χωρίς να βαριέσαι

3 Μειώνει το άγχος στο μυαλό σου

Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά σου επηρεάζει το σώμα σου. Ο υποθάλαμος, που βρίσκεσαι στη βάση του εγκεφάλου, στέλνει σήμα στην υπόφυση και μαζί ενεργοποιούνται επινεφρίδια. Ως αποτέλεσμα το σώμα σου παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ο καρδιακός σου ρυθμός ανεβαίνει, οι κόρες των ματιών σου διαστέλλονται, η αρτηριακή σου πίεση και ο ρυθμός αναπνοής αυξάνονται. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει στο να είσαι παραγωγικός στη δουλειά. Αλλά αν είσαι στρεσαρισμένος το τρέξιμο θα σου κάνει καλό.

4 Ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου

Παρατηρώντας την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι σαφές ότι σχεδιαστήκαμε για να τρέχουμε. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακτήσεις τον έλεγχο των νοητικών σου ικανοτήτων είναι το τρέξιμο. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το τρέξιμο ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου, το σύνολο των νοητικών ικανοτήτων που σε βοηθούν να κάνεις πράγματα καθημερινά. Μια περιοχή του εγκεφάλου, ο μετωπιαίος λοβός, είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο αυτών των δεξιοτήτων και βρίσκεται στο ανώτερο εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου, ακριβώς πίσω από το μέτωπο. Πολλές λειτουργίες του σώματος, ελέγχονται από το μετωπιαίο λοβό, οι οποίες καθορίζουν την κίνηση του σώματος (κινητική λειτουργία), τα συναισθήματα, την προσοχή, τα κίνητρα και άλλες λειτουργίες σκέψης, όπως η λήψη αποφάσεων, η κρίση, η αφηρημένη σκέψη και η επίτευξη στόχων.

5 Ενισχύει την ενσυνειδητότητα

Το τρέξιμο ενισχύει την ενσυνειδητότητα, αλλιώς mindfulness, την κατάσταση δηλαδή κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο «τώρα». Εσύ εστιάζεις στην αναπνοή σου, στο βηματισμό σου, στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να σε απαλλάξει από την ένταση της ημέρας.

6 Μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή

Οι χημικές ουσίες που έχουν παυσίπονη δράση, μπορούν να σου προσφέρουν μια αίσθηση ευφορίας που θα σε οδηγήσει στον τερματισμό. Οι δρομείς πολλές φορές μιλάνε για τα θετικά μιας διαδρομής ξεχνώντας πολλές φορές την κόλαση που περάσανε, και αυτό οφείλεται στις χημικές ουσίες. Από ψυχολογική άποψη δίνουμε περισσότερο βάρος στις θετικές αναμνήσεις – όπως στην αίσθηση του κατορθώματος – από ότι στις αρνητικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι χημικές ουσίες μιεώνουν τον πόνο που δημιουργεί η φλεγμονή μετά το τρέξιμο.

7 Αυξάνει τη μνήμη σου

Το τρέξιμο ενισχύει την προσοχή και τη μνήμη όπως είπαμε και πιο πάνω και αυτή η ενίσχυση διαρκεί ακόμη και αφότου σταματήσεις να τρέχεις. Οι καλύτερες μελέτες αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους. Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυξάνοντας τη διάρκεια της άσκησης αυξάνεται το μέγεθος του ιππόκαμπου και αυτό βελτιώνει ορισμένους τύπους λειτουργιών μνήμης.

8 Αλλάζει τη διάθεσή σου

Το να κάθεσαι όλη την ημέρα είναι επικίνδυνο. Δεν είναι μόνο κακό για το σώμα σου, είναι κακό για την ψυχική σου κατάσταση. Το τρέξιμο ενεργοποιποεί κάποιους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η οποία διεγείρει τα συναισθήματα της απόλαυσης και η σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν πιθανότατα στην άμεση βελτίωση της διάθεσής σου, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων στρες και κατάθλιψης. Διάβασε σχετικά: Πώς το τρέξιμο μπορεί να σου λύσει τα προβλήματα;

Φίλια Μητρομάρα

Photo by RUN 4 FFWPU from Pexels